14 °C Budapest
Nincs meglepetés: itt az MNB kamatdöntése

Nincs meglepetés: itt az MNB kamatdöntése

MTI
2020. január 28. 15:00

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott sem az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón kedden. Az elemzők szerint nem történt meglepetés.

Elemzők nem vártak változást kedden a monetáris kondíciókban. Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg "finomhangolási üzemmódban" működik a magyar monetáris és költségvetési politika, ami arra vall, hogy egyik területen sem várható jelentősebb módosítás, hacsak a magyar gazdaságot nem éri külső sokk.

A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Egyelőre minden marad a régiben - kommentálta a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülését Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A piac fokozottan figyelte a mostani döntést, mivel a forint az elmúlt napokban soha nem látott szintre gyengült, az euró árfolyama 338 forint felett is járt. Az infláció pedig gyorsulást mutatott utóbbi hónapokban

- emelte ki a szakember. A fokozott befektetői figyelem ellenére a döntés összhangban van a piaci várakozásokkal. Elsősorban a kamatdöntést után megjelenő jegybanki kommentár utalhat esetleg arra, hogy milyen lépésekre készül a jegybank.

Fontos tényező, hogy a nemzetközi környezet támogatja a magyarországi laza monetáris feltételek fenntartását, mivel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank is laza politikát folytat. Az MNB emellett a GDP-növekedés, az infláció és a várható kormányzati gazdaságösztönző intézkedések fényében módosíthat majd az eddigi irányon.

Egyelőre finomhangolásra számítunk az MNB részéről, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy forintlikviditás csökkentésével erősítheti a magyar devizát. Közben kivárás jellemezheti a monetáris politikát

- fogalmazott a szakember. Németh Dávid szerint tavaszra már sokkal több adat áll majd rendelkezésre a GDP-ről és az inflációról, addigra talán a beharangozott kormányzati lépésekről is lehet majd tudni részleteket. Várhatóan ezek alapján dönthet majd az MNB arról, hogy marad-e a laza monetáris politika vagy elindul egy szigorúbb irányba. Tehát a monetáris politikában leghamarabb tavasszal történhet változás a mostani  kilátások alapján.

Így erősödhetne a forint

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője arra emlékeztetett: a Monetáris Tanács az inflációra ható szimmetrikus kockázatok miatt az első negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát a korábbi 300-500 milliárd forinton tartotta. Noha a forint gyengülése miatt az elmúlt két hét során kevesebb ajánlatot fogadott el a tervezetthez képest, ami mintegy 88 milliárd forinttal csökkentette a devizaswap állományt, az állomány nagysága a meghirdetett sávon belül maradt. Az adószűrt maginfláció decemberben 3,5 százalékra lassult az előző havi 3,6 százalék után.

A fogyasztóiár-index ugyanakkor 4 százalékra emelkedett az előző havi 3,4 százalékról. Az alacsony importált infláció hatására némileg enyhülhetnek az inflációs alapmutatók is, ami már a nyári hónapokban is megfigyelhető volt. A Monetáris Tanács a továbbiakban a negyedéves inflációs jelentés megjelenésével egyidejűleg a beérkező adatok függvényében hoz további döntést a monetáris kondíciókról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A monetáris kondíciók normalizálása feltehetően lassú és fokozatos lesz, mivel egyrészt az infláció egyelőre kontrollálhatónak tűnik, így nem indokolt a gyorsabb ütemű szigorítás, másrészt a külső monetáris feltételek érdemben enyhültek, mivel a meghatározó jegybankok a múlt év során lépéseket tettek a lazítás irányába, mind az EKB, mind a Fed csökkentette a kamatokat, illetve az EKB a kifejezetten gyenge euró-övezeti növekedési kilátások miatt bejelentette az eszközvásárlási program újraindítását, valamint a célzott hosszú távú refinanszírozási programot (TLTRO-III) - vélte Suppan Gergely.

Így várhatóan a hazai monetáris kondíciók szinten tartása, majd középtávon fokozatos szigorítása elégséges lehet a forint középtávú erősödéséhez, amely így az amúgy is igen mérsékelt és csökkenő importált infláción keresztül támogathatja az inflációs cél elérését. Így arra számítunk, hogy a Monetáris Tanács alapesetben negyedévente az új inflációs jelentéssel egy időben dönt a likviditásbővítő deviaswap állományok tervezett méretéről. Mivel a kamatfolyosó jelenleg igencsak aszimmetrikus, az alapkamat emelésére csak akkor számítunk, amikor a kamatfolyosó szimmetrikus lesz az alapkamat körül, amire feltehetően a jövőre év második feléig nem kerül sor

- tette hozzá a Takarékbank vezető elemzője.

A vezető jegybankok várható laza politikája miatt, valamint az idei év második felében a 3 százalékos inflációs célhoz közelítő infláció miatt idén nem várunk szigorítást, így legközelebb 2021-ben folytatódhatnak a normalizációs lépések, az alapkamat emelésére pedig 2021 negyedik negyedéve előtt nem számítunk, de nem kizárt, hogy erre még később kerül sor. A forint közelmúltbeli gyengülése némi felfelé mutató kockázatot jelent az inflációra nézve, így a monetáris kondíciók lazítására nem látunk mozgásteret és szükségét sem az elmúlt két évi 5 százalék, valamint az idei 4 százalék körüli növekedés tükrében, a jegybank ugyanakkor közleményében üzenhet, amennyiben a forint árfolyamának további gyengülése már az inflációs cél elérését veszélyeztetné.

A hazai gazdaságot jellemző szignifikáns megtakarítási többlet, a következő években az uniós forráslehívások következtében feltehetően jelentős többletbe kerülő költségvetési pénzforgalmi egyenleg, és így várhatóan negatív nettó állampapír kibocsátás, valamint a nemzetközi hozamkörnyezet miatt nem számítunk a piaci hozamok számottevő emelkedésére sem, így a bubor kamatlábak, valamint a rövid állampapír hozamok tartósan alacsony szinten, a kamatfolyosó aljára tapadhatnak, amelynek emelkedése a jelenlegi piaci árazásokhoz képest mérsékeltebb lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Számvető  |  2022. szeptember 28. 22:16
Kijöttek az információk az új Bónusz Magyar Állampapírról és a Prémium Magyar Állampapírról. Összess...
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 20:30
A VKontakte applikációját globálisan eltávolították az App Store-ból.
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 16:10
Vészesen közeleg a katari labdarúgó-világbajnokság kezdrúgása. Ha valamikor, akkor most igazán érdem...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 14:42
Ma már szinte mindenki egyetért abban, hogy muszáj félretenni ids korunkra, ha azt szeretnénk, hogy...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?