9 °C Budapest
Megjelent a törlesztési moratóriumról szóló rendelet: egy csavar azért van benne

Megjelent a törlesztési moratóriumról szóló rendelet: egy csavar azért van benne

2020. december 23. 15:33

Megjelent a rendelet a törlesztési moratórium általános meghosszabbításáról. A jogszabály szerint azoknak kell jelentkezniük a bankoknál, akik idén decemberben még törlesztették a hitelüket, a jövőben viszont igénybe vennék a moratóriumot - írja a Portfolio.

Megjelent a legfrissebb Magyar Közlönyben a törlesztési moratórium általános meghosszabbításáról szóló kormányrendelet, amelynek értelmében:

 

  • 2021. június 30-áig a moratóriumra jogosult adósnak minősül minden személy, akinek a hitelező által üzletszerűen nyújtott szerződésből tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége áll fenn,
  • a fizetési moratórium meghosszabbítása vonatkozik a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevőkre is, akiknek vételárrészlet-fizetési, illetve bérletidíj-fizetési kötelezettsége áll fenn.
  • Akik 2020 decemberében nem vettek részt a moratóriumban, de a jövőben szeretnének belépni, azoknak a fizetési moratórium igénybevételére vonatkozó szándékukat előre, írásban vagy a hitelező által rendszeresített elektronikus úton be kell jelenteniük a hitelezőnek.

 

Vagyis a bejelentési kötelezettség nem azokra vonatkozik, akik kilépnének a moratóriumból (Orbán Viktor miniszterelnök szombaton még ezt mondta), hanem azokra, akik eddig törlesztettek, de most igénybe vennék a moratóriumot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?