12 °C Budapest
Nagycsaládosok, figyelem! Egy új lakás is kijön az állami ingyenmilliókból

Nagycsaládosok, figyelem! Egy új lakás is kijön az állami ingyenmilliókból

Pénzcentrum
2017. április 30. 12:50

Hiába volt rekordközeli tavaly a lakáshitelek népszerűsége, 2017-ben még ennél is több kölcsönt vehetünk fel. Ugyan a jegybank szerint a fix kamatozású hitelek még mindig drágák, azonban a kamatok csökkentéséhez a szabályok módosítására is szükség lenne. A Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján a CSOK lehetséges változtatásairól is beszéltek a panelbeszélgetés résztvevői.

Tényleg drágák a lakáshitelek?

Nagy Márton azt a kérdést tette fel a Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján tartott előadásában, hogy vajon mitől drágák a fix kamatozású lakáshitelek.

Csökkentek a rövid kamatperiódusú hitelek kamatai, a hosszú kamatperiódusú kölcsönöknél pedig a kamatfelár is csökkent - mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

A fair banki törvény már most is meghatározza, mekkora kamatot számolhatnak fel a bankok - mondta Florova Anna, az OTP lakossági hitelezésért felelős ügyvezető igazgatója. Természetes módon működik a verseny, és a hiteleket továbbra is a meghatározott szegmensek alapján határozzák meg.

Rajna Gábor, a K&H értékesítési hálózat és támogatási igazgatója több okkal is magyarázta a magas kamatokat:

  • Csökkenhetnének a hitelköltségek, ha hozzáférnének a bankok a nagy adatbázisokhoz, mint a NAV vagy a TB.
  • Az egységes értékbecslés is sokat segíthetne.
  • A digitalizáció is lenyomhatja a kamatokat.
  • A hosszú távon fixált hitelek forrásköltségei egyelőre drágák, ezek lefaragásával is lehetne csökkenteni a kamatokon.
  • A magas kamatok meghatározásánál szerepet játszik, hogy az előtörlesztési díjak aránylag alacsony szinten vannak meghatározva, ez is feljebb nyomja a költségeket.
  • A közüzemi számlákhoz, telefonszámlákhoz való hozzáférés is segíthet a kamatok csökkentéséhez, ebből ugyanis kiderül, hogyan fizetik a rendszeres díjakat az ügyfelek.

Az ügyfelek akár fele is hajlandó fix kamatozású, magasabb törlesztőrészletű hitelt választani - mondta Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese. Aki megfelelő jövedelmet tud felmutatni, az már most is igen kedvező kamattal juthat kölcsönhöz.

Veszélyes a lakásárak növekedése?

Az elmúlt évek lakásár-növekedésének köszönhetően sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor pukkad ki az ingatlanpiaci lufi. A nemzetközi környezetet alapul véve azonban még mindig alacsonyak a lakásárak, így van tere a növekedésnek.

A hitel kihelyezése ugyanis nem attól függ, hogy hol van az ingatlan, hanem attól, hogy milyen az ügyfél, amelynek a legjobb fokmérője, hogy mekkora jövedelmet tud felmutatni -értettek egyet a panelbeszélgetés résztvevői.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A válság egyik legnagyobb tanulsága volt, hogy csak olyan ügyfelet hitelezzünk, aki vissza is tudja fizetni a kölcsönt

- mondta Rajna Gábor. A bankok tehát most már nem adnak bárkinek kölcsön.

Mit változtatnának a CSOK-on?

Érdemes lehetne az ország egyes régióit megkülönböztetni a támogatás összegének szempontjából. Míg Kazincbarcikán 3 millió forintba kerül egy 65 négyzetméteres lakás, addig Budapesten ezért 20-25 millió forintot is elkérnek. Míg előbbinek jelentős támogatást jelent a használt lakás után járó támogatás, addig az utóbbi esetben sokkal kevésbé éri meg a kedvezmény igénylése.

A támogatási összegek területenként meghatározott értéke segíthetné a kedvezmény szélesebb körű felhasználását. A CSOK rendszere egyébként bonyolult, ez sokakat eleve elriaszt az igényléstől, az egyszerűsítéssel is felpöröghetne az igénylések száma.

A legfontosabb egyébként, hogy ne változzon gyakran a támogatás, ugyanis az ügyfelek számára egyébként is bonyolult rendszernél minden változtatás után egy évre van szükség ahhoz, hogy az ügyfelek megértsék az új rendszert.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06