27 °C Budapest

OTP: Szállj, szállj az ég felé! - Mit várnak az elemzők a 2004-es és 2005-ös profitoktól?

Pénzcentrum
2004. március 22. 09:34

Egy csak egy legény van talpon a vidéken. A 4 magyar blue chip közül csak az OTP esetében javultak az elemzői profitelőrejelzések az elmúlt egy negyedévben. A portfolio.hu által számolt EPS konszenzus szerint az elemzők a legtöbb vállalat esetében csökkentették 2004-es előrejelzéseiket, bár 2005. tekintetében határozott optimizmus érezhető. EPS konszenzusunk most először tartalmazza az FHB-t is,

amely az elemzők véleménye szerint a profit növekedés alapján az elkövetkező évek egyik legfényesebb csillaga lehet.


2004-es prognózisok csökkenése nem tekinthető meglepetésnek, a 2003-as tényadatok tudatában egy kicsit vékonyabban fogott az elemzők ceruzája. A piaci szakemberek véleménye szerint 2004-ben a BUX súlyokkal számolt piaci EPS növekedése reálértéken igen alacsony lehet, igazi növekedésre csak 2005-ben számíthatunk.


A Mol nélkül számolt piaci EPS növekedés már nagyobb dinamikát mutat, amely annak tudható be, hogy a Mol 2003-as eredményében egy 30 mrd Ft feletti egyszeri tételt jelentett a gáztársaságok kiszervezéséhez kapcsolódóan megjelent pozitív tétel.


A teljes piaci profit növekedés értékelésekor felhívjuk a figyelmet, hogy az Egis és a Richter esetében az elemzők egyelőre a termelői gyógyszerár csökkentés (15%) hatása nélküli EPS-eket adtak meg. A 15%-os hatósági árcsökkentés becslésünk szerint 1.2-1.4%ponttal mérsékelheti a teljes piaci profitnövekedést 2004-re.


A 2004-es várakozások esetében alig pár magyar részvény esetében tapasztaltunk csak javulást, s igazából csak egy esetben történt valós véleményátalakulás. A piac vezető papírjának számító OTP esetében igen jelentősen nőtt a piac eredményvárakozása, egy bankrészvényre idén 373 forintos eredmény juthat. Az elemzők szerint meglehet az OTP menedzsmentje által vázolt 25%-os eredménynövekedés.
(Az objektivitás kedvéért érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy az OTP esetében a korábban előrejelzett profitok időbeli változása is befolyásolta az eredményt. Mint ismeretes 2003-ban a tényleges profit alacsonyabb lett egyszeri tételek miatt a vártnál, így mérsékeltebb bázison kalkulálhatjuk a 2004-es profit növekedést.)


Ha már az OTP-t kiemeltük mint pozitív példát, nem szabad elmenni a Matáv mellett sem. A távközlési társaság 2004-es eredménycéljainak a modellekben történt implementációja jelentős csökkentést hozott az eredmény előrejelzésekben. A Matáv EPS előrejelzése egy negyedév alatt 18%-kal csökkent, 1 év alatt a visszaesés 24%-os. Az elemzői optimizmus tovatűnt. Kérdéses, hogy a távközlési vállalat új stratégiája, hogyan befolyásolhatja az eredményvárakozásokat.


A negyedév egyik legfontosabb eseménye volt, hogy a piac egyik éltanulójának számító Richter esetében megtört az EPS előrejelzések emelkedése. A törés annak ellenére következett be, hogy elemzők zöme még nem számolt a gyógyszervita miatti profitkieséssel. Ha végre világos lesz, hogy a vita miként zárul, az elemzők valószínűleg új, 5-8%-kal alacsonyabb becsléseket fogalmaznak meg.
Az előrejelzés csökkenése mögött elsősorban az amerikai értékesítés dinamikájának csökkentése állhat.

A Mol eredményelőrejelzései az előző negyedévhez képest stagnáltak, a piaci szakemberek arra számítanak, hogy a 2004-es profit elmarad a 2003-as - egyszeri jelentős tétel által felpumpált - rekord eredménytől. Számításaink szerint a tavalyi 32 mrd Ft-os egyszeri tételt kiemelve a MOL közel 30%-os profit növekedést érhet el, s ezzel a legjobb teljesítményt realizálhatja a blue chipek közül.


A középmezőny vezető papírjai (Démász, Egis) esetében az elemzői előrejelzések enyhe csökkenést mutattak. A piac élmezőnyében magának helyet követelő FHB esetében első alkalommal gyűjtöttünk konszenzust, az elemzők több mint 40%-os profitnövekedést várnak a társaságtól.

A szélesebb értelemben vett középmezőnyből egyedül a Graphisoftot emelhetjük ki pozitív példaként, azonban esetében is csak arról beszélhetünk, hogy a profitvárakozások egy aránylag magas szinten stabilizáltak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A középmezőny többségében az eredményvárakozások látványos összeomlásáról beszélhetünk. A Nabitól már veszteséget vár a piac, a Pannonplast esetében a profit maximum morzsányi lesz. A Rábánál a veszteségtömeg egyre csak nő, miközben a Linamar esetében egy szépen kibontakozó grafikont tüntetett el a tavaly év végi gyengélkedés.


Összefoglalva abban a középmezőnyben, ahonnan a piaci rally folytatódását reméljük, kevés cég tud pozitív fordulatot felmutatni. Az új év a legtöbb esetben a realitásokkal való szembesülést hozta el a befektetőknek.
A 2003-as eredménybecslések kifutásával most először publikáljuk a 2005-ös elemzői várakozásokat. Az összkép pozitív, az elemzők 2005-ben releváns profitnövekedést várnak számos tőzsdei társaságtól.

2005-ben a Mol történelme során először publikálhat 1,000 forint feletti részvényenkénti eredményt. A Matáv eredménye kicsit erősödhet, de mindezek ellenére a növekedés egy jelentős szeletét továbbra is bankszektor tudja kihasítani.


Az FHB részvényenkénti eredménye szintén 1,000 forint fölé kerülhet, miközben az OTP EPS-e szignifikánsan haladhatja meg a 400 forintot. Van olyan piaci elemző, aki szerint az OTP egy részvényre jutó eredménye közelebb lesz az 500 forinthoz, mint a 400-hoz.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?