12 °C Budapest
Savings, finances and economy concept.Close up hand of businesswoman accountant or banker making calculations.

Brutális kamatemelést kaphat a nyakába több százezer magyar hiteles: erre senki sincs felkészülve

2022. április 20. 10:15

Tavaly év végén a kormány bevezette a kamatstopot, aminek köszönhetően azóta nem emelkedtek a változó kamatozású hitelek törlesztőrészletei. Június végén azonban lejár ez az intézkedés, és a magas infláció, valamint az emelkedő bannközi kamatok miatt akár 30%-kal is nőhetnek az ilyen típusú hitelek törlesztőrészletei – írja a 24.hu.

Idén január elsejével a kormány lakossági kamatstopot vezetett be, ezzel az intézkedéssel a változó kamatú hitelek törlesztőrészletét a 2021. október 27-i szintben maximalizálták. Ennek oka a BUBOR (bankok egymásnak nyújtott rövid futamidejű hiteleinek a kamatszintje) emelkedése volt, melytől függ nem rögzített kamatozású hitelek törlesztőrésze. A jogszabály kedvezőbb, mint a törlesztési moratórium volt, ugyanis most a bankok nem növelhetik a tartozást az elmaradt kamat összegével. Így tehát nem lesz hosszabb a futamidő, viszont a veszteség a pénzintézetekre hárul. Jelnleg 470 ezren vannak – a lakáshitelesek 30%-a – akik még nem váltották át fix kamatozásúra a hitelüket, így őket nagyon keményen érinteheti majd június 30-a, ekkor jár le ugyanis a lakossági kamatstop.

Ha most nem lenne kamatstop, akkor az október vége óta történt BUBOR-emelkedés miatt akár 20%-kal is magasabbak lennének a törlesztőrészletek. A kamatstop lejárta után pedig akár 30%-ot is nőhetnek, derül ki a lap számításaiból, ugyanis az MNB alapkamat-emelései is tövább növelik a törlesztőket. Erre megoldás lehet, hogy fix kamatozású hitelre váltsanak az adósok, amit érdemes minél hamarabb megtenni, ugyanis a hitelek is drágulnak a jelenlegi gazdasági helyzetben. Lehetséges, hogy a kamatstopot meghosszabbítják, vagy nem hirtelen vezetik ki, de a változó kamatozású hitellel rendelkezőknek minél hamarabb fel kell készülni a kamatstop végére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem