16 °C Budapest

OTP: Szállj, szállj az ég felé! - Mit várnak az elemzők a 2004-es és 2005-ös profitoktól?

Pénzcentrum
2004. március 22. 09:34

Egy csak egy legény van talpon a vidéken. A 4 magyar blue chip közül csak az OTP esetében javultak az elemzői profitelőrejelzések az elmúlt egy negyedévben. A portfolio.hu által számolt EPS konszenzus szerint az elemzők a legtöbb vállalat esetében csökkentették 2004-es előrejelzéseiket, bár 2005. tekintetében határozott optimizmus érezhető. EPS konszenzusunk most először tartalmazza az FHB-t is,

amely az elemzők véleménye szerint a profit növekedés alapján az elkövetkező évek egyik legfényesebb csillaga lehet.


2004-es prognózisok csökkenése nem tekinthető meglepetésnek, a 2003-as tényadatok tudatában egy kicsit vékonyabban fogott az elemzők ceruzája. A piaci szakemberek véleménye szerint 2004-ben a BUX súlyokkal számolt piaci EPS növekedése reálértéken igen alacsony lehet, igazi növekedésre csak 2005-ben számíthatunk.


A Mol nélkül számolt piaci EPS növekedés már nagyobb dinamikát mutat, amely annak tudható be, hogy a Mol 2003-as eredményében egy 30 mrd Ft feletti egyszeri tételt jelentett a gáztársaságok kiszervezéséhez kapcsolódóan megjelent pozitív tétel.


A teljes piaci profit növekedés értékelésekor felhívjuk a figyelmet, hogy az Egis és a Richter esetében az elemzők egyelőre a termelői gyógyszerár csökkentés (15%) hatása nélküli EPS-eket adtak meg. A 15%-os hatósági árcsökkentés becslésünk szerint 1.2-1.4%ponttal mérsékelheti a teljes piaci profitnövekedést 2004-re.


A 2004-es várakozások esetében alig pár magyar részvény esetében tapasztaltunk csak javulást, s igazából csak egy esetben történt valós véleményátalakulás. A piac vezető papírjának számító OTP esetében igen jelentősen nőtt a piac eredményvárakozása, egy bankrészvényre idén 373 forintos eredmény juthat. Az elemzők szerint meglehet az OTP menedzsmentje által vázolt 25%-os eredménynövekedés.
(Az objektivitás kedvéért érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy az OTP esetében a korábban előrejelzett profitok időbeli változása is befolyásolta az eredményt. Mint ismeretes 2003-ban a tényleges profit alacsonyabb lett egyszeri tételek miatt a vártnál, így mérsékeltebb bázison kalkulálhatjuk a 2004-es profit növekedést.)


Ha már az OTP-t kiemeltük mint pozitív példát, nem szabad elmenni a Matáv mellett sem. A távközlési társaság 2004-es eredménycéljainak a modellekben történt implementációja jelentős csökkentést hozott az eredmény előrejelzésekben. A Matáv EPS előrejelzése egy negyedév alatt 18%-kal csökkent, 1 év alatt a visszaesés 24%-os. Az elemzői optimizmus tovatűnt. Kérdéses, hogy a távközlési vállalat új stratégiája, hogyan befolyásolhatja az eredményvárakozásokat.


A negyedév egyik legfontosabb eseménye volt, hogy a piac egyik éltanulójának számító Richter esetében megtört az EPS előrejelzések emelkedése. A törés annak ellenére következett be, hogy elemzők zöme még nem számolt a gyógyszervita miatti profitkieséssel. Ha végre világos lesz, hogy a vita miként zárul, az elemzők valószínűleg új, 5-8%-kal alacsonyabb becsléseket fogalmaznak meg.
Az előrejelzés csökkenése mögött elsősorban az amerikai értékesítés dinamikájának csökkentése állhat.

A Mol eredményelőrejelzései az előző negyedévhez képest stagnáltak, a piaci szakemberek arra számítanak, hogy a 2004-es profit elmarad a 2003-as - egyszeri jelentős tétel által felpumpált - rekord eredménytől. Számításaink szerint a tavalyi 32 mrd Ft-os egyszeri tételt kiemelve a MOL közel 30%-os profit növekedést érhet el, s ezzel a legjobb teljesítményt realizálhatja a blue chipek közül.


A középmezőny vezető papírjai (Démász, Egis) esetében az elemzői előrejelzések enyhe csökkenést mutattak. A piac élmezőnyében magának helyet követelő FHB esetében első alkalommal gyűjtöttünk konszenzust, az elemzők több mint 40%-os profitnövekedést várnak a társaságtól.

A szélesebb értelemben vett középmezőnyből egyedül a Graphisoftot emelhetjük ki pozitív példaként, azonban esetében is csak arról beszélhetünk, hogy a profitvárakozások egy aránylag magas szinten stabilizáltak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


A középmezőny többségében az eredményvárakozások látványos összeomlásáról beszélhetünk. A Nabitól már veszteséget vár a piac, a Pannonplast esetében a profit maximum morzsányi lesz. A Rábánál a veszteségtömeg egyre csak nő, miközben a Linamar esetében egy szépen kibontakozó grafikont tüntetett el a tavaly év végi gyengélkedés.


Összefoglalva abban a középmezőnyben, ahonnan a piaci rally folytatódását reméljük, kevés cég tud pozitív fordulatot felmutatni. Az új év a legtöbb esetben a realitásokkal való szembesülést hozta el a befektetőknek.
A 2003-as eredménybecslések kifutásával most először publikáljuk a 2005-ös elemzői várakozásokat. Az összkép pozitív, az elemzők 2005-ben releváns profitnövekedést várnak számos tőzsdei társaságtól.

2005-ben a Mol történelme során először publikálhat 1,000 forint feletti részvényenkénti eredményt. A Matáv eredménye kicsit erősödhet, de mindezek ellenére a növekedés egy jelentős szeletét továbbra is bankszektor tudja kihasítani.


Az FHB részvényenkénti eredménye szintén 1,000 forint fölé kerülhet, miközben az OTP EPS-e szignifikánsan haladhatja meg a 400 forintot. Van olyan piaci elemző, aki szerint az OTP egy részvényre jutó eredménye közelebb lesz az 500 forinthoz, mint a 400-hoz.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?