Óriási változás jön itthon a kölcsönöknél: a magyar bankok most jól megjárnák vele

2020. augusztus 9. 19:02

Tízből kilenc bank jelenleg elérhető személyi kölcsöne megbukna a vizsgán már a kamata alapján is, ha most kellene az MNB feltételeinek megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt adni a minimálbérnél alig jobban kereső ügyfeleknek - mutatja a Portfolio gyűjtése. Az 500 ezer forintnál nagyobb hitelt felvevő alacsony jövedelmű ügyfelek akár több százezer forintot is nyerhetnek majd a minősítés bevezetésével, ahogy az alábbiakból ki fog derülni. Személyi kölcsön felvétele előtt addig is mindeképp érdemes a Pénzcentrum kalkulátorát használni.

Korlátozza az ajánlás a kamatokat

Többek között a Portfolion jelentették be az MNB szakértői, a múlt héten a januártól elérhető Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek (MSZH) várható paramétereit, amelyeket cikkünk későbbi részében foglalunk össze. Az ajánlás sarkalatos pontja a kamatplafon, amely alá e termékeknek be kell férniük: a referenciaérték (jellemzően az állampapírok vagy a bankok közötti kamatcsere-ügyletek hozama) feletti maximális kamatfelár nem haladhatja meg 500 ezer Ft hitelösszegig a 15%-ot, míg 500 ezer Ft-ot meghaladó hitelösszeg esetén a 10%-ot, és a kamat a legfeljebb 7 éves futamidő végéig egyáltalán nem változhat.

Ha egy ÁKK-hozamhoz árazott személyi kölcsönt veszünk, akkor ennek a kamata a jelenlegi hozamszintek mellett

  • 1 éves futamidővel legfeljebb 15,33% lehet legfeljebb 500 ezer forintos hitelösszeg mellett,
  • 1 éves futamidővel legfeljebb 10,33% lehet 500 ezer forintos hitelösszeg felett,
  • 5 éves futamidővel legfeljebb 16,30% lehet legfeljebb 500 ezer forintos hitelösszeg mellett,
  • 5 éves futamidővel legfeljebb 11,30% lehet 500 ezer forintos hitelösszeg felett.

A fenti számok elsőre magasnak tűnhetnek, ennek ellenére az alacsony jövedelmű hitelfelvevők esetében a bankok egy része ma sem teljesíti ezeket a követelményeket a kamatok szempontjából (a csak idén érvényes THM-plafontól eltekintve). Különösen az 500 ezer forint feletti összegű hitelekre érvényes ez, amelyekre a kisebb hitelek kamatplafonjánál 5 százalékponttal alacsonyabb vonatkozik majd. Megnéztünk néhány példát, személyre szabott kalkulációhoz azonban a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Kölcsönön gondolkozol, de még nem sikerült döntened, honnan vedd föl? A Pénzcentrum Kalkulátora összehasonlítja neked a magyar bankok ajánlatait!

Két példa

Szándékosan a 107 ezer forintos minimálbérnél alig többet kereső, 110 ezer forintos nettó jövedelmű hitelfelvevőt választottunk, hiszen leginkább az alacsony jövedelműek esetében hozhat markáns változást a kamatokban a minősítés megjelenése. Mint alábbi gyűjtésünkből látható, 2 millió forintos hitelösszeg és 5 éves futamidő esetén 10-ből mindössze 1 bank kínál jelenleg (a 2020-as THM-plafon utáni időszakra) olyan személyi kölcsönt, amely a kamat szempontjából belefér a minősítés által megszabott 11,30%-os keretbe. A törlesztőrészlet és a teljes visszafizetendő összeg szempontjából (az idei THM-plafon torzítása miatt) ennél valamivel több, 10-ból 3 ilyen bankról beszélhetünk.

Ha ugyanez az alacsony jövedelmű hitelfelvevő nem 2 milliós, hanem csak 400 ezer forintos hitelösszeget kíván felvenni, és ezért nem is nyújtja el a törlesztést, csak 1 éves futamidőt választ, akkor 15,33%-os kamatplafon vonatkozik a hitelére, amibe viszont már ötből három bank és pénzügyi vállalkozás befér. A törlesztőrészlet és a teljes visszafizetendő összeg alapján (elsősorban az idei THM-plafonnak köszönhetően) még jobb a helyzet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alacsony jövedelmű ügyfelek 500 ezer forintál nagyobb hiteligényléseinél szűkítheti a leginkább a kamatfelárakat a 2021-ben érkező minősítés. A kamatmarzs-szűkítő hatásra a Moody's hitelminősítő is felhívta a figyelmet a héten.

Mint a visszafizetendő összegekből látható, egy kétmilliós hitelnél akár félmillió forintos megtakarítást is elérhet az, aki egy drágább személyi kölcsön helyett a minősített verziót választja.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek paraméterei

Akkor nyerhetik el a hitelezők termékei a minősítést, ha megfelelnek az alábbi feltételeknek:

  • Felhasználási cél: szabad felhasználásra és/vagy már meglévő hitel kiváltására is igényelhető.
  • Futamidő: a konstrukció maximum 7 év futamidő mellett nyújtható.
  • Kamatozás: az ügyleti kamat és ezáltal a havi törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt változatlan.
  • Kamatmaximum: a referenciaérték (jellemzően az állampapírok vagy a bankok közötti kamatcsere-ügyletek hozama) feletti maximális kamatfelár nem haladhatja meg 500 ezer Ft hitelösszegig a 15%-ot, míg 500 ezer Ft-ot meghaladó hitelösszeg esetén a 10%-ot.
  • Folyósítási idő: papír alapú szerződéskötés esetén 3 munkanap, online szerződéskötés esetén 2 munkanap alatt kerülhet sor a folyósításra.
  • Folyósítási díj: összege "hagyományos" papír alapú szerződéskötés esetén a folyósított hitelösszeg maximum 0,75 %-a, míg online szerződéskötés esetén a folyósítási díj nem számítható fel.
  • Előtörlesztési díj: maximális mértéke az előtörlesztett összeg 0,5 %-a, 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén pedig díjmentes.
  • Egyéb szerződéskötés, díjköteles szolgáltatás: ilyenek igénybevételére a fogyasztó nem kötelezhető.
  • Kamatkedvezmény: ennek elérése érdekében lehetősége van az ügyfélnek hitelfedezeti biztosítás kötésére, díjköteles számlanyitásra, illetve jövedelme egy meghatározott részének rendszeres érkeztetését vállalhatja. A hitelezőnek az ajánlatban transzparensen be kell mutatnia a kedvezményre jogosító szolgáltatások költségét, kamatkedvezmény megvonása pedig nem lehet végleges.
  • Egységes szerkezetű dokumentáció: hirdetmény, ajánlat, terméktájékoztató és a benyújtandó dokumentumokat tartalmazó ellenőrző lista kell, hogy benne legyen.
  • Elérési csatornák: bankfiókban, teljeskörű online hitelfelvétel során, illetve közvetítőn keresztül. A bankoknak biztosítani kell a teljes körű online ügyintézés lehetőségét.
  • Online ügyintézés: í minősítést elnyerő intézményeknek a náluk már számlát vezető vagy hitellel rendelkező ügyfelek esetében legkésőbb 2021. április 1-től, új ügyfelek számára pedig legkésőbb július 1-től elérhetővé kell tenni az online hitelezés teljes folyamatát.

Mit mond az MNB?

Megkérdeztük a felügyeletet is, hogy látják, a most piacon elérhető hitelek mennyire felelnek meg a jövő évben érkező (persze a hitelezőkre nézve nem kötelező) minősítés feltételeinek. Az MNB válasza részben alátámasztja a fentieket, ugyanis ezt írták:

  • A minősítés keretében megszabott maximális kamatfelárak a piacon jelenleg elérhető személyi kölcsönökhöz képest akár több százalékponttal alacsonyabbak lehetnek. Ez a piaci verseny élénkülése esetén lényegi megtakarításokhoz vezethet a hitelfelvevők oldalán.
  • Az MSZH termékek esetében a folyósításig kizárólag folyósítási díj számítható fel, mely legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százalékát teheti ki, míg teljeskörű online hitelfelvétel esetén kötelező díjmentes folyósítást biztosítani. A jelenlegi piaci gyakorlatban ez gyakran eléri a jogszabályi maximum szerinti 1 százalékos értéket. Ezen kívül előfordulnak a folyósításhoz kapcsolódó egyéb költségek is (pl. folyósítási jutalék, kezelési költség).
  • Az előtörlesztési díj 0,5 százalékban történő maximálása, 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén a díjmentesség előírása, illetve a kapcsolódó szerződésmódosítási díj megtiltása jelentősen kedvezőbbé teszi a fogyasztók számára az előtörlesztést. A jelenlegi piaci gyakorlat szerint jellemző az 1 százalékos, illetve 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén 0,5 százalékos jogszabályi maximum kihasználása, valamint az előtörlesztésekhez kapcsolódó addicionális szerződésmódosítási díjak felszámítása.
  • Összességében - természetesen a hitel összegétől és az ügyfél jellemzőitől függően - a hitelfelvételhez és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak és jutalékok tekintetében tízezer forintos nagyságrendben mérhető a megtakarítás a minősített termékekkel, a kamatok mérséklődése pedig egy hárommillió forintos hitelösszeg esetén 200-400 ezer forintot is kitehet a visszafizetendő összeg tekintetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem