Nagycsaládosok, figyelem! Egy új lakás is kijön az állami ingyenmilliókból

Nagycsaládosok, figyelem! Egy új lakás is kijön az állami ingyenmilliókból

Pénzcentrum
2017. április 30. 12:50

Hiába volt rekordközeli tavaly a lakáshitelek népszerűsége, 2017-ben még ennél is több kölcsönt vehetünk fel. Ugyan a jegybank szerint a fix kamatozású hitelek még mindig drágák, azonban a kamatok csökkentéséhez a szabályok módosítására is szükség lenne. A Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján a CSOK lehetséges változtatásairól is beszéltek a panelbeszélgetés résztvevői.

Tényleg drágák a lakáshitelek?

Nagy Márton azt a kérdést tette fel a Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján tartott előadásában, hogy vajon mitől drágák a fix kamatozású lakáshitelek.

Csökkentek a rövid kamatperiódusú hitelek kamatai, a hosszú kamatperiódusú kölcsönöknél pedig a kamatfelár is csökkent - mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

A fair banki törvény már most is meghatározza, mekkora kamatot számolhatnak fel a bankok - mondta Florova Anna, az OTP lakossági hitelezésért felelős ügyvezető igazgatója. Természetes módon működik a verseny, és a hiteleket továbbra is a meghatározott szegmensek alapján határozzák meg.

Rajna Gábor, a K&H értékesítési hálózat és támogatási igazgatója több okkal is magyarázta a magas kamatokat:

  • Csökkenhetnének a hitelköltségek, ha hozzáférnének a bankok a nagy adatbázisokhoz, mint a NAV vagy a TB.
  • Az egységes értékbecslés is sokat segíthetne.
  • A digitalizáció is lenyomhatja a kamatokat.
  • A hosszú távon fixált hitelek forrásköltségei egyelőre drágák, ezek lefaragásával is lehetne csökkenteni a kamatokon.
  • A magas kamatok meghatározásánál szerepet játszik, hogy az előtörlesztési díjak aránylag alacsony szinten vannak meghatározva, ez is feljebb nyomja a költségeket.
  • A közüzemi számlákhoz, telefonszámlákhoz való hozzáférés is segíthet a kamatok csökkentéséhez, ebből ugyanis kiderül, hogyan fizetik a rendszeres díjakat az ügyfelek.

Az ügyfelek akár fele is hajlandó fix kamatozású, magasabb törlesztőrészletű hitelt választani - mondta Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese. Aki megfelelő jövedelmet tud felmutatni, az már most is igen kedvező kamattal juthat kölcsönhöz.

Veszélyes a lakásárak növekedése?

Az elmúlt évek lakásár-növekedésének köszönhetően sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor pukkad ki az ingatlanpiaci lufi. A nemzetközi környezetet alapul véve azonban még mindig alacsonyak a lakásárak, így van tere a növekedésnek.

A hitel kihelyezése ugyanis nem attól függ, hogy hol van az ingatlan, hanem attól, hogy milyen az ügyfél, amelynek a legjobb fokmérője, hogy mekkora jövedelmet tud felmutatni -értettek egyet a panelbeszélgetés résztvevői.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válság egyik legnagyobb tanulsága volt, hogy csak olyan ügyfelet hitelezzünk, aki vissza is tudja fizetni a kölcsönt

- mondta Rajna Gábor. A bankok tehát most már nem adnak bárkinek kölcsön.

Mit változtatnának a CSOK-on?

Érdemes lehetne az ország egyes régióit megkülönböztetni a támogatás összegének szempontjából. Míg Kazincbarcikán 3 millió forintba kerül egy 65 négyzetméteres lakás, addig Budapesten ezért 20-25 millió forintot is elkérnek. Míg előbbinek jelentős támogatást jelent a használt lakás után járó támogatás, addig az utóbbi esetben sokkal kevésbé éri meg a kedvezmény igénylése.

A támogatási összegek területenként meghatározott értéke segíthetné a kedvezmény szélesebb körű felhasználását. A CSOK rendszere egyébként bonyolult, ez sokakat eleve elriaszt az igényléstől, az egyszerűsítéssel is felpöröghetne az igénylések száma.

A legfontosabb egyébként, hogy ne változzon gyakran a támogatás, ugyanis az ügyfelek számára egyébként is bonyolult rendszernél minden változtatás után egy évre van szükség ahhoz, hogy az ügyfelek megértsék az új rendszert.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22