24 °C Budapest

OTP: 3,950 forintos célárfolyam (UBS) - száguld a papír

Pénzcentrum
2004. február 26. 14:03

Értesüléseink szerint az UBS Warburg eredményértékelésében megerősítette októberben már egyszer megfogalmazott 3,950 forintos 12 hónapos célárfolyamát.

A befektetési bank szerint a 4. negyedéves alacsony eredmény egyszeri tételeknek volt betudható, az OTP belső teljesítménye továbbra is jó, a célárfolyam fenntartása ennek köszönhető.

A 3,950 forintos célárfolyam jelenleg a legmagasabbnak számít a piacon. Ha a bank tovább folytatja kiváló teljesítményét az elemzői előrejelzések felzárkózhatnak ehhez a szinthez, mivel a bank mostani árfolyama már többnyire meghaladja, vagy legalábbis megközelíti az általános elemzői vélekedés. Amennyiben egy papír árfolyama eléri a 12 hónapos célárfolyam értékét az elemző két dolgot tehet: vagy leminősíti a papírt hivatkozva a árnövekedési potenciál hiányára, vagy újragondolja modelljét és emeli a célárfolyamot.

A napon belüli forgalom igen jelentősen meghaladja a 30 napos átlagot, melyet az alábbi grafikon szemléltet:


Az OTP árfolyama a mai nap folyamán már több mint 4%-ot erősödött. Fundamentális oldalról nézve a bank egészségesebbnek tűnik, mint valaha. A 4. negyedéves eredmény ugyan nem lett különösebben szívderítő, de az éves teljesítmény így is kifejetten jóra sikerült. Ráadásul az OTP 2004-re 25%-os növekedést tervez, ami fenntartja a storyt a papírban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben a piac elhiszi az OTP vezetése által várt 25%-os eredménybővülést, az OTP részvényének P/E mutatója a 2004-es várható eredménnyel számolva mindössze 9 körül van, mely egyáltalán nem számít túlzott értéknek. A bank ROE-ja nominálisan a 30% körüli szintet ostromolja, s reálértékben is jóval 20% fölött van. Ha feltételezzük azt, hogy a bank az eredmény várható további látványos javulása mellett hatékonyságát is tovább tudja javítani 2004-ben (erre a fenti fejlesztések miatt komoly esélye van), akkor indokolható lehet akár az egyébként magasnak számító 3-as P/BV érték is az OTP esetében.


A múlt héten lefektetett álláspontunk nem változott:
Amennyiben a magyar makrogazdasági helyzet az idei évben a tavalyi viharos év után konszolidálódni fog, mi nem tartanánk fundamentális oldalról indokolatlannak, ha a 2004-es év végére az OTP árfolyama 3,700 Ft körül lenne.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm