Ma forintosítják a devizahiteleket: mennyit nyertek eddig az adósok?

Ma forintosítják a devizahiteleket: mennyit nyertek eddig az adósok?

2015. február 1. 07:00

Február elsején ismét fontos fordulónaphoz érkezett a devizahitelesek megmentése, ugyanis ettől a naptól hatályos a bankok tisztességtelen elvonásainak elszámolása, megtörténik a forintosítás, ráadásul a fair bank törvény is ezen a napon lép életbe. A változásoknak köszönhetően már most is kevesebbet kell fizetnie a devizahiteleseknek, de vajon mennyivel?

A devizahitelek forintosított részleteit a mai naptól fizethetik az adósok. Ugyan a kölcsönöket később váltják át, viszont a február elsejétől visszamenőlegesen lesz érvényes a változás, és a különbözeteket az ügyfelek később visszakapják. Lényeges az is, hogy a forintosítás folyamata már január elsejével megkezdődött a devizaárfolyamok rögzítésével, ennek köszönhetően már most sokat spóroltak az ügyfelek.

Mennyivel fizettek kevesebbet az adósok a rögzítés miatt?

Január közepén a svájci frank árfolyama hatalmas erősödésen ment keresztül az árfolyam elengedése miatt. Ezért a hónap közepén volt, hogy közel 380 forintot is elkértek egy svájci frankért, de a napi átlag is 320 forint közelében járt több napon.

A svájci frank alapú jelzáloghiteleket viszont év elejétől rögzített, 256,5 forintos árfolyamon fizetik az adósok (az euró alapú kölcsönöket 309 forinton). Emiatt az árfolyam elszabadulása miatt nem kell többet fizetniük a januári hónap után.

A jegybank által átlagosként felvázolt devizahitel (7,5 millió forintos tartozás, 12,5 év hátralévő futamidő) esetében a havi átlaggal számolva ez 11 ezer forintot jelent csak ebben a hónapban. Előfordulhat, hogy valakinek hónap közepén volt a fordulónapja, esetükben a spórolás mértéke 19 ezer forint volt januárban.


Mi változik februártól?

Február elsejétől három fontos esemény történik a devizahitelekkel:

  • A devizaadósok megkapják az elszámolás miatti tisztességtelen elvonásokat (egyoldalú kamatemelések és árfolyamrés), vagyis a még élő szerződések esetén csökken a tőketartozás, míg a 2009. július 26. után lezárt szerződések esetében az ügyfelek megkapják az összeget.
  • Február 1-től kerül sor a jelzálog alapú (lakás- és szabad felhasználású jelzálogkölcsönök) hitelek forintosítására. A svájci frank hitelek 256,5 forintos, míg az euró alapú kölcsönök 309 forintos árfolyamon kerülnek átváltásra. Lényeges, hogy az autóhiteleket, a személyi kölcsönöket és egyéb kölcsönöket továbbra is devizában kell fizetni.
  • Életbe lép a "fair bank" törvény, amely előírja, hogy a forintosított hitelek a 3 havi BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) lesznek kötve. Ezeknél a kölcsönöknél a jegybank által szigorúan ellenőrzött kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók alapján emelhetnek kamatot a bankok. Ez utóbbiak egyébként minden kölcsönre vonatkoznak február elsejétől.

Akkor a következő törlesztőrészletem már alacsonyabb lesz?

Az elszámolás és a kamatcsökkenés miatt csak később fognak lecsökkenni a törlesztőrészletek. Az elszámolásról szóló tájékoztató (amit márciusban és áprilisban kapnak meg az ügyfelek) kézhezvétele után harminc napja marad arra az ügyfeleknek, hogy ne kérjék a forintosítást, vagy egyéb panasszal éljenek. Emiatt sok adósnál túlfizetés keletkezik, amit a forintosítás után a bank kamatostul fizet ki az ügyfeleknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az első új törlesztőrészletet a jogszabály szerint legkésőbb májustól kell fizetniük az adósoknak. Előfordul, hogy egyes bankok már január folyamán visszaállítják a tisztességes kamatszintet, sőt akár az elszámolással csökkentett törlesztőrészletet kérik ügyfeleiktől. Ezekben az esetekben már korábban lecsökken a törlesztés mértéke.

Mennyivel csökkennek a terhek?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint egy átlagos devizahitelesnél jelenleg fennálló 7,5 millió forintos tartozás hatmillió forintra csökkenhet az elszámolásnak köszönhetően. Az elszámolás mellett a kamatok csökkenése is hozzájárul a törlesztőrészlet csökkenéséhez, így 78 ezer forintról 56 ezer forintra csökkenhet az átlagos havi részlet.


A kamatok csökkenése az alábbi három szabály betartásával történik:

  • Kiindulópont: a jelenleg 2,1 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk
  • Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet
  • Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék
  • A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár alacsonyabb lenne, mint 1 százalék

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?