17 °C Budapest

Tíz éve erre vártak a lakásvásárlók!

Pénzcentrum
2013. március 28. 17:08

Főszezonnak számít a tavasz az ingatlanpiacon és a bankszektorban is. Az enyhülő időjárás hatására sokan kezdik böngészni az ingatlanhirdetéseket és kezdenek el számolgatni, vajon miből vásárolhatják meg álmaik otthonát. A nagy roham előtt körbenéztünk az ingatlanpiacon és a pénzintézeteknél is. Arra voltunk kíváncsiak, vajon mivel várják 2013-ban ügyfeleiket.

A lakáspiacon az eladók és az ingatlanügynökségek is tárt karokkal várják a vevőket. Lelkesedésüknek egyszerű oka van: évek óta alig van vevő a piacon. Ennek megfelelően - mint az az FHB Lakásárindexének adataiból is kiderül - a lakások ára négy éve folyamatosan csökken. A vevők szempontjából tehát igazán kedvezőnek ígérkezik az idei esztendő, hiszen különösen a használt lakásokból óriási a kínálat, az árak pedig nyomottak.

Nagy kérdés azonban, hogy van-e miből vásárolni? A válasz sajnos erre a kérdésre is egyszerű: a legtöbbeknek sajnos nincs elég pénzük erre. A magyar családok jelentős része korábban felvett devizahitelét nyögi és fogadkozik: az életben többet nem vesz fel hitelt. Az sincs sokkal könnyebb helyzetben, aki nem adósodott el. Ezeknek a családoknak a statisztikák szerint csökkent a reáljövedelme, megélhetési költségeik pedig emelkedtek. A szükség persze nagy úr. Az egyetemi tanulmányok befejezése, a bővülő család, a válás vagy éppen egy öröklés miatt sokaknak muszáj vevőként belépni a lakáspiacra, még akkor is, ha csak kevés pénzük van.

"A honnan szerezzek pénzt a lakásra?"- kérdésre a legtöbben fejvakarással válaszolnak, hiszen keveseknek van elegendő saját megtakarításuk ilyen célokra. Azok sincsenek sokan, akik saját forrásaikat családi kölcsönnel kiegészítve tudnak lakást vásárolni. Kézenfekvő választás lehet a bankhitel. És annak ellenére, hogy a sajtó a devizahitelesek problémáitól hangos, ez a lépés nem is ésszerűtlen. A devizaalapúnál kisebb kockázatot jelentő forinthitelekhez ugyanis jóval olcsóbban lehet hozzájutni, mint az elmúlt években.

Újraindult az állami kamattámogatás, elérhető az első lakás megszerzését segítő szocpol, ráadásul a hírek szerint idén a használt lakások megszerzésére igényelhető "félszocpol" is bevezetésre kerül a piacon. Mindezen túlmenően a jegybanki kamatcsökkentési hullám lemorzsolta a banki hitelek kamatait is. Cseppet sem meglepő tehát, hogy a piaci alapon kínált lakáshitelek THM-je 10 százalék körül, a támogatott kölcsönöké pedig 7-8 százalék körül alakul. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ilyen kedvező feltételekkel lakás vásárolni csaknem egy évtizede nem volt lehetőség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kedvező helyzetet kihasználni igyekvők dolgát szeretné megkönnyíteni a Pénzcentrum.hu. Lakossági pénzügyi portálként "Otthonteremtés 3.0" címen cikksorozatot teszünk közzé 2013. április 2. és 2013. április 8. között. Írásainkban megvizsgáljuk, hogy lakást venni vagy bérelni érdemes-e. Körülnézünk a használt lakások piacán, hogy megtudjuk, hogyan alakulnak az árak. Górcső alá vesszük a bankok támogatott hitelkínálatát, hogy megtudjuk hol adják a legkedvezőbb árú kölcsönt? Végül pedig lépésről lépésre végigvesszük, miként kell támogatott bankhitelt igényelni és az hogyan jut el a bankszámlánkra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?