31 °C Budapest

Mégis megúszhatjuk a betétekre kirótt új adót

Pénzcentrum
2013. június 19. 10:00

Nem kell megfizetni az EHO-t olyan befektetések után, amit nem az Szja törvény 65. §-a szabályoz tájékoztatta lapunkat az NGM. Ilyen a TBSZ és a NYESZ-en tartott megtakarítás is, ami lehetőséget nyújt arra, hogy megússzuk a 6 százalékos adót abban az esetben, ha legalább 3 évig a bankban tartjuk a pénzünk.

A TBSZ lényege, hogy részleges vagy teljes kamatadó mentességet ad azoknak, akik hajlandóak több évig megtakarítani. Eddig 3 év után 6 százalékos, míg 5 év után teljes, 16 százalékos adómentesség járt, ami az új eho bevezetésével 6+6-ra és 16+6 -ra változott. A +6 százalék az új EHO mértéke. Tehát egyre inkább megéri hosszú távra lekötni a pénzünket, hiszen már három év után is 12 százalékos adótehertől szabadulhatunk meg.

Mivel a NYESZ is adómentes megtakarítás és ugyan csak nem a fent említett törvény hatálya alá esik, így az itt tartott pénzösszeg is mentes az EHO alól. De a NYESZ-en lévő megtakarításunkhoz csak 10 év után férhetünk hozzá, akkor is csak a nyugdíjba menetelkor, mindemellett kamatkedvezmény is jár a konstrukcióhoz.

>> Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

Mi az a TBSZ és NYESZ?

A Tartós Befektetési Számla nyitására minden évben december 31-ig van lehetőség, ez gyakorlatilag már csak két munkanapot jelent az ünnepek miatt.  Legkésőbb 27-28-án tudjuk bankfiókokban lekötni pénzünket. Az év végéig tartó felhalmozási időszakban helyezhetjük el a pénzünket a számlán, amit aztán további összegekkel nem növelhetünk csak a kamatok jóváírásával növekedhet a megtakarításunk. Minimális befektetés összege 25 ezer forint.


Ez után öt évig tarthatjuk a pénzünket a TBSZ-en, ekkor tejesen adómentessé válik a befektetés hozama. Három év után is kivehetjük, akár részlegesen is a megtakarításunkat, ügyelve arra, hogy legalább 25 ezer forint maradjon a számlán, ha nem akarjuk teljesen megszüntetni. Az ilyenkor felvett összeg után részlegesen meg kell fizetni az adót, amit nekünk külön kell megtennünk, hiszen a sima betétekkel ellentétben a bankok ezt nem teszik meg automatikusan.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Két fajta, egymás közt nem átjárható számlatípus létezik, az egyik a betéti számla, ahol bankbetétben lehet a pénzt kamatoztatni, a másik az értékpapírszámla, ahol az értékpapírok (részvények, kötvények, befektetési jegyek, stb.) széles köréből lehet választani. Az adófizetési moratórium alatt is lehet értékpapírokat adni-venni, csak pénzt nem szabad felvenni vagy elutalni erről a számláról, ekkor ugyanis borul a rendszer, vagyis elvész az adókedvezmény. Ilyenkor a megszakítás napján megállapított lekötési hozam után meg kell fizetnünk a normál (2011-től 16%-os kamat, árfolyamnyereség és osztalékadót).

Ezeket a kedvezményeket egészítheti most ki a EHO mentesség is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?