2 °C Budapest

Még mindig zsebből megy a végtörlesztés

Pénzcentrum
2012. február 7. 18:57

Közel 142 ezren tudtak végtörleszteni január végéig, őket már csak 20 ezer előreláthatólag hitelből törlesztő adós fogja követni február 28-áig. A jenhitelesek arányokhoz képest azok, akik leginkább belehúztak az utolsó hónapban. Január 30-áig lehetett összeszedni a végtörlesztéshez szükséges forrásokat. 

A szeptemberi bejelentéstől kezdve egyre nőtt a végtörlesztett hitelek átlagos nagysága. Októberben még 4,4 millióval sétáltak be átlagosan egy bankfiókba, januárban már 6,2 millióra nőtt ez az érték. A jenhitelesek igazán belehúztak a végén, közel megduplázva számukat, 3 302-en végtörlesztettek. Ők azok, akik még alacsonyabb árfolyamon tudnak végtörleszteni, mint az árfolyamrögzítés értéke lesz. Nekik biztosan sokkal kedvezőbb tehát a föld alól is előkeríteni a tartozást és minél hamarabb letudni azt. Számuk előreláthatólag februárban is nőni fog, hiszen nekik akár a drága 14-15 százalékos hitelekből is megéri végtörleszteni. 

>> Az új árfolyamrögzítés kalkulátor <<

 


A fenti diagramból jól látszik, hogy a forint januári erősödésével egyre közelebb került a hitelek aktuális árfolyamon számolt értéke a ténylegesen befizetettekhez. Ezzel a bankok vesztesége januárban kisebb lehetett, több hiteles meg is gondolhatta magát, hiszen ezeken az árfolyamokon már nem éri meg drága forinthitelből kiváltani a tartozást. Az új árfolyamrögzítés feltételeinek ismeretében még inkább igaz lehet ez. A PSZÁF adatai szerint 30 ezren adták be a végtörlesztési kérelmüket, mégsem élnek a lehetőséggel.

Nem vártuk, de még januárban sem a hitelből végtörlesztők domináltak. A közel 61 ezer év eleji végtörlesztőből "csupán" 20 ezer fizette ki tartozását valamilyen pénzintézet hiteléből.

 

Annak ellenére, hogy megtakarításból minél hamarabb megérte végtörleszteni, mégis sokan hagyták januárra a fizetést. Ezzel néhány havi plusz kamatot vállaltak fel, valószínűleg a nehézkes pénzszerzés miatt.

Itt a friss adat: 160 ezren végtörlesztenek összesen


Januárban 1 540 jenhiteles szedte össze a szükséges pénzt a végtörlesztéshez. Mint ahogy már írtuk, ők azok, akik már magasabb (2,5 JPY/HUF) árfolyamon tudják törleszteni tartozásukat még az árfolyamrögzítés ideje alatt is. Az euróhitelesek voltak saját arányukhoz képest a legkevésbé aktívak januárban.

Itt a friss adat: 160 ezren végtörlesztenek összesen

Hitelintézeti oldalról a takarékszövetkezeti aktivitás erősödött leginkább az év elején 38 milliárd forint új hitelt helyeztek ki, 92 milliárdot pedig nagyobb bankok nyújtottak.

A 30 ezer kérvényező végül mégsem végtörlesztő nagy része valószínűleg az új árfolyamrögzítésben bízhat. Ennek feltételei nagyrészt már ismertek, te is kiszámolhatod, hogy alakulhat a rendszerben a törlesztőrészleted az új kalkulátorunkkal.

>> Az új árfolyamrögzítés kalkulátor <<

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?