13 °C Budapest
British Father in early 30s cuddling his infant male son giving him a kiss on the cheek outside on a overcast day.

Soha nem szenvedett ennyire a magyarok korábbi csodahitele: sokan rájöttek, miért nincs már értéke

2023. május 12. 13:02

Még mindig nem tud komolyabban elindulni felfelé a babaváró hitelek új szerződéseinek összege, a negatív trend márciusban is folytatódott. Négyéves összevetésben a legrosszabb márciusi hónapot produkálta a magyarok egyik kedvenc kedvezményes hitele, és nagy kérdés maradt, hogy mikor indulhat meg ismét felfelé - ha egyáltalán.

Továbbra sem képes kijönni a negatív sirálból a babaváró hitel, még mindig nagyon kicsi volt az új szerződések értéke - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank összesítéséből, melyet a hét elején tettek közzé. A magyarázat erre többféle is lehet, ám nem lehet elmenni a lakáshitelek gyengélkedése mellett sem, ha érteni akarjuk. Az a hiteltípus ugyanis a babaváróhoz hasonlóan továbbra is szenved, márpedig a babaváró és a lakáscélú hitelek az elmúlt években kéz a kézben jártak. Megnézzük a friss számokat, és kitaláljuk, mi jöhet most.

Negatív spirál, nem látszik a vége

18 milliárd forintnál alig valamivel több volt a babaváró szerződések újonnan kötött értéke az év harmadik hónapjában. Bár ebben az évben nagyjából jónak mondható az érték, nagyon úgy tűnik, hogy aki akarta, az "ijedtében" felvette a hitelt decemberben, amikor nem lehetett tudni, hogy a támogatott hitel velünk marad-e 2022 után is.

Ezzel az eredménnyel minden idők legrosszabb márciusi eredményét produkálta ez a hiteltípus a 2019-es bevezetés óta: 2020 márciusához képest például immár kevesebb, mint a harmadára csökkent az új igénylesek értéke.

Mivel a lakáshitelek is nagyon durva zuhanásban vannak, nagyjából biztosan kijelenthető, hogy a két hiteltípus immár szinte nincs meg egymás nélkül: mivel a babavárót nagyon sokan használták önerőként, így a lakáshitelek gyenge eredménye is magyarázható mindezzel. Úgy látszik, a magas kamatkörnyezet még mindig keveseket tud rávenni mind a lakáshitel, mind a babaváró felvételére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Pénzcentrum korábban megnézte, hogy ma mennyivel ér kevesebbet a babaváró, ha önerőként használjuk, mint akkor, mikor 2019-ben bevezették. Akkori számításaink szerint önmagában 10 millió forint is majd a negyedével kevesebbet ér ma, mint 2019-ben. Ha ezzel az összeggel valaki az ingatlanpiacra megy ki, hogy lakást vegyen, még sokkolóbb lesz számára a valóság. Hiába tehát, hogy a legolcsóbb helyeken, még 10 millióval is van esély önmagában egy értelmezhető méretű, átlagos lakást vásárolnunk, még ezeken a helyeken is nagyon mélyen kell már idén zsebbe nyúlni. Ezt a cikkünket itt olvashatod el újra:

Csökkennek a kamatok, ez már a kilábalás lenne?

Szerencsére a hitelválság közepette is be lehet számolni egy örömteli eseményről, ez pedig az, hogy a Pénzcentrum által vizsgált hiteltípusok mindegyike csökkenő kamatokat produkált, radásul a négyből három már második hónapja testzi ezt. Ez arra lehet magyarázat, hogy a jegybank két hete csökkentette az egynapos betéti tenderek kamatát, ami a hozzáértők szerint már megagyazhatott annak, hogy hamarosan maga a jegybanki alapkamat is csökkenhessen. Ehhez persze még sok mindennek kell történnie, de ha a bizakodás a hitelfelvevőkbe is át tud csapni, akkor hamarosan a hitelfelvételek számai is jelentős javulásnak indulhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm