6 °C Budapest

OTP: Szállj, szállj az ég felé! - Mit várnak az elemzők a 2004-es és 2005-ös profitoktól?

Pénzcentrum
2004. március 22. 09:34

Egy csak egy legény van talpon a vidéken. A 4 magyar blue chip közül csak az OTP esetében javultak az elemzői profitelőrejelzések az elmúlt egy negyedévben. A portfolio.hu által számolt EPS konszenzus szerint az elemzők a legtöbb vállalat esetében csökkentették 2004-es előrejelzéseiket, bár 2005. tekintetében határozott optimizmus érezhető. EPS konszenzusunk most először tartalmazza az FHB-t is,

amely az elemzők véleménye szerint a profit növekedés alapján az elkövetkező évek egyik legfényesebb csillaga lehet.


2004-es prognózisok csökkenése nem tekinthető meglepetésnek, a 2003-as tényadatok tudatában egy kicsit vékonyabban fogott az elemzők ceruzája. A piaci szakemberek véleménye szerint 2004-ben a BUX súlyokkal számolt piaci EPS növekedése reálértéken igen alacsony lehet, igazi növekedésre csak 2005-ben számíthatunk.


A Mol nélkül számolt piaci EPS növekedés már nagyobb dinamikát mutat, amely annak tudható be, hogy a Mol 2003-as eredményében egy 30 mrd Ft feletti egyszeri tételt jelentett a gáztársaságok kiszervezéséhez kapcsolódóan megjelent pozitív tétel.


A teljes piaci profit növekedés értékelésekor felhívjuk a figyelmet, hogy az Egis és a Richter esetében az elemzők egyelőre a termelői gyógyszerár csökkentés (15%) hatása nélküli EPS-eket adtak meg. A 15%-os hatósági árcsökkentés becslésünk szerint 1.2-1.4%ponttal mérsékelheti a teljes piaci profitnövekedést 2004-re.


A 2004-es várakozások esetében alig pár magyar részvény esetében tapasztaltunk csak javulást, s igazából csak egy esetben történt valós véleményátalakulás. A piac vezető papírjának számító OTP esetében igen jelentősen nőtt a piac eredményvárakozása, egy bankrészvényre idén 373 forintos eredmény juthat. Az elemzők szerint meglehet az OTP menedzsmentje által vázolt 25%-os eredménynövekedés.
(Az objektivitás kedvéért érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy az OTP esetében a korábban előrejelzett profitok időbeli változása is befolyásolta az eredményt. Mint ismeretes 2003-ban a tényleges profit alacsonyabb lett egyszeri tételek miatt a vártnál, így mérsékeltebb bázison kalkulálhatjuk a 2004-es profit növekedést.)


Ha már az OTP-t kiemeltük mint pozitív példát, nem szabad elmenni a Matáv mellett sem. A távközlési társaság 2004-es eredménycéljainak a modellekben történt implementációja jelentős csökkentést hozott az eredmény előrejelzésekben. A Matáv EPS előrejelzése egy negyedév alatt 18%-kal csökkent, 1 év alatt a visszaesés 24%-os. Az elemzői optimizmus tovatűnt. Kérdéses, hogy a távközlési vállalat új stratégiája, hogyan befolyásolhatja az eredményvárakozásokat.


A negyedév egyik legfontosabb eseménye volt, hogy a piac egyik éltanulójának számító Richter esetében megtört az EPS előrejelzések emelkedése. A törés annak ellenére következett be, hogy elemzők zöme még nem számolt a gyógyszervita miatti profitkieséssel. Ha végre világos lesz, hogy a vita miként zárul, az elemzők valószínűleg új, 5-8%-kal alacsonyabb becsléseket fogalmaznak meg.
Az előrejelzés csökkenése mögött elsősorban az amerikai értékesítés dinamikájának csökkentése állhat.

A Mol eredményelőrejelzései az előző negyedévhez képest stagnáltak, a piaci szakemberek arra számítanak, hogy a 2004-es profit elmarad a 2003-as - egyszeri jelentős tétel által felpumpált - rekord eredménytől. Számításaink szerint a tavalyi 32 mrd Ft-os egyszeri tételt kiemelve a MOL közel 30%-os profit növekedést érhet el, s ezzel a legjobb teljesítményt realizálhatja a blue chipek közül.


A középmezőny vezető papírjai (Démász, Egis) esetében az elemzői előrejelzések enyhe csökkenést mutattak. A piac élmezőnyében magának helyet követelő FHB esetében első alkalommal gyűjtöttünk konszenzust, az elemzők több mint 40%-os profitnövekedést várnak a társaságtól.

A szélesebb értelemben vett középmezőnyből egyedül a Graphisoftot emelhetjük ki pozitív példaként, azonban esetében is csak arról beszélhetünk, hogy a profitvárakozások egy aránylag magas szinten stabilizáltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A középmezőny többségében az eredményvárakozások látványos összeomlásáról beszélhetünk. A Nabitól már veszteséget vár a piac, a Pannonplast esetében a profit maximum morzsányi lesz. A Rábánál a veszteségtömeg egyre csak nő, miközben a Linamar esetében egy szépen kibontakozó grafikont tüntetett el a tavaly év végi gyengélkedés.


Összefoglalva abban a középmezőnyben, ahonnan a piaci rally folytatódását reméljük, kevés cég tud pozitív fordulatot felmutatni. Az új év a legtöbb esetben a realitásokkal való szembesülést hozta el a befektetőknek.




A 2003-as eredménybecslések kifutásával most először publikáljuk a 2005-ös elemzői várakozásokat. Az összkép pozitív, az elemzők 2005-ben releváns profitnövekedést várnak számos tőzsdei társaságtól.

2005-ben a Mol történelme során először publikálhat 1,000 forint feletti részvényenkénti eredményt. A Matáv eredménye kicsit erősödhet, de mindezek ellenére a növekedés egy jelentős szeletét továbbra is bankszektor tudja kihasítani.


Az FHB részvényenkénti eredménye szintén 1,000 forint fölé kerülhet, miközben az OTP EPS-e szignifikánsan haladhatja meg a 400 forintot. Van olyan piaci elemző, aki szerint az OTP egy részvényre jutó eredménye közelebb lesz az 500 forinthoz, mint a 400-hoz.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem