14 °C Budapest
Minden hatodik lakás hitelből van, de volt már rosszabb is a helyzet

Minden hatodik lakás hitelből van, de volt már rosszabb is a helyzet

2016. július 7. 15:01

2016 első negyedévében a háztartási hitelek állománya 71 milliárd forinttal csökkent, az új szerződéskötések volumene 164 milliárd forint volt, ami 24 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legnagyobb, 36 százalékos mértékben a lakáscélú hitelek kihelyezése emelkedett. 

Májusban újabb csúcsot ért el a havi lakáscélú hitelkihelyezés 42,5 milliárd forintos volumene, ami összességében folyamatosan pozitív tendenciát mutatott 2013 január óta. A fellendülés összefügg a lakáspiac élénkülésével, amit a tranzakciószámok emelkedése 2014 óta jól érzékeltet. Az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalata alapján

a lakáshitel jellemző futamideje 16 év körül alakul, az átlagos hitelösszeg pedig 8 millió forint, bár ez régiónként változó és nagyban függ a jellemző ingatlanáraktól.

Minden hatodik hitelből

"Az OCHC statisztikájából az látszik, hogy 2016 első öt hónapjában 15 százalék körül volt a lakásukat hitelből vásárlók aránya" -- mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója. - "Amíg a válság alatt tíz vevőből mindössze egy finanszírozta hitelből lakásvásárlását, ez az arány a lakáspiacon a bizalom erősödésével megnőtt."

Forrás: MNB, OCHC

A háztartásoknak nyújtott forinthitelek átlagos hitelköltség mutatója, a lakáscélú hitelek esetében, idén májusban 5,53 % volt, egy évvel ezelőtt pedig 6,36 % volt. A rövid kamatperiódusú termékek esetében a kamat az egy évvel ezelőttinek kevesebb, mint felére esett vissza (2,03%), az 1-5 év közötti, illetve ennél hosszabb kamatperiódus esetében is csökkenés volt megfigyelhető, májusban a kamatszint 5,52-6,08% volt. Érdemes megjegyezni, hogy a 2008-ban kezdődő válságot megelőző időszakban az euró és svájci frank devizahitelek átlagos hitelköltség mutatóinak legalacsonyabb szintje 5,5-6 százalék körül alakult, azaz

a jelenlegi finanszírozási környezetben már olcsóbb forint hitelből finanszírozni a lakásvásárlást, mint a devizahitelek idején.

Az Otthon Centrum Hitel Center szerint a hiteligénylők két nagy csoportra oszthatóak. Az ügyfelek egy jelentős része az olcsó (vagy legolcsóbb) hiteltermékeket keresi, azaz minél alacsonyabb kamatot és minél alacsonyabb törlesztő részletet preferál. Ilyen konstrukciók jellemzően a rövid, akár éven belüli kamatperiódusú termékek, akár 3-4 százalék körüli kamattal. A másik csoportba tartozó ügyfelek a biztonságot, hosszú távú kiszámíthatóságot keresik, ezért inkább a drágább, de több éven - akár 10, vagy annál hosszabb időn - keresztül fix kamatozású terméket választják. Ezek azonban magasabb kamatozásúak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Alaposan elemezni kell azonban az egyes banki konstrukciók feltételrendszerét illetve az akciós feltételeket. Önmagában a kamat mértéke csak egy a sok szempont közül, amit mindenképpen mérlegelni kell a döntés meghozatala előtt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 2. 12:30
A befektetések és megtakarítások piacán is fontos hírek és újdonságok láttak napvilágot a héten. A B...
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?