14 °C Budapest
Elértük a hitelek legalját: nem csökkennek tovább a kamatok

Elértük a hitelek legalját: nem csökkennek tovább a kamatok

2016. szeptember 1. 18:33

A lakáshitelezés növekedése lelassult, a személyi kölcsönök folyósítása viszont felgyorsult a nyár közepén, mintha nyaralni mentek volna belőle az emberek. A vállalati hitelezés stagnált, és a kamatszint csökkenése is nagyjából megállt júliusban az MNB tegnap közzétett adatai szerint.

Míg korábban másfélszereződés volt jellemző, júliusban már csak 12 százalékkal (43 milliárd forintra) nőtt az egy évvel korábbi (igaz, a hitelkiváltások miatt magasabb) bázishoz képest a lakáshitelek új kihelyezése. A sláger a személyi kölcsön volt, amelynek a kihelyezése 61 százalékkal (20 milliárdra) nőtt a nyár közepén. Továbbra sincs szó hitelbuborékról, a válságot megelőző szintnek nagyjából a felét teszi ki a lakosság havi hitelfeltétele.

Az elmúlt egy évben 863 milliárd forintnyi friss hitelszerződést kötött a lakosság, ami immár két és félszerese a válság során tapasztalt mélypontnak. A lakáshitelek kihelyezése 12 hónap alatt 446 milliárd forintot ért el (kiváltások nélkül mintegy 400 milliárd), ami pedig jócskán elmarad az MNB szerint egészséges mértékű (évi 6-8 százalékos) hitelállomány-növekedést elősegítő (becslésünk szerint legalább 600 milliárdos) szinttől.

Ennek ellenére fordulatról beszélhetünk a lakossági hitelezésben, ugyanis a hitelfelvételek volumene immár 3. hónapja haladta meg a hiteltörlesztésekét, hosszú évek visszaesését fordítva meg ezzel. Az egyéb állományváltozások miatt minimálisan ugyan, de még csökkent a lakossági hazai banki hiteltartozása júliusban, így a hónap végén 5,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az 5760 milliárd forintos lakossági hiteltartozás 52 százalékát teszik ki a lakáshitelek.

Forrás: Portfolio


Júliusban nem csökkent tovább az új lakáshitelek THM-je: 5,66 százalék volt. A személyi kölcsönöké viszont némileg tovább mérséklődött, így átlagosan már 16,3 százalékért kínálták őket a bankok. Az autóhiteleknél ez 15,8 százalék volt. Stagnált vagy minimális mértékben csökkent a bankrendszer által alkalmazott kamatok átlagszintje is júliusban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mi a helyzet a betétekkel?

A betéti tranzakciók eredője a forintbetétek esetében enyhén negatív (kevesebb a lekötés, mint a lejáró betét), a devizabetétek esetében enyhén viszont pozitív volt a bankok lakossági üzletágában. Egy átlagos új, éven belül lekötött forintbetétre 0,52 százalékos, euróbetétre 0,47 százalékos kamatot fizettek a bankok. Az éven túli új betéteknél ez 0,47 százalék, illetve 0,69 százalék volt. A lakosság betétállománya júliusban kissé csökkent, de még így is 2,5 százalékkal magasabb volt a hónap végén az egy évvel korábbinál. A lekötött betétek aránya már csak 43 százalék.

Forrás: Portfolio
Alacsony kamatokat és a legolcsóbb kölcsönt keresed lakáscéljaidhoz? Használd a Bank360 lakáshitel kalkulátorát és találd meg a számodra legmegfelelőbb megoldást!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 13:50
A technológiát az Életrevalók cím darabon mutatták be a Játékszínben, Hirtling István és Vadász Gábo...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
MNB Intézet  |  2022. szeptember 27. 11:08
A szingapúri Nanyang Technological University-t 1991-ben hozták létre többek között azzal a céllal,...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?