Csökken a kamatadó: ennyit nyerhetsz vele

Csökken a kamatadó: ennyit nyerhetsz vele

2015. június 9. 15:30

Június végén fogadhatja el a parlament a jövő évi adócsomagot, amelynek részeként a 2006 szeptemberében bevezetett kamatadó kulcsa a személyi jövedelemadóéval együtt az eddigi 16 százalékról 15 százalékra módosul. A tartós befektetési számlák esetében igénybe vehető adókedvezmény ezzel együtt csökken, ennek szabályai ugyanis nem változnak.

Az eddigi 16 százalékról 15 százalékra csökkenő kamatadó azokra a kamatjövedelmekre vonatkozik majd, amelyeket 2016. január 1-je utáni időszakból realizál az ügyfél, vagyis:

egy most lekötött egyéves bankbetét december 31-éig realizált időarányos kamatrésze után még 16 százalékos kamatadót és 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást, január 1-jétől realizált időarányos kamatrésze után viszont már 15 százalékos kamatadót és 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell majd a banknak levonnia.

A kamatadó csökkentése persze nemcsak a bankbetéteket, hanem más befektetéseket is érint, hiszen kamatjövedelemnek minősül a:

  • lekötött és látra szóló betétek kamata,
  • befektetési jegyek hozama,
  • kötvények, köztük államkötvények, kincstárjegyek magánszemélyek számára kifizetett kamata,
  • az életbiztosítások kockázati célon felül fizetett díjainak hozama.

A kamatadót forrásadóként a kifizető vonja le, a magánszemély jövedelemadó-bevallásában nem kell külön feltüntetni.

Ami a tartós befektetési számlák szabályozását illeti, ez az adócsomag alapján nem változik, vagyis a befizetés naptári évét követő legalább 3 naptári év hozama után továbbra is 10 százalékos, 5 évi tartás után pedig 0 százalékos kamatadót kell fizetni. Esetükben tehát nem az adófizetési kötelezettség, hanem kamatadó-kedvezmény mértéke csökken 1 százalékponttal.

Végezetül az alábbi táblázatban mutatjuk, mennyit nyer egy befektető a kamatadó csökkenésével, ha 2 százalékos kamatozású bankbetétbe, illetve ha 3 százalékot kamatozó kincstárjegybe fekteti a pénzét 1 évre. Figyelembe véve, hogy előbbi esetében kell, utóbbi esetében viszont törvény szerint nem kell 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni, az alábbit kapjuk:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

az 1 millió forintot 2 százalékos bankbetétbe fektető ügyfél 199-200 forintot, a 3 százalékos kincstárjegybe fektető ügyfél pedig 299-300 forintot spórol meg a kamatadó 1 százalékpontos csökkentésével egy év alatt.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?