1 °C Budapest

Még mindig zsebből megy a végtörlesztés

Pénzcentrum
2012. február 7. 18:57

Közel 142 ezren tudtak végtörleszteni január végéig, őket már csak 20 ezer előreláthatólag hitelből törlesztő adós fogja követni február 28-áig. A jenhitelesek arányokhoz képest azok, akik leginkább belehúztak az utolsó hónapban. Január 30-áig lehetett összeszedni a végtörlesztéshez szükséges forrásokat. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szeptemberi bejelentéstől kezdve egyre nőtt a végtörlesztett hitelek átlagos nagysága. Októberben még 4,4 millióval sétáltak be átlagosan egy bankfiókba, januárban már 6,2 millióra nőtt ez az érték. A jenhitelesek igazán belehúztak a végén, közel megduplázva számukat, 3 302-en végtörlesztettek. Ők azok, akik még alacsonyabb árfolyamon tudnak végtörleszteni, mint az árfolyamrögzítés értéke lesz. Nekik biztosan sokkal kedvezőbb tehát a föld alól is előkeríteni a tartozást és minél hamarabb letudni azt. Számuk előreláthatólag februárban is nőni fog, hiszen nekik akár a drága 14-15 százalékos hitelekből is megéri végtörleszteni. 

>> Az új árfolyamrögzítés kalkulátor <<

 


A fenti diagramból jól látszik, hogy a forint januári erősödésével egyre közelebb került a hitelek aktuális árfolyamon számolt értéke a ténylegesen befizetettekhez. Ezzel a bankok vesztesége januárban kisebb lehetett, több hiteles meg is gondolhatta magát, hiszen ezeken az árfolyamokon már nem éri meg drága forinthitelből kiváltani a tartozást. Az új árfolyamrögzítés feltételeinek ismeretében még inkább igaz lehet ez. A PSZÁF adatai szerint 30 ezren adták be a végtörlesztési kérelmüket, mégsem élnek a lehetőséggel.

Nem vártuk, de még januárban sem a hitelből végtörlesztők domináltak. A közel 61 ezer év eleji végtörlesztőből "csupán" 20 ezer fizette ki tartozását valamilyen pénzintézet hiteléből.

 

Annak ellenére, hogy megtakarításból minél hamarabb megérte végtörleszteni, mégis sokan hagyták januárra a fizetést. Ezzel néhány havi plusz kamatot vállaltak fel, valószínűleg a nehézkes pénzszerzés miatt.

Itt a friss adat: 160 ezren végtörlesztenek összesen


Januárban 1 540 jenhiteles szedte össze a szükséges pénzt a végtörlesztéshez. Mint ahogy már írtuk, ők azok, akik már magasabb (2,5 JPY/HUF) árfolyamon tudják törleszteni tartozásukat még az árfolyamrögzítés ideje alatt is. Az euróhitelesek voltak saját arányukhoz képest a legkevésbé aktívak januárban.

Itt a friss adat: 160 ezren végtörlesztenek összesen

Hitelintézeti oldalról a takarékszövetkezeti aktivitás erősödött leginkább az év elején 38 milliárd forint új hitelt helyeztek ki, 92 milliárdot pedig nagyobb bankok nyújtottak.

A 30 ezer kérvényező végül mégsem végtörlesztő nagy része valószínűleg az új árfolyamrögzítésben bízhat. Ennek feltételei nagyrészt már ismertek, te is kiszámolhatod, hogy alakulhat a rendszerben a törlesztőrészleted az új kalkulátorunkkal.

>> Az új árfolyamrögzítés kalkulátor <<

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20