26 °C Budapest

OTP: 3,950 forintos célárfolyam (UBS) - száguld a papír

Pénzcentrum
2004. február 26. 14:03

Értesüléseink szerint az UBS Warburg eredményértékelésében megerősítette októberben már egyszer megfogalmazott 3,950 forintos 12 hónapos célárfolyamát.

A befektetési bank szerint a 4. negyedéves alacsony eredmény egyszeri tételeknek volt betudható, az OTP belső teljesítménye továbbra is jó, a célárfolyam fenntartása ennek köszönhető.

A 3,950 forintos célárfolyam jelenleg a legmagasabbnak számít a piacon. Ha a bank tovább folytatja kiváló teljesítményét az elemzői előrejelzések felzárkózhatnak ehhez a szinthez, mivel a bank mostani árfolyama már többnyire meghaladja, vagy legalábbis megközelíti az általános elemzői vélekedés. Amennyiben egy papír árfolyama eléri a 12 hónapos célárfolyam értékét az elemző két dolgot tehet: vagy leminősíti a papírt hivatkozva a árnövekedési potenciál hiányára, vagy újragondolja modelljét és emeli a célárfolyamot.

A napon belüli forgalom igen jelentősen meghaladja a 30 napos átlagot, melyet az alábbi grafikon szemléltet:


Az OTP árfolyama a mai nap folyamán már több mint 4%-ot erősödött. Fundamentális oldalról nézve a bank egészségesebbnek tűnik, mint valaha. A 4. negyedéves eredmény ugyan nem lett különösebben szívderítő, de az éves teljesítmény így is kifejetten jóra sikerült. Ráadásul az OTP 2004-re 25%-os növekedést tervez, ami fenntartja a storyt a papírban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben a piac elhiszi az OTP vezetése által várt 25%-os eredménybővülést, az OTP részvényének P/E mutatója a 2004-es várható eredménnyel számolva mindössze 9 körül van, mely egyáltalán nem számít túlzott értéknek. A bank ROE-ja nominálisan a 30% körüli szintet ostromolja, s reálértékben is jóval 20% fölött van. Ha feltételezzük azt, hogy a bank az eredmény várható további látványos javulása mellett hatékonyságát is tovább tudja javítani 2004-ben (erre a fenti fejlesztések miatt komoly esélye van), akkor indokolható lehet akár az egyébként magasnak számító 3-as P/BV érték is az OTP esetében.


A múlt héten lefektetett álláspontunk nem változott:
Amennyiben a magyar makrogazdasági helyzet az idei évben a tavalyi viharos év után konszolidálódni fog, mi nem tartanánk fundamentális oldalról indokolatlannak, ha a 2004-es év végére az OTP árfolyama 3,700 Ft körül lenne.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?