6 °C Budapest

Tíz éve erre vártak a lakásvásárlók!

Pénzcentrum
2013. március 28. 17:08

Főszezonnak számít a tavasz az ingatlanpiacon és a bankszektorban is. Az enyhülő időjárás hatására sokan kezdik böngészni az ingatlanhirdetéseket és kezdenek el számolgatni, vajon miből vásárolhatják meg álmaik otthonát. A nagy roham előtt körbenéztünk az ingatlanpiacon és a pénzintézeteknél is. Arra voltunk kíváncsiak, vajon mivel várják 2013-ban ügyfeleiket.

A lakáspiacon az eladók és az ingatlanügynökségek is tárt karokkal várják a vevőket. Lelkesedésüknek egyszerű oka van: évek óta alig van vevő a piacon. Ennek megfelelően - mint az az FHB Lakásárindexének adataiból is kiderül - a lakások ára négy éve folyamatosan csökken. A vevők szempontjából tehát igazán kedvezőnek ígérkezik az idei esztendő, hiszen különösen a használt lakásokból óriási a kínálat, az árak pedig nyomottak.

Nagy kérdés azonban, hogy van-e miből vásárolni? A válasz sajnos erre a kérdésre is egyszerű: a legtöbbeknek sajnos nincs elég pénzük erre. A magyar családok jelentős része korábban felvett devizahitelét nyögi és fogadkozik: az életben többet nem vesz fel hitelt. Az sincs sokkal könnyebb helyzetben, aki nem adósodott el. Ezeknek a családoknak a statisztikák szerint csökkent a reáljövedelme, megélhetési költségeik pedig emelkedtek. A szükség persze nagy úr. Az egyetemi tanulmányok befejezése, a bővülő család, a válás vagy éppen egy öröklés miatt sokaknak muszáj vevőként belépni a lakáspiacra, még akkor is, ha csak kevés pénzük van.

"A honnan szerezzek pénzt a lakásra?"- kérdésre a legtöbben fejvakarással válaszolnak, hiszen keveseknek van elegendő saját megtakarításuk ilyen célokra. Azok sincsenek sokan, akik saját forrásaikat családi kölcsönnel kiegészítve tudnak lakást vásárolni. Kézenfekvő választás lehet a bankhitel. És annak ellenére, hogy a sajtó a devizahitelesek problémáitól hangos, ez a lépés nem is ésszerűtlen. A devizaalapúnál kisebb kockázatot jelentő forinthitelekhez ugyanis jóval olcsóbban lehet hozzájutni, mint az elmúlt években.

Újraindult az állami kamattámogatás, elérhető az első lakás megszerzését segítő szocpol, ráadásul a hírek szerint idén a használt lakások megszerzésére igényelhető "félszocpol" is bevezetésre kerül a piacon. Mindezen túlmenően a jegybanki kamatcsökkentési hullám lemorzsolta a banki hitelek kamatait is. Cseppet sem meglepő tehát, hogy a piaci alapon kínált lakáshitelek THM-je 10 százalék körül, a támogatott kölcsönöké pedig 7-8 százalék körül alakul. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ilyen kedvező feltételekkel lakás vásárolni csaknem egy évtizede nem volt lehetőség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kedvező helyzetet kihasználni igyekvők dolgát szeretné megkönnyíteni a Pénzcentrum.hu. Lakossági pénzügyi portálként "Otthonteremtés 3.0" címen cikksorozatot teszünk közzé 2013. április 2. és 2013. április 8. között. Írásainkban megvizsgáljuk, hogy lakást venni vagy bérelni érdemes-e. Körülnézünk a használt lakások piacán, hogy megtudjuk, hogyan alakulnak az árak. Górcső alá vesszük a bankok támogatott hitelkínálatát, hogy megtudjuk hol adják a legkedvezőbb árú kölcsönt? Végül pedig lépésről lépésre végigvesszük, miként kell támogatott bankhitelt igényelni és az hogyan jut el a bankszámlánkra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem