14 °C Budapest
Selective focus shooting on hand of Businessman giving pen to Partnership to sign contract agreement in document

Légy óvatos ezekkel az olcsó hitelekkel: ráfizetés lehet a vége a spórolós kölcsönöknek

2022. május 2. 11:02

A kamatemelés tavaly jórészt elkerülte a jelzáloghiteleket, a január elsején életbe lépő kamatstopnak hála pedig az inflációhoz képest rendkívül alacsony kamatkörnyezet az ilyen kölcsönöknél idén is fennmarad. Persze a kamatstop kivezetése után jó eséllyel búcsút mondhatunk az olcsó hitelek korszakának, de jelenleg nagyon vonzónak tűnnek az úgynevezett negatív reálkamattal kecsegtető hitelek. Valóban olyan kedvező lehetőség ez most a hiteligénylőket, ahogy laikus hitelfelvevőként tűnik, vagy a kép ennél azért árnyaltabb? A Pénzcentrum szakértői segítséggel járt utána.

Jelenleg a hitelpiacon az a merőben szokatlan helyzet állt elő, hogy a lakossági hitelek egy részének kamatai az infláció és az egyes dolgok drágulása alatt marad. Emiatt sok magyarnak tűnhet úgy, hogy szinte ingyen juthatnak kölcsönhöz.

Mint ismert, a KSH adatai alapján a 2022. márciusi infláció 8,5 százalékos volt. Ezzel pedig legalább 15 éves csúcson áll az éves átlagos drágulás mértéke Magyarországon. A szakértők  pedig a jövőre nézve semmilyen pozitív változást nem várnak az általános drágulást tekintve, sőt felfelé mutató kockázatokat és az infláció további szárnyalását rebesgetik.

A jegybank elnöke pedig a legutóbbi kamatdöntés, utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy éves szinten 9-10%-os inflációval szembesülhet a magyar gazdaság. Az elmúlt években felborult az árdinamika, a költségvetés, valamint a folyó fizetési mérleg egyensúlya, melyek helyreállítása szükséges feltétele az előttünk álló időszak sikerességének - mondta erről a múlt heti alapkamat emelés után Matolcsy György.

Tehát a várakozások szerint a negatív reálkamat is velünk maradhat.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a hiteleink éves átlagos költsége alacsonyabb, mint az általános drágulás. Magyarán egy most felvett hitel értéke nagyobb, mint egy év múlva, a kamatokkal megnövelt értéke lesz, vagyis az áremelkedés hatása nagyobb, mint amennyit a hitelünkre vissza kellene fizetni. Ez az állapot jelenleg a jelzáloghitelek esetében figyelhető meg, de nyilván hosszú távon nem várható, hogy fennmarad. Ha ugyanis most nem lenne kamatstop, akkor az október vége óta történt BUBOR-emelkedés miatt akár 20%-kal is magasabbak lennének a törlesztőrészletek. A kamatstop lejárta után pedig akár 30%-ot is, ugyanis az MNB alapkamat-emelései is tövább növelik a törlesztőket, csak a lakáskölcsönök esetében ez nem tudott érvényesülni.

Éppen a magas infláció miatt viszont azt is jobban meg kell most gondolnunk, mekkora törlesztőt vállalunk be, adott jövedelem mellett. Nem is biztos, hogy elsősorban a havi törlesztőrészlet növekedése miatt, hanem mert a keresetünk is jóval kevesebbet fog érni, miközben a hitelünket nyögjük. Felmerül tehát, hogy valóban olyan jó lehetőség a mostani a hitelfelvétel felé kacsintgató magyaroknak, illetve, hogy a kép mennyivel árnyaltabb annál, ami laikusként is látszik. A Pénzcentrum Palkó Istvánt, a Portfolio vezető elemzőjét kérdezte meg erről.

A fix kamatozású hitel a biztos

A közgazdasági tankönyvek szerint az infláció önmagában valóban kedvez az adósoknak, hiszen miközben minden más drágul és a jövedelem is emelkedik, aközben egy meglévő fix kamatozású kölcsön törlesztése relatíve egyre kisebb terhet jelent a hitelfelvevőnek - kezdte elemzését a szakértő.

Ez persze a változó kamatozású hitelekre kevésbé érvényes (különösen ha a kamatstop majd véget ér a jelzáloghitelek esetében), hiszen bár a tőketartozás értékét csökkenti az infláció, a rá fizetett kamat az inflációt valamennyire lekövetve emelkedik. A friss hitelfelvevők ugyancsak nem járnak túl jól az inflációval: az újonnan felvehető hitelek kamata a jegybank szigorító lépései miatt ilyenkor szintén megnő. A friss hitelajánlatok kamata jellemzően csak átmenetileg marad el az inflációtól, hiszen az MNB kamatemelésekkel küzd a drágulás ellen, a bankok pedig az MNB lépéseit követik le 2-4 hónapos csúszással a hitelkamatok emelésekor - árnyalta a képet Palkó István.

Ez azt jelenti, hogy várhatóan nem fogjuk megúszni az infláció feletti hitelkamatokat, van azonban egy átmeneti időszak, amikor még relatíve jól jöhetünk ki mindebből: ha hitelt akarunk felvenni, akkor érdemes mielőbb, még az inflációtól elmaradó kamatok időszakában megtenni ezt. Természetesen fix kamatozású hitelt érdemes felvenni, így csak az infláción fog múlni, hogy meddig lesz negatív a reálkamatunk. Aki jól dönt, annak akár hosszabb ideig is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sokáig velünk maradhat a hitelpiaci drágulás

A legújabb elemzői várakozások alapján ha gyorsulni nem is fog, de mindenképpen folytatódik a jegybank kamatemelési sorozata, a piac jellemzően 7-7,5%-os irányadó kamatra számít a jelenlegi 6,15%-kal szemben. Részben a megtörtént kamatemeléseket követi, részben pedig a piaci várakozásokat tükrözi a bankközi kamatok alakulása, amelyhez a bankok a friss hitelajánlataik kamatát is igazítják - ismerteti Palkó István.

Elemzésünk szerint eltűnőben vannak a 6% alatti kamatok a piaci kamatozású lakáshitelek kínálatából Magyarországon. Az aktuális bankközi kamatok a 6,2-6,3%-os átlagkamat helyett már 7,9-8,5%-os kamatot indokolnának a lakáshitelek piacán, és ez 2-3 hónapon belül be is következhet. Csak remélni lehet, hogy nagyjából ezen a szinten tetőzhet a folyamat, és az infláció vágtatása is megáll - árulta el az elemző.

Kár lenne belerohanni egy feleslegesen hosszú futamidőbe

A mostani helyzet a futamidőt és a kamatperiódust tekintve is a korábbitól némileg eltérő tervezést kényszeríthet ki a hitelfelvevőkből. Alapvetően három változásra gondolok: egyrészt a magasabb kamatok azt jelentik, hogy egységnyi hitelösszegre magasabb törlesztőrészlet jut. Az adósok ezt a törlesztőrészletet már sokallhatják, ellene egy hosszabb futamidő bevállalásával valamennyire tudnak védekezni. Tudni kell azonban, hogy a törlesztőrészlet ilyenkor nem csökken ugyanolyan mértékben, amilyen mértékben a futamidő meghosszabbodik - mondja a szakértő

A második változás az - folytatja Palkó -, hogy a bankok által kötelező módon alkalmazandó jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) korlátaiba egyre több hitelfelvevő beleütközhet a magasabb kamatok miatt. Míg egy 5 éves kamatperiódusú hitel esetében 35%, egy 10 évesnél 50% a mutató felső határa, ekkora törlesztőrészlet vállalható a nettó jövedelem arányában egy jelzáloghitel felvétele esetén (legalább 500 ezer forint nettó jövedelem esetén ez a két szám 40%, illetve 60%). Sokak számára így a 10 éves kamatperiódus vagy a végig fix törlesztőrészlet lehet a járható út.

A harmadik változást pedig az okozza, hogy az éven belül változó kamatozású hitelek mára szinte eltűntek a bankok kínálatából ebben az emelkedő kamatkörnyezetben, így maguk a bankok is a minél hosszabb ideig állandó kamatozás felé terelik a hitelfelvevőket - foglalja össze.

Sokkal jobban oda kell most figyelni

Az infláció többletkockázatot jelent a fizetőképesség szempontjából, hiszen ha a boltban egyre többet vagyunk kénytelenek elkölteni, akkor hiteltörlesztésre kevesebb maradhat. Ez óvatosságra kell intse az új hitelek felvevőit is: magasabb önerővel és alacsonyabb hitelfelvétellel érdemes kalkulálni a korábban tervezettnél. Ha pedig már van hitelünk, akkor örök szabály, hogy a hiteltörlesztésen nem érdemes spórolni egyoldalú módon. Ha fizetőképességi problémánk keletkezik, akkor azonnal a bankunkhoz érdemes fordulni fizetéskönnyítő lehetőségért. Minél később tesszük ezt meg, annál kisebb a mozgásterünk - árulta el Palkó István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem