26 °C Budapest
Vásárlók kedvence: a hitel, amit akár 30 perc alatt is megkaphatsz

Vásárlók kedvence: a hitel, amit akár 30 perc alatt is megkaphatsz

2016. december 3. 07:05

A karácsonyi szezonban a legnépszerűbb banki termékek az áruhitelek és a személyi kölcsönök. Az előbbiek jellemzően az áruházakban igényelhetők, azonban azt sokan nem is gondolnák, hogy az utóbbi igénylése sem tart tovább. Árva András, a K&H főosztályvezetője megmutatta, hogyan kell hitelt igényelni ahhoz, hogy akár 30 perc alatt a számlánkon legyen a pénz.

A karácsonyi szezonban melyik a legnépszerűbb hiteltermék? A személyi kölcsönt mennyire keresik ilyenkor?

Elsősorban ez a fogyasztási hitelek kiemelt időszaka. Az idei évben a személyi kölcsön piacon nem túlzás azt mondani, hogy robbanás következett be, hiszen az év első 10 hónapjában 71 százalékkal több személyi kölcsönt vettek fel az emberek, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

Mekkora az átlagos felvett személyi kölcsön hitelösszeg? Milyen hitelcélra veszik fel leginkább a személyi kölcsönöket?

A K&H Bankban átlagosan 1 millió forintos az igényelt személyi kölcsönök összege. Alapvetően három hitelcélra igénylik az ügyfelek a személyi kölcsönöket:

  • ingatlan felújításra,
  • autóvásárlásra és
  • korábbi hitelek kiváltására.

Ez a három hitelcél az igénylések körülbelül kétharmadát jelenti, a fennmaradó egyharmadnyi részt családi eseményekre, utazásra veszik igénybe.

Jellemzően mekkora a kamatkülönbözet a fedezett (szabad felhasználású jelzáloghitel) és a fedezetlen (személyi kölcsön) szabad felhasználású hitelek között? Várható ennek a különbségnek a csökkenése?

Két évvel ezelőtt a K&H volt az első bank Magyarországon, aki a fedezetlen személyi kölcsönök kamatát 10 százalék alá vitte. Idén pedig már ott tartunk, hogy akár 6,99 százalékos fix kamattal is hozzá lehet jutni személyi kölcsönhöz jövedelem átutalás esetén. Ezzel szemben a ma elérhető átlagos szabad felhasználású jelzáloghitel kamata 5,5 százalék, vagyis ezek alapján kijelenthetjük, hogy a gyorsaságot is figyelembe véve

a személyi kölcsön mára reális alternatívájává vált a szabad felhasználású jelzáloghiteleknek.

Nagyjából hogyan néz ki a személyi kölcsön igénylési folyamata? Mennyi idő telik el aközött, hogy az ügyfél belép a fiókba és megérkezik a számlájára a pénz?

A személyi kölcsönök egyik legfontosabb jellemzője a gyorsaság. Az igénylést követő pár napon belül már pénzhez juthat az ügyfél, de ha az adott bank ügyfele az igénylő, még gyorsabb a folyamat és jóval kevesebb dokumentumot is kell benyújtani, hiszen rálát az ügyfél számlaforgalmára. Volt olyan személyi kölcsön igénylésünk, ami után 30 percen múlva az ügyfelünk számláján volt az igényelt összeg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A telefonos/internetes megoldások ezt mennyivel rövidíthetik le, mikor várhatók ezzel kapcsolatos újítások?

Három dologgal tudjuk lerövidíteni és ezzel megkönnyíteni az ügyfél dolgát:

  • A több banknál elérhető azonnali telefonos visszahívással,
  • A videós tanácsadással és
  • Az egyre népszerűbb online igényléssel.

Ez utóbbival egyébként nemcsak időt, hanem az utazási költségeket is megspórolhatja az ügyfél.

A jelzáloghiteleknél már legalább hét napnak kell eltelnie az igénylés és a szerződés aláírása között. A személyi kölcsönnél van-e ilyen előírás, ha nincs, akkor érdemes lenne bevezetni, ha van, akkor érdemes lenne módosítani és hogyan?

A személyi kölcsön szerződések jóval rövidebbek és egyszerűbbek, mint a lakáshitel szerződések. A szerződés aláírása előtt hitelszakértő munkatársaink mind a személyi kölcsönöknél, mind a lakáshiteleknél részletesen átolvassák és elmagyarázzák az ügyfelek számára a szerződést, hiszen hosszú távú elköteleződésről és egy olyan felelős döntésről van szó, aminél nagyon fontos, hogy minden pontot értsenek és tisztán lássanak ügyfeleink.

A személyi kölcsönökre jellemző az adósbesorolás, miket vesz ilyenkor figyelembe a bank? Hogyan érhetjük el, hogy alacsonyabb kamatot kapjunk?

Az adósminősítésnél (a jogszabályoknak megfelelően) az egyik legfontosabb paraméter, hogy milyen bevételei és milyen kiadásai, meglévő törlesztései vannak az ügyfélnek és ehhez képest mekkora terhet fog jelenteni az igényelt hitel törlesztése.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?