The Hungarian Forint (HUF) is the national currency of Hungary. Hungary is a member of the European Union. cimlapi

Rengeteg lakáshitelt vettek fel a magyrok idén: a bankszámlákon is egyre több pénz van

2021. november 11. 17:31

Az Erste Bank 45,1 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta az idei első kilenc hónapot. A működési bevételek 23,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának eredményét, míg a költségek ettől elmaradó mértékben, 9,2 százalékkal emelkedtek. Az új lakossági hitelek 1,6 százalékkal nőttek, a vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 14 százalékkal bővült tavalyhoz képest, a lakossági ügyfélvagyon pedig 19 százalékkal nőtt egy év alatt.

Eredményes első kilenc hónapot zárt az Erste Bank. A pénzintézet működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – részben egyedi hatások miatt 23,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a nettó kamatbevételek 21,4 százalékkal, a díj- és jutalékbevételek pedig 18,6 százalékkal emelkedtek, míg a kereskedési és konverziós bevétel 22,8 százalékkal nőtt.

A működéssel kapcsolatos kiadások ettől elmaradó mértékben, 9,2 százalékkal nőttek egy év alatt, így a pénzintézet működési eredménye 37,8 százalékkal 76 milliárd forintra emelkedett. A költség/bevétel arány is nagyot javult éves összevetésben: szeptember végére 44,4 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 50,2 százalékról. Az adózás utáni eredmény 45,1 milliárd forintra nőtt – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet idei első kilenc havi eredményeit bemutató sajtótájékoztatóján.

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya szeptember végén 10 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene 6 százalékkal haladta meg 2020 első kilenc hónapjának teljesítményét. Az NPL-ráta a tavaly szeptember végi 2,6 százalékról 2,9 százalékra nőtt.

A lakáspiac bővülésének köszönhetően a lakáshitelek folyósítása 34 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a Babaváró hitel esetében elmaradt az előző év azonos időszakától. A fogyasztási típusú hiteleknél a személyi kölcsönök folyósítása meghaladta a tavalyi teljesítményt. A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 58 százalékos növekedést mutat éves összehasonlításban. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt 19 százalékkal 4082 milliárd forintra nőtt szeptember végére, ezen belül a befektetések aránya 59 százalék volt.

A befektetések jövőbeli növekedéshez a továbbra is magas lakossági megtakarítási kedv mellett hozzájárul a Random Capital Zrt. megszerzése is. A szeptember elején megvásárolt brókercéggel közel 22 ezer értékpapírszámla és mintegy 70 milliárd forint megtakarítás érkezik az Erste kötelékébe, miközben a bank olyan know-how birtokába is kerül, melynek segítségével tovább javíthatja szolgáltatásai színvonalát – mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalati üzletágban az új hitel és kötvény kihelyezés volumene 14 százalékkal növekedett 2020 első kilenc hónapjához képest, így a kötvény- és a hitelállomány együttesen több mint 3 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberi értéket. A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitel- és kötvényállomány egy év alatt 14 százalékkal gyarapodott, míg az új kihelyezés 31 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét köszönhetően annak, hogy a kkv-szegmensben az ügyfél-elégedettségi mutatóban továbbra is piacvezető az Erste.

A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új finanszírozás 57 százalékkal nőtt éves összevetésben, az állomány azonban így is 13 százalékkal csökkent. A nagyvállalatok és önkormányzatok esetében az új kihelyezés volumene 14 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a hitel- és kötvényállomány egy év alatt 13 százalékkal növekedett. Az ügyfelek számlaforgalma minden szegmensben 30 százalékot meghaladó mértékben bővült az előző év azonos időszakához képest.

A negyedév végén az Erste Bank és a Deutsche Leasing Hungária Zrt. stratégiai megállapodást írt alá. Az Erste Bank továbbra is képviselteti magát a piacon azokban az ügyfélkörökben és lízingkonstrukciókban, ahol eddig is meghatározó szereplő volt, emellett a Deutsche Leasing Hungaria partnereként, a lízingcéggel együttműködve szolgálja ki azokat az ügyfeleket, amelyeknek az adott eszközfinanszírozási igényét a megállapodás eredményeként még rugalmasabban tudja teljesíteni. A bank aktívan vesz részt a Nemzeti Kötvényprogramban. Az Erste az idei első kilenc hónapban hét kötvényjegyzésben vett részt, összesen több mint 50 milliárd forint értékben – tette hozzá Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem