21 °C Budapest
Sok magyar még életében nem kapott ilyen fontos levelet

Sok magyar még életében nem kapott ilyen fontos levelet

Pénzcentrum
2015. március 2. 06:00

Mai naptól vehetik át a devizahitelesek elszámolási értesítőiket. A levélben a pontos elszámolásról (és jelzáloghitelek esetén) a forintosítás részleteiről is megkapják a pontos számokat. Milyen határidőkre figyeljenek az adósok és hogyan kell kinéznie egy tájékoztatónak?

Milyen határidőkre figyeljünk?

A legfontosabb dátum, az elszámolás fordulónapja, február elseje volt, de még vannak olyan időpontok, amelyek fontosak minden devizahitelesnek:

  • A legfontosabb határidő április vége, ugyanis eddig kell megkapnunk  a bankunktól az elszámolási értesítőnket.
  • Az értesítő kézhezvétele után legfeljebb 15 munkanappal módosul a szerződésünk, de a bankok ezt korábban is megtehetik.
  • A szerződés módosulása után 60 napunk van a kölcsön díjmentes felmondására, és a felmondástól számított 90 napunk van a kiváltó hitel felvételére.

Nem köthető konkrét dátumhoz, mégis lényeges, hogy az első minden szempontból új törlesztőrészletet legkésőbb májusban fizethetik az ügyfelek. Ez utóbbi azonban bankonként eltérhet, hiszen a hitelezőknek lehetőségük van arra, hogy a törvény által előírt kötelezettségeket már korábban is teljesítsék.

Milyen értesítőket kaphatunk?

Két héttel ezelőtt ismertette a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogyan néznek majd ki a devizahiteles elszámolási értesítők. A szakértők három gyakran előforduló esetet vázoltak fel:

  • Késedelem és kedvezmények nélküli szerződés
  • Árfolyamgátas szerződés
  • Késedelmes szerződés

A felvételkor mind a három hitel azonos volt, csupán a későbbiekben térnek el egymástól. A példa hitelt 2007 június elsején vették fel, svájci frank alapon, hat hónapos kamatperiódus mellett, 5,71 százalékos induló kamattal, 14 éves futamidő mellett. Az így kialakult kezdeti törlesztőrészlet 56 ezer forint lett, 20 ezer svájci frank tartozás mellett (Nagyjából 3 millió forint). Nézzük a leggyakoribb példákat!

Az Erste Bank sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a bank szakértői 50 féle különböző levelet írtak meg, mivel a speciális esetekre is ki kellett térniük. Erről bővebben ITT olvashatsz.

Heti csomagokban küldi ki az elszámoló leveleket ügyfeleinek a RaiffeisenBank, így biztosítva a fiókhálózat, a panaszkezelés és a telefonos ügyfélszolgálat egyenletes terhelését.

A K&H Bank a tervek szerint 2015. márciusának második felében számolnak el devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel. Nagyságrendileg 200 ezer küldeményt fognak kipostázni.

Az OTP Bank és az érintett leánybankok ügyfelei a törvény által meghatározott időpontban, tehát 2015. március-április hónapban fogják kézhez kapni azt az elszámoló levelet.

Az UniCredit Bank az elszámolási törvény által érintett devizalapú hitellel rendelkező vagy rendelkezett ügyfelei számára április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló közel 50 ezer levelet.


TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A problémamentes ügyfél

A törlesztőrészleteket késedelem nélkül fizető, kedvezménnyel nem élő ügyfél esetén a törlesztőrészlet az elszámolás előtt 107 ezer forint volt, ami az évek során 88 százalékos emelkedést jelent. Ez az egyoldalú kamatemelés, illetve a devizaárfolyam elszállása miatt lehet ilyen radikálisan magas (az árfolyamrést már 2011 óta nem alkalmazzák a bankok).

A tőketartozás az elszámolás miatt 2 millió 388 ezer forinttal csökken, a fennmaradó tőketartozás így 6 millió 798 ezer forint lesz.

Az árfolyamgátas ügyfél

Az árfolyamgátas ügyfél kezdeti törlesztőrészlete szintén 57 ezer forint volt. Az árfolyamrögzítés kezdete 2012. június 31-e volt, így közel három éve halmozódik a pénz a gyűjtőszámlán. Ez azért lényeges, mert az árfolyamgátas ügyfeleknél az elszámolást elsősorban a kapott kedvezményekből, másodsorban a gyűjtőszámlából vonják le és csak ezután csökkentik a tőketartozást.

A közel három éves futamidő alatt a gyűjtőszámlán 267 ezer forint halmozódott fel. Az ügyfél havi törlesztőrészlete az elszámolás előtt 98 ezer forint, plusz a gyűjtőszámlán jóváírt 11 ezer forint. Az elszámolás miatt a tőketartozás 1 millió 737 ezer forinttal, 7 millió 387 ezer forintra csökken, a törlesztőrészlet pedig 76 ezer forint lesz.

Mivel az árfolyamgátasok jelentős részének nem csökken ekkora mértékben a törlesztőrészlete, ezért előfordulhat, hogy a rögzített árfolyamnak megfelelő részleteknél magasabb lesz a havi fizetendő. Ebben az esetben a rögzítés továbbra is érvényben marad, azonban a többlet már nem egy gyűjtőszámlán kamatozik, hanem az összeget hozzáadják a tartozáshoz. Így ezt a rögzítés öt éves futamideje után az ügyfélnek  törlesztenie kell  a bank felé.

A késedelmes ügyfél

Az adós kezdeti törlesztőrészlete és a tőketartozása megegyezik a másik két esettel. A késedelmes ügyfél 2012 decembere és 2013 februárja között a törlesztőrészletének csak a felét fizette be, és a felhalmozott tartozást az elszámolásig nem rendezte, emiatt a jelenlegi késedelmes tartozás 722 svájci frankot tesz ki.

A tőketartozás 2 millió 160 ezer forinttal, 7 millió 4 ezer forintra esik vissza, emellett az elszámolás előtti 108 ezer forintos törlesztő 72 ezer forintra csökken.

Milyen lesz a forintosított hitel?

Ugyan a törlesztőrészletek és a tartozás mértéke eltér a három esetben, néhány tényező azonban egységes:

  • A hitel lejárata 2027 májusa
  • A kamatperiódus 4 év (a hátralévő futamidő 9 és 16 év közé esik)
  • A fair kamat szintje 5,71 százalék

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
MEDIA1  |  2022. május 19. 09:19
Oroszország bezárja a CBC kanadai tévécsatorna moszkvai tudósítói irodáját, és megszünteti az ott do...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?