A magyarok fele nem bír el egyedül a bankjával: kapitális hibát vétenek?

A magyarok fele nem bír el egyedül a bankjával: kapitális hibát vétenek?

2019. június 26. 12:58

10-ből 5 magyar közvetítőkön keresztül vesz fel jelzáloghitelt, a személyi hiteleknél más a helyzet - ott ez az arány elenyésző. De van-e értelme egyáltalán a hitelközvetítő intézményének, és mennyit kaszálnak az alkuszok az ügyfeleken? Ezt mutatjuk be, hitelfelvételhez pedig a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk!

Találd meg a legolcsóbb hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Minden második jelzáloghitelt közvetítőkön keresztül helyeznek ki a bankok, ez egészen tetemes arány - látjuk a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Bár 2016-ról 2018-ra jelentősen nőtt a kihelyezett hitelösszeg, a hitelközvetítők részesedési aránya alig változott: 2016-ról 2018-ra 54,8 százalékról 52,2 százalékra. A 100 ezer megkötött szerződésből így 52 500-at közvetítőkön keresztül kötöttek, a csak bankfiókban megkötött szerződések száma 48 ezer.

2016-ban egyébként a 63 800-as szerződészámból 35 ezret kötöttek közvetítőkön keresztül, 28 800-at pedig csak bankfiókban. A szerződéses összegeknél hasonló arányt láthatunk: a 2018-as 846 milliárd forintból 403 milliárdot kötöttek közvetítőkön keresztül, 443 milliárdot pedig bankfiókban.

Ez azt mutatja, hogy a magasabb hitelösszeget igénylők inkább közvetlenül a banktól igénylik a hitelt.

Azaz feltételezhetően a magasabb jövedelmű, drágább ingatlant vásárlók tudatosabbak abból a szempontból, hogy nem iktatnak közbe még egy szereplőt, hanem maguk választják ki a legjobb konstrukciót. Rosszabb eset, ha a közvetítőkhöz nem fordulók azért mennek egyenesen a bankhoz, mert a számlavezető pénzintézetüktől veszik fel a hitelt, így pedig elesnek annak a lehetőségétől, hogy olcsóbb hitelterméket találjanak.

Találd meg a legolcsóbb hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Egészen más tendenciát látunk a személyi hiteleknél. A jelzáloghitelekkel szemben a személyi hitelek jelentős részét közvetlenül a banktól veszik fel. A személyi kölcsönöknél 2018-ban 19,5 milliárd forintnyi összegben vettek fel a magyar közvetítőkön keresztül, ez jelentős növekedés a 2017-es 7,8 milliárddal szemben, valójában sehol nincs a 2018-as kb. 630 milliárdos összkihelyezéshez képest. Érdekes, hogy 2017-ben még a hitelkártyákból is többet "adtak el" a közvetítők, mint személyi hitelből. A jutalékbevétel 2018-ban a személyi kölcsönöknél az 1 milliárd forintot sem érte el.

Megkérdeztük a bankokat is, hogy náluk milyen arányt tesz ki a személyi kölcsönök körében a közvetítők általi kihelyezés. A Takarék például jelentősen magas arányról számolt be: náluk ez 30 százalékos. A bank elmondása szerint az arány folyamatosan nő. A CIB is azt írja, hogy náluk a piaci átlagot jóval meghaladja a közvetítőkön keresztül történő kihelyezés. A K&H-nál ezzel szemben elhanyagolható az arány, ez 1 százalék alatti. Az online indított igénylések esetén azonban már 20 százalékos ez az arány.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Az MKB-nál a személyi hitelszerződéseket 10 százalékban kötik meg a közvetítők, az OTP-nél ez a volumen 5 százalékos. A Budapest Bank és a Cetelem az arányokat nem árulta el, azt azonban megjegyezték, hogy ez a szám folyamatosan nő.

Mi értelme van ennek?

A jelzáloghitelek igénylése jóval bonyolultabb, mint a személyi hiteleké, így a közvetítőnek itt lehet nagyobb hozzáadott értéke. A személyi hitelek igénylése gyors és egyszerű, ráadásul a kis összegű igényléseknél a kamatkülönbözetek sem olyan jelentősek, vélhetően ezért dönt kevés ügyfél a hitelközvetítők bevonása mellett. Ez egyfelől örvendetes, mert ezzel növekszik az ügyfelek tudatossága, másfelől lehet problémás is, ha az ügyfél a közvetítő tanácsa nélkül egy drága hitelt választ.

Összességében elmondható, hogy a hitelközvetítőnek lehet haszna, ha valóban szakszerű tanácsot ad, valójában a személyi hiteleknél teljesen felesleges az igénybevétele. Több kalkulátor áll ma rendelkezésre - például a miénk is -, ahol egy kattintással látjuk az összes bank ajánlatát, ehhez nincs szükség közvetítőre. Bár a közvetítők díjai ma maximáltak, amennyiben a tanácsadás nem a legolcsóbb kamat figyelembevételével történik, akár a hiteligénylő kárára is válhat - ezeket a díjakat ugyanis a bank fizeti nekik.Különösen igaz ez akkor, ha valójában nem is lenne feltétlenül szüksége az ügyfélnek a hitelre, de a közvetítő hathatós tevékenysége révén dönt a kölcsön mellett. Mi ugyan nem ismerünk erre precedenst, mindenkit a felelős hitelfelvételre biztatunk!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?