9 °C Budapest

Jaj a bankvezéreknek! Börtön járna a felelőtlenségért

MTI
2013. június 19. 14:03

Bűncselekménnyé kellene nyilvánítani a felelőtlen bankári tevékenységet, és az abban vétkesnek talált vezető banki tisztviselőket akár szabadságvesztéssel is sújtani lehetne a brit parlament szerdán közzétett javaslatcsomagja szerint.

A londoni alsóház eseti bizottságának 571 oldalas tanulmánya azt javasolja a kormánynak, hogy jogszabály rögzítse a nagybankok vezető beosztású munkatársainak személyes felelősségét a pénzintézet működéséért. A dokumentum összeállításában részt vett Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága, aki korábban maga is üzletember volt. A bizottság ajánlása szerint a törvényben körülírt személyi felelősség alapján bűncselekménynek minősülne a gondatlan bankári magatartás, amelyért akár börtönbüntetés is kiszabható lenne.

KATTINTS!Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

Az ajánlások között szerepel az is, hogy a pénzügyi felügyeleti hatóságok törvényi felhatalmazás alapján megtilthassák prémiumok kifizetését költségvetési támogatásra szoruló bankok vezetőinek. Az eddigi gyakorlat "a kudarcot jutalmazta... és a magas bankári fizetésekkel kapcsolatos lakossági indulatokat nem lehet azzal elintézni, hogy kicsinyes féltékenységről van szó" - áll a jelentésben.

A bizottság annak a nézetének is hangot adott, hogy a befektetési bankok kereskedői között növelni kellene a női munkatársak arányát, mivel ez valószínűleg csökkentené a túlzott kockázatvállalás rizikóját.

A féléves munkával összeállított ajánláscsomag közvetlen előzménye a globális bankszektort megrázó Libor-botrány kirobbanása volt. A Libor - London interbank offered rate - a globális nagybani likviditáspiac irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente 350 ezer milliárd dollár összértékű pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse. A világ egyik legtekintélyesebb jegybankja, a Svájci Nemzeti Bank irányadó kamatcélja is a svájci frankra számított három hónapos londoni bankközi kamat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Libor kialakítása körül azonban egy éve súlyos botrány robbant ki. A brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) ugyanis tavaly nyáron feltárta, hogy az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays néhány kereskedője a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen manipulálta a Libort.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 06:56
A rezsicsökkentés 2022. augusztusától módosult, már csak egy meghatározott mennyiség áram és gáz veh...
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 05:11
Az Örökös dilemmák legújabb epizódjában Dr. Parti Tamással, a Budapesti Közjegyzi Kamara elnökével b...
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 18:58
A magyar projekt fókuszában az oktatás áll majd.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?