21 °C Budapest
Young Couple working on their home finances. They are working at the dining room table using a calculator. There is some paperwork on the table.

Egyre több magyar igényel ilyen kölcsönt a bankjától: mit tudhatnak, amit más nem?

2023. május 10. 10:05

A személyi kölcsönök lassan elmozdulni látszanak a súlyos mélypontról, de még mindig várni kell az igazi visszatérésre. Eközben viszont örülhetünk a kamatok csökkenésének, bár azt korai lenne kijelenteni, hogy valódi trendfordulót látunk-e. Ismét megnztük a hiteltípusokat, és most a márciusi adatokat vesézzük ki.

A vártnál talán kisebb mértékben esett vissza a személyi kölcsönök új szerződéseinek összege, ha az éves összehasonlítást nézzük - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank új, a hitelezésekre vonatkozó adatsorából. A márciusi hónapot vizsgálva az is feltánhet, hogy a lakáshitelek még mindig nem tudtak kitörni a durva lejtmenetből, de talán már van ok reménykedni, míg a babaváró folytatja a mélyrepülést. A kamatok azonban végre együtt csökkentek tovább, ami lassan ráveheti a magyarokat, hogy elkezdjenek visszatérni a bankokba.

Hatmilliárddal kevesebb, mint tavaly

42 milliárd forintnál valamivel több volt márciusban a személyi kölcsönök új szerződéseinek összege - adta hírül szokásos összesítésében a jegybank hétfőn. A személyi hitelek a tavaly márciushoz képest így hatmilliárdos mínuszban vannak, jobbak viszont a két évvel ezelőtti adathoz képest, amikor mindössze 37 milliárd forint volt ez az érték.

Az év eleji uborkaszezont tehát a személyi hitelek vélhetően maguk mögött hagyták, ám lassan felmerül az a kérdés, hogy a nyaralásokra, majd az utána következő iskolakezdésekre vajon akarnak-e hitelt felvenni a magyarok? Ha most tippelni kellene, nehéz helyzetben lennénk: mindjárt bemutatjuk azt is, hogy mi okozná a dilemmát ebben a tekintetben.

Végre fellélegezhetünk?

A személyi kölcsönök egyébként ezzel a növekedéssel talán az egyetlenek az általunk havi gyakorisággal vizsgált hiteltípus közül, amely lassan kikecmeregni látszik az infláció megfékezésére indított kamatemelések miatt kialakult válságból. Mint a következő infografikán láthatjuk, sem a lakáshitel, sem pedig a babaváró nem tudott érdemben elmozdulni a brutális mélypontról (annak ellenére, hogy januárhoz és februárhoz képest azért valamicskét nőtt az új szerződések értéke), és továbbra is várnak a kamatcsökkentésre.

Arra a kamatcsökkentésre, amelyre talán olyan sokat már nem is kell várni. Miután a jegybank nemrégiben végrehajtott lépésével az egynapos betéti tenderek kamatát már lejjebb vitte, megágyazott annak a régen várt döntésnek, hogy a jegybanki alapkamat is végre csökkenni kezdjen a következő hónapokban. Ezt a hírt pedig az általunk vizsgált hiteltípusok kamatai is megköszönték: mint alább láthatjuk, érdemi csökkenést jegyezhetünk fel, raádásul most nem is volt "különc", mindegyikük egységesen kezdett lejjebb mászni. Ez pedig már annak is az előszele lehet, hogy megfelelő, megfizethető kamatkörnyezet esetén az emberek is visszatérnek majd lassan a bankokba, ami pedig jó tenne a durva pofonokat elszenvedett hitelpiacnak is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Másfélszeres pénzt kérnek vissza

Végezetül pedig a szokásoknak megfelelően lássuk a bankok legjobb ajánlatait! 5 millió forint kölcsönösszeget, egy éves munkaviszonyt és 5 éves (60 havi) futamidőt írtunk be a Pénzcentrum személyi kölcsön-kalkulátorába, hogy megkapjuk őket, ezt láthatjuk a lenti táblázatban.

Kamatcsökkentés ide vagy oda, az ajánlatokat látva örülni azért még korai lenne. Mint kiderül, a havi törlesztő sehol sem áll meg 117 ezer forint alatt, ami egy 300 ezres nettó fizetés mellett még mindig azt jelenti, hogy a bevétel harmadát csak ez a törlesztő elviszi. Még durvább megnézni a visszafizetendő teljes összegeket, mert itt már olyan is van, ami 5 miliió forintos kölcsönösszeggel számolva másfélszeres visszafizetést ír elő. Tehát a magas kamatok még mindig komoly odafigyelésre és óvatosságra intenek, valamint még mindig mindennél fontosabb a nagyon alapos körültekintés, mielőtt komoly adósságba verjuük magunkat és a családot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm