35 °C Budapest
Vásárlók kedvence: a hitel, amit akár 30 perc alatt is megkaphatsz

Vásárlók kedvence: a hitel, amit akár 30 perc alatt is megkaphatsz

2016. december 3. 07:05

A karácsonyi szezonban a legnépszerűbb banki termékek az áruhitelek és a személyi kölcsönök. Az előbbiek jellemzően az áruházakban igényelhetők, azonban azt sokan nem is gondolnák, hogy az utóbbi igénylése sem tart tovább. Árva András, a K&H főosztályvezetője megmutatta, hogyan kell hitelt igényelni ahhoz, hogy akár 30 perc alatt a számlánkon legyen a pénz.

A karácsonyi szezonban melyik a legnépszerűbb hiteltermék? A személyi kölcsönt mennyire keresik ilyenkor?

Elsősorban ez a fogyasztási hitelek kiemelt időszaka. Az idei évben a személyi kölcsön piacon nem túlzás azt mondani, hogy robbanás következett be, hiszen az év első 10 hónapjában 71 százalékkal több személyi kölcsönt vettek fel az emberek, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

Mekkora az átlagos felvett személyi kölcsön hitelösszeg? Milyen hitelcélra veszik fel leginkább a személyi kölcsönöket?

A K&H Bankban átlagosan 1 millió forintos az igényelt személyi kölcsönök összege. Alapvetően három hitelcélra igénylik az ügyfelek a személyi kölcsönöket:

  • ingatlan felújításra,
  • autóvásárlásra és
  • korábbi hitelek kiváltására.

Ez a három hitelcél az igénylések körülbelül kétharmadát jelenti, a fennmaradó egyharmadnyi részt családi eseményekre, utazásra veszik igénybe.

Jellemzően mekkora a kamatkülönbözet a fedezett (szabad felhasználású jelzáloghitel) és a fedezetlen (személyi kölcsön) szabad felhasználású hitelek között? Várható ennek a különbségnek a csökkenése?

Két évvel ezelőtt a K&H volt az első bank Magyarországon, aki a fedezetlen személyi kölcsönök kamatát 10 százalék alá vitte. Idén pedig már ott tartunk, hogy akár 6,99 százalékos fix kamattal is hozzá lehet jutni személyi kölcsönhöz jövedelem átutalás esetén. Ezzel szemben a ma elérhető átlagos szabad felhasználású jelzáloghitel kamata 5,5 százalék, vagyis ezek alapján kijelenthetjük, hogy a gyorsaságot is figyelembe véve

a személyi kölcsön mára reális alternatívájává vált a szabad felhasználású jelzáloghiteleknek.

Nagyjából hogyan néz ki a személyi kölcsön igénylési folyamata? Mennyi idő telik el aközött, hogy az ügyfél belép a fiókba és megérkezik a számlájára a pénz?

A személyi kölcsönök egyik legfontosabb jellemzője a gyorsaság. Az igénylést követő pár napon belül már pénzhez juthat az ügyfél, de ha az adott bank ügyfele az igénylő, még gyorsabb a folyamat és jóval kevesebb dokumentumot is kell benyújtani, hiszen rálát az ügyfél számlaforgalmára. Volt olyan személyi kölcsön igénylésünk, ami után 30 percen múlva az ügyfelünk számláján volt az igényelt összeg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A telefonos/internetes megoldások ezt mennyivel rövidíthetik le, mikor várhatók ezzel kapcsolatos újítások?

Három dologgal tudjuk lerövidíteni és ezzel megkönnyíteni az ügyfél dolgát:

  • A több banknál elérhető azonnali telefonos visszahívással,
  • A videós tanácsadással és
  • Az egyre népszerűbb online igényléssel.

Ez utóbbival egyébként nemcsak időt, hanem az utazási költségeket is megspórolhatja az ügyfél.

A jelzáloghiteleknél már legalább hét napnak kell eltelnie az igénylés és a szerződés aláírása között. A személyi kölcsönnél van-e ilyen előírás, ha nincs, akkor érdemes lenne bevezetni, ha van, akkor érdemes lenne módosítani és hogyan?

A személyi kölcsön szerződések jóval rövidebbek és egyszerűbbek, mint a lakáshitel szerződések. A szerződés aláírása előtt hitelszakértő munkatársaink mind a személyi kölcsönöknél, mind a lakáshiteleknél részletesen átolvassák és elmagyarázzák az ügyfelek számára a szerződést, hiszen hosszú távú elköteleződésről és egy olyan felelős döntésről van szó, aminél nagyon fontos, hogy minden pontot értsenek és tisztán lássanak ügyfeleink.

A személyi kölcsönökre jellemző az adósbesorolás, miket vesz ilyenkor figyelembe a bank? Hogyan érhetjük el, hogy alacsonyabb kamatot kapjunk?

Az adósminősítésnél (a jogszabályoknak megfelelően) az egyik legfontosabb paraméter, hogy milyen bevételei és milyen kiadásai, meglévő törlesztései vannak az ügyfélnek és ehhez képest mekkora terhet fog jelenteni az igényelt hitel törlesztése.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?