25 °C Budapest

OTP: 3,950 forintos célárfolyam (UBS) - száguld a papír

Pénzcentrum
2004. február 26. 14:03

Értesüléseink szerint az UBS Warburg eredményértékelésében megerősítette októberben már egyszer megfogalmazott 3,950 forintos 12 hónapos célárfolyamát.

A befektetési bank szerint a 4. negyedéves alacsony eredmény egyszeri tételeknek volt betudható, az OTP belső teljesítménye továbbra is jó, a célárfolyam fenntartása ennek köszönhető.

A 3,950 forintos célárfolyam jelenleg a legmagasabbnak számít a piacon. Ha a bank tovább folytatja kiváló teljesítményét az elemzői előrejelzések felzárkózhatnak ehhez a szinthez, mivel a bank mostani árfolyama már többnyire meghaladja, vagy legalábbis megközelíti az általános elemzői vélekedés. Amennyiben egy papír árfolyama eléri a 12 hónapos célárfolyam értékét az elemző két dolgot tehet: vagy leminősíti a papírt hivatkozva a árnövekedési potenciál hiányára, vagy újragondolja modelljét és emeli a célárfolyamot.

A napon belüli forgalom igen jelentősen meghaladja a 30 napos átlagot, melyet az alábbi grafikon szemléltet:


Az OTP árfolyama a mai nap folyamán már több mint 4%-ot erősödött. Fundamentális oldalról nézve a bank egészségesebbnek tűnik, mint valaha. A 4. negyedéves eredmény ugyan nem lett különösebben szívderítő, de az éves teljesítmény így is kifejetten jóra sikerült. Ráadásul az OTP 2004-re 25%-os növekedést tervez, ami fenntartja a storyt a papírban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben a piac elhiszi az OTP vezetése által várt 25%-os eredménybővülést, az OTP részvényének P/E mutatója a 2004-es várható eredménnyel számolva mindössze 9 körül van, mely egyáltalán nem számít túlzott értéknek. A bank ROE-ja nominálisan a 30% körüli szintet ostromolja, s reálértékben is jóval 20% fölött van. Ha feltételezzük azt, hogy a bank az eredmény várható további látványos javulása mellett hatékonyságát is tovább tudja javítani 2004-ben (erre a fenti fejlesztések miatt komoly esélye van), akkor indokolható lehet akár az egyébként magasnak számító 3-as P/BV érték is az OTP esetében.


A múlt héten lefektetett álláspontunk nem változott:
Amennyiben a magyar makrogazdasági helyzet az idei évben a tavalyi viharos év után konszolidálódni fog, mi nem tartanánk fundamentális oldalról indokolatlannak, ha a 2004-es év végére az OTP árfolyama 3,700 Ft körül lenne.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?