24 °C Budapest

Ma forintosítják a devizahiteleket: mennyit nyertek eddig az adósok?

2015. február 1. 07:00

Február elsején ismét fontos fordulónaphoz érkezett a devizahitelesek megmentése, ugyanis ettől a naptól hatályos a bankok tisztességtelen elvonásainak elszámolása, megtörténik a forintosítás, ráadásul a fair bank törvény is ezen a napon lép életbe. A változásoknak köszönhetően már most is kevesebbet kell fizetnie a devizahiteleseknek, de vajon mennyivel?

A devizahitelek forintosított részleteit a mai naptól fizethetik az adósok. Ugyan a kölcsönöket később váltják át, viszont a február elsejétől visszamenőlegesen lesz érvényes a változás, és a különbözeteket az ügyfelek később visszakapják. Lényeges az is, hogy a forintosítás folyamata már január elsejével megkezdődött a devizaárfolyamok rögzítésével, ennek köszönhetően már most sokat spóroltak az ügyfelek.

Mennyivel fizettek kevesebbet az adósok a rögzítés miatt?

Január közepén a svájci frank árfolyama hatalmas erősödésen ment keresztül az árfolyam elengedése miatt. Ezért a hónap közepén volt, hogy közel 380 forintot is elkértek egy svájci frankért, de a napi átlag is 320 forint közelében járt több napon.

A svájci frank alapú jelzáloghiteleket viszont év elejétől rögzített, 256,5 forintos árfolyamon fizetik az adósok (az euró alapú kölcsönöket 309 forinton). Emiatt az árfolyam elszabadulása miatt nem kell többet fizetniük a januári hónap után.

A jegybank által átlagosként felvázolt devizahitel (7,5 millió forintos tartozás, 12,5 év hátralévő futamidő) esetében a havi átlaggal számolva ez 11 ezer forintot jelent csak ebben a hónapban. Előfordulhat, hogy valakinek hónap közepén volt a fordulónapja, esetükben a spórolás mértéke 19 ezer forint volt januárban.


Mi változik februártól?

Február elsejétől három fontos esemény történik a devizahitelekkel:

  • A devizaadósok megkapják az elszámolás miatti tisztességtelen elvonásokat (egyoldalú kamatemelések és árfolyamrés), vagyis a még élő szerződések esetén csökken a tőketartozás, míg a 2009. július 26. után lezárt szerződések esetében az ügyfelek megkapják az összeget.
  • Február 1-től kerül sor a jelzálog alapú (lakás- és szabad felhasználású jelzálogkölcsönök) hitelek forintosítására. A svájci frank hitelek 256,5 forintos, míg az euró alapú kölcsönök 309 forintos árfolyamon kerülnek átváltásra. Lényeges, hogy az autóhiteleket, a személyi kölcsönöket és egyéb kölcsönöket továbbra is devizában kell fizetni.
  • Életbe lép a "fair bank" törvény, amely előírja, hogy a forintosított hitelek a 3 havi BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) lesznek kötve. Ezeknél a kölcsönöknél a jegybank által szigorúan ellenőrzött kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók alapján emelhetnek kamatot a bankok. Ez utóbbiak egyébként minden kölcsönre vonatkoznak február elsejétől.

Akkor a következő törlesztőrészletem már alacsonyabb lesz?

Az elszámolás és a kamatcsökkenés miatt csak később fognak lecsökkenni a törlesztőrészletek. Az elszámolásról szóló tájékoztató (amit márciusban és áprilisban kapnak meg az ügyfelek) kézhezvétele után harminc napja marad arra az ügyfeleknek, hogy ne kérjék a forintosítást, vagy egyéb panasszal éljenek. Emiatt sok adósnál túlfizetés keletkezik, amit a forintosítás után a bank kamatostul fizet ki az ügyfeleknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az első új törlesztőrészletet a jogszabály szerint legkésőbb májustól kell fizetniük az adósoknak. Előfordul, hogy egyes bankok már január folyamán visszaállítják a tisztességes kamatszintet, sőt akár az elszámolással csökkentett törlesztőrészletet kérik ügyfeleiktől. Ezekben az esetekben már korábban lecsökken a törlesztés mértéke.

Mennyivel csökkennek a terhek?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint egy átlagos devizahitelesnél jelenleg fennálló 7,5 millió forintos tartozás hatmillió forintra csökkenhet az elszámolásnak köszönhetően. Az elszámolás mellett a kamatok csökkenése is hozzájárul a törlesztőrészlet csökkenéséhez, így 78 ezer forintról 56 ezer forintra csökkenhet az átlagos havi részlet.


A kamatok csökkenése az alábbi három szabály betartásával történik:

  • Kiindulópont: a jelenleg 2,1 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk
  • Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet
  • Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék
  • A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár alacsonyabb lenne, mint 1 százalék

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 15:58
A brüsszeli testület alelnöke Moszkvát nevezte meg az Európai Unió felhasználói ellen irányuló félre...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM