Elértük a hitelek legalját: nem csökkennek tovább a kamatok

Elértük a hitelek legalját: nem csökkennek tovább a kamatok

2016. szeptember 1. 18:33

A lakáshitelezés növekedése lelassult, a személyi kölcsönök folyósítása viszont felgyorsult a nyár közepén, mintha nyaralni mentek volna belőle az emberek. A vállalati hitelezés stagnált, és a kamatszint csökkenése is nagyjából megállt júliusban az MNB tegnap közzétett adatai szerint.

Míg korábban másfélszereződés volt jellemző, júliusban már csak 12 százalékkal (43 milliárd forintra) nőtt az egy évvel korábbi (igaz, a hitelkiváltások miatt magasabb) bázishoz képest a lakáshitelek új kihelyezése. A sláger a személyi kölcsön volt, amelynek a kihelyezése 61 százalékkal (20 milliárdra) nőtt a nyár közepén. Továbbra sincs szó hitelbuborékról, a válságot megelőző szintnek nagyjából a felét teszi ki a lakosság havi hitelfeltétele.

Az elmúlt egy évben 863 milliárd forintnyi friss hitelszerződést kötött a lakosság, ami immár két és félszerese a válság során tapasztalt mélypontnak. A lakáshitelek kihelyezése 12 hónap alatt 446 milliárd forintot ért el (kiváltások nélkül mintegy 400 milliárd), ami pedig jócskán elmarad az MNB szerint egészséges mértékű (évi 6-8 százalékos) hitelállomány-növekedést elősegítő (becslésünk szerint legalább 600 milliárdos) szinttől.

Ennek ellenére fordulatról beszélhetünk a lakossági hitelezésben, ugyanis a hitelfelvételek volumene immár 3. hónapja haladta meg a hiteltörlesztésekét, hosszú évek visszaesését fordítva meg ezzel. Az egyéb állományváltozások miatt minimálisan ugyan, de még csökkent a lakossági hazai banki hiteltartozása júliusban, így a hónap végén 5,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az 5760 milliárd forintos lakossági hiteltartozás 52 százalékát teszik ki a lakáshitelek.

Forrás: Portfolio


Júliusban nem csökkent tovább az új lakáshitelek THM-je: 5,66 százalék volt. A személyi kölcsönöké viszont némileg tovább mérséklődött, így átlagosan már 16,3 százalékért kínálták őket a bankok. Az autóhiteleknél ez 15,8 százalék volt. Stagnált vagy minimális mértékben csökkent a bankrendszer által alkalmazott kamatok átlagszintje is júliusban.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mi a helyzet a betétekkel?

A betéti tranzakciók eredője a forintbetétek esetében enyhén negatív (kevesebb a lekötés, mint a lejáró betét), a devizabetétek esetében enyhén viszont pozitív volt a bankok lakossági üzletágában. Egy átlagos új, éven belül lekötött forintbetétre 0,52 százalékos, euróbetétre 0,47 százalékos kamatot fizettek a bankok. Az éven túli új betéteknél ez 0,47 százalék, illetve 0,69 százalék volt. A lakosság betétállománya júliusban kissé csökkent, de még így is 2,5 százalékkal magasabb volt a hónap végén az egy évvel korábbinál. A lekötött betétek aránya már csak 43 százalék.

Forrás: Portfolio
Alacsony kamatokat és a legolcsóbb kölcsönt keresed lakáscéljaidhoz? Használd a Bank360 lakáshitel kalkulátorát és találd meg a számodra legmegfelelőbb megoldást!

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?