8 °C Budapest

Nem tetszik a banki hitel? Így kérj kölcsönt a családodtól

Pénzcentrum
2014. június 10. 05:30

Sokan elvesztették a bankokba vett bizalmukat, így sok olyan olvasói levelet kapunk, hogy a párnacihában tartják a pénzt és más úton próbálnak hitelhez jutni. Számukra lehet jó megoldás, hogy rokontól vesznek fel kölcsönt. Mire van szükség, hogy ezt megtehessük? Hogyan fogjunk hozzá a kamat és a törlesztőrészletek megállapításához?

Talán nem meglepő, hogy a devizahitelek törlesztőrészletének elszállása miatt sokan elvesztették a bankokba vetett bizalmukat, ezért családon belüli kölcsönszerződéssel oldanák meg a hitelfelvételt. Számukra négy dolgot elengedhetetlenül szükséges meghatározni:

  • Mennyi legyen a kamat?
  • Mennyi legyen a törlesztőrészlet?
  • Milyen kamatperiódust válasszunk?
  • Hogyan írjuk meg a szerződést?

Hogyan határozzam meg a kamatot?

A kamat meghatározásánál érdemes meghatározni azt, hogy fix kamatozású, vagy periodikus kamatozású a hitel, illetve ez utóbbinál azt is meg kell határozni, hogy milyen gyakorisággal változhat a kamatozás. Alapvetően három olyan viszonyítási alap van, amihez érdemes lehet viszonytani a felvett kölcsön kamatozását:

  • A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott alapkamat
  • Az Államadósságkezelő Központ (ÁKK) által nyílvánosságra hozott referenciakamatok (Az ÁKK Zrt. által a 3, 6 és 12 hónapos, továbbá a 3, 5, 10 és 15 éves futamidőkre az Elsődleges forgalmazók által teljesített árjegyzéséből számított átlagos kamat)
  • Az elmúlt időszak (hónap vagy negyedév) átlagos kamatszintjei (az MNB teszi közzé)

Mind a három kamattípus alkalmazható periódusonként, ami alapján akár évente felülvizsgálható a kamat mértéke. A túl gyakori újraszámolásokat elkerülhetjük, ha az ÁKK referenciakamatait alkalmazzuk. Ezen belül is célszerű az öt éves referenciakamatot választani, így legközelebb öt év múlva kell felülvizsgálni a kamatozást. Az öt éves referenciakamat mértéke 4,82 százalék jelenleg.

A másik két esetben a kamatperiódus nincsen meghatározva, így akár havonta is változtathatjuk a törlesztőt, ha ezt szeretnénk (igaz ezt jelentős többletmunkával járhat, így ezt nem javasoljuk).


Hogyan számoljam ki a törlesztőrészletet?

Erre a legegyszerűbb módszer egy olyan táblázatkezelő (pl: Excel) használata, amiben a kamat, a futamidő és a hitelösszeg megadását követően megtudhatjuk, hogy mennyinek kell lennie a havi részletnek. Ekkor érdemes kiszámolni a teljes tartozást is, ezt a hónapok számát a havi törlesztőrészlettel felszorozva kapjuk meg, így láthatjuk, hogy mennyit kell összesen visszafizetni.

A példa kedvéért kiszámoltunk, hogy mennyi lenne a törlesztőrészlet egyes kamatszintek mellett. Elsőként az öt éves referenciakamathoz közeli, öt százalékos értékkel számoltunk.


Második esetben a jegybanki alapkamattal számoltunk, ez jelenleg jobb hozammal kecsegtet, mint a bankbetétek többsége, viszont nehézkes a kamatperiódus meghatározása. A kölcsönfelvevő viszont az általunk említett három variáció közül ezzel jár a legjobban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A harmadik eset az átlagos jelzálog alapú hitelkamathoz közeli érték, vagyis nyolc százalék. Ez a kamatszint is alkalmazható, sőt kedvezőnek mondható, a fedezet nélküli személyi kölcsönök esetén a kamatok ennek a dupláját is könnyedén kitehetik, vagyis a hitelköltsége fele a banki személyi kölcsönöknek.


Hogyan számoljam ki a kamatváltozást?

A teljes tartozás ismeretére szükség van a kamatperiódus lejáratakor is, amikor az eddig befizetett összeget le kell vonni a tartozásból, így kiszámolva, hogy mekkora összeget kellene a régi kamatszint mellett törleszteni. Miután megkaptuk a megmaradt tartozást, újra kell számolni a részleteket a korábbi módszerrel. A táblázatkezelő használata esetén arra figyeljünk, hogy csupán a korábbi kamat és az új kamat különbözetével számoljunk, így megkapva a helyes törlesztőrészletet.

Nézzünk egy példát: válasszuk ki az első táblázatból az ötmillió forintos hitelt, tíz évre felvéve, öt éves kamatperiódussal számolva. A kezdeti számítás alapján ez havi 53 033 forintos törlesztőrészletet eredményez. Ez azt jelenti, hogy a teljes tartozás a hitel felvételekor 6 363 931 forint lesz, ami a kamatperiódus lejáratakor (öt év múlva) már csak ennek a fele, azaz 3 181 965 forintot tesz ki. Tegyük fel, hogy ekkorra a referenciakamat 8 százalékra nő, így 3 százalékos kamatkülönbözettel kell számolnunk, ami alapján a havi részletek 57 176 forintra, a teljes adósság pedig 3 430 545 forintra növekszik. Lényeges hozzátenni, hogy az adósság csökkenhet is, mivel öt évre előre nem lehet megmondani a kamatok alakulását, a nyolc százalékot csak a szemléltetés kedvéért alkalmaztuk.

Előfordulhat, hogy rövid futamidejű hitelről van szó, ilyen esetben nem feltétlenül szükséges kamatperiódust meghatározni, azaz a törlesztőrészletet fixen lehet tartani, és az újraszámolással sem kell bajlódni ebben az esetben.

Hogyan írjuk meg a szerződést?

A szerződés megírásakor érdemes olyan ügyvédet felkeresni, akinek van tapasztalata kölcsönszerződések megírásában, mivel így rengeteg később felmerülő kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Ha az ügyvédi és egyéb a hitelfelvételkor felmerülő költség miatt fordulunk rokonunkhoz egy bank helyett, akkor nem biztos, hogy megéri az ezzel járó többletmunkát a rokoni kölcsön.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm