14 °C Budapest

Igazi horror: így tesz tönkre a nyaralás, ezt egyre többen rontják el

2019. június 13. 14:33

Kielégíthetetlen a magyarok étvágya, amikor személyi hitelről van szó - áprilisban 45 milliárd volt a kihelyezés, ami rekord. Ez önmagában nem baj, az azonban már aggasztó, amikor a magyarok ezt nyaralásra fordítják - márpedig a tendencia egyre jellemzőbb. Megkérdeztük a magyarországi bankokat, hogy mennyien igényelnek személyi hitelt nyaralásra, és azt is elmagyarázzuk, hogy az ilyen célú felhasználás miért ésszerűtlen. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével azt is bemutatjuk, hogy az egyhetes álom hogy válik 4-7 éves rémálommá.

 

Tombol a fogyasztási láz a magyarok körében. Bár korábbi cikkünkben bebizonyítottuk, hogy a hitelfelvételi láz még mindig nem hasonlítható a válság előtti szinthez, a magyarok hiteléhsége még most is hihetetlenül magas (bár a személyi hiteleknél és lakáshiteleknél ez a mérték már meghaladta a válság előtti szintet). A személyi hitelek aránya ezen belül is kimagasló. A hitelcélt itt nem kell megnevezni, és fedezet sincs, a kérdés csupán annyi: mire vesznek fel a magyarok ennyi személyi hitelt?

Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Az alábbi ábra azt mutatja, milyen sok hitelt vesznek fel a magyarok. Látható, hogy a felvételi kedv szépen növekszik, csak áprilisban 47,5 milliárd forintnyi ilyen hitelt igényeltek a magyarok. Ez éves rekord.

De mire költik ezt a pénzt? Mivel szabad felhasználású hitelről van szó, a banknak nem mindig van pontos információja arról, hogy mi is a hitelfelvétel célja. A Cetelem Bank ugyanakkor megkérdezi ezt az ügyfelektől - noha a felhasználással szemben általában nem támaszt feltételt.

A bank korábban elmondta, hogy a hitelcélok között legnagyobb növekedést az utazásra és nyaralásra fordított összegek teszik ki.

Míg pár éve a banknál ez 3-4 százalékos arányt tett ki, ma ez már 10 százalék fölött van - ráadásul a felvett összeg milliós nagyságrendű. Azaz a magyarok egyre nagyobb arányban vesznek fel személyi hitelt nyaralásra. Bár többször leírjuk, hogy a magyarok hitelfelvételi magatartása a lakáshiteleknél meglehetősen tudatos, a személyi hitelekre - úgy látszik - ez nem mondható el.

Megkérdeztük a többi bankot is

Azt feltételeztük, hogy nem csak a Cetelemnél lehet hasonló az arány, ezért megkerestük az országban működő legnagyobb bankokat: azt kérdeztük, hogy náluk milyen arányt tesz ki a nyaralási céllal felvett személyi hitelek összege. Mivel szabad felhasználású hitelről van szó, sok bank nem tudta, hogy mennyi is ez az összeg, némely bank pedig kutatási adatokat ismertetett - mi a bankok válaszait mutatjuk most.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatait kalkulátorunkban!

Az MKB Bank hasonló arányról számolt be: náluk is 10 százalék körül van azok aránya, akik tervezett utazásaikhoz vesznek fel személyi kölcsönt. Az erre a célra felvett összeg az MKB-nál 650 ezer forint - ez valamivel meghaladja az átlagos összeget. A K&H-nál ugyanakkor a teljes hitelfelvételnek kevesebb mint 1 százalékát teszi ki az utazási célból felvett hitelek aránya. Ugyanezt írta az UniCredit is - bár ők kutatási adatokra támaszkodva állították, hogy a hitelfelvételi célok között elhanyagolható az utazás aránya.

Nem biztos, hogy ez jó irány

Természetesen a kikapcsolódás rendkívül fontos, ráadásul ha ezeket a hitelösszegeket belföldi nyaralás során költik el a hitelfelvevők, az a hazai gazdaságra is hatást gyakorol. Vélhetően azonban nem erről van szó - a milliós és 650 ezres összegek, amelyről a bankok beszámoltak, jellemzően egy 1-2 hetes külföldi nyaralás összegének felelnek meg - ez pedig hatalmas kiadás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Általánosságban azt állítjuk, hogy a nyaralási célra felvett személyi hitel nagyon rossz döntés. Az eladósodásnak akkor van értelme, ha a finanszírozást nem tudjuk máshogy megoldani (vagy csak drágábban), és/vagy valamilyen befektetési céllal történik (például nyelvtanulás, egyetem, de akár az autóvásárlást is ide sorolhatjuk). A nyaralás nem ilyen. Gondoljunk bele, ha valaki egy 1 millió forintos nyaralást személyi hitelből fedez, annak feltehetően nincs megtakarítása, azaz nincs felkészülve a váratlan helyzetekre - ráadásul ha eladósodik, akkor az esetleges nem várt helyzet esetén sem tud majd hitelt felvenni, vagy nem annyit és nem olyan feltételekkel, ahogy azt adósságmentesen tehetné.

És a lényeg: aki nem tud az egész év során az éves nyaralásra félretenni, annak minden bizonnyal a jövedelme is alacsony, és nem biztos, hogy egy milliós nyaraláshoz felvett hitel törlesztőjét olyan könnyen fizeti. Mert itt bizony jelentékeny összegekről beszélünk. Az egyhetes nyaralás akár évekre eladósíthatja a családot, amelynek terhét minden hónapban nyögni kell.

Mennyibe is kerül havonta egy egyhetes nyaralás?

Nézzük most meg, hogy mekkora a törlesztője egy 1 milliós személyi hitelnek. Ehhez a Pénzcentrum kalkulátorát hívtuk segítségül. Ha valaki nem rendelkezik nettó 250 ezer forintos jövedelemmel, és 48 hónap, azaz 4 év alatt törlesztene, akkor így alakul a törlesztő:

A CIB ajánlata 11,73 százalékos THM-mel érhető el, a teljes visszafizetendő így 1 millió 244 ezer forint lesz, a havi törlesztő 26 ezer. Szintén ekkora havi terhet jelent a Raiffeisen hite, a K&H és az MKB terméke is hasonló, 26 ezres havi terhet jelent a családnak. A Budapest Bank hitele némileg drágább, 30 ezer forint havonta, a teljes visszafizetendő már majdnem másfél millió, akárcsak az OTP-nél.

További személyi hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Némileg alacsonyabb a havi teher, ha 72 hónapra toljuk ki a törlesztést, és ha van 250 ezer forint feletti jövedelmünk. A CIB-nél ekkor 8,17 százalékos a THM, a havi törlesztő 17 474 forint, a Raiffeisennél 17 509, az MKB-nál 18 ezer. Az Erste terméke havi 21 ezer forintos terhet jelent, az OTP-é 24 ezret. Ezeket az összegeket minden hónapban ki kell fizetni, míg a nyaralás csak egy hétig tart.

Sokkal értelmesebb dolog, ha a személyi hitelt például lakásfelújításra vagy autóvásárlásra költjük, hiszen azoknak a hatásait még hosszú évekig érezzük - csak úgy, mint ahogy a törlesztőt is nyögjük évekig. A kikapcsolódás valóban fontos, ha azonban lehetőségeink ezt nem engedik meg, keressünk annak egy olcsóbb módot

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem