14 °C Budapest

Jön az új árfolyamrögzítés: jobb, mint a végtörlesztés?

Pénzcentrum
2011. november 18. 11:29

Újragondolt árfolyamrögzítésnek is nevezhetnénk azt a kiszivárgott tervezetet, miszerint a bankok átvállalnák a devizaadósok gyűjtőszámla-tartozásának egy részét. A tervezet kísértetiesen hasonlít a már augusztus óta élő, eddig mindössze 4 ezer devizahiteles által igénybevett árfolyamrögzítéshez, azzal a különbséggel, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozás egy részét nem az adós, hanem a hitelintézetek fizetnék ki. Az átvállalás arányától függően, ez akár kedvezőbb megoldás is lehet a hiteleseknek, mint a forinthitelre váltás.

A Magyar Nemzet információi szerint a Bankszövetség által nagy valószínűséggel hétvégén kikerülő mentőcsomag tartalmában alig tér majd el a már ismert árfolyamrögzítés lehetőségétől. Három évig rögzített árfolyamon törlesztenének az ügyfelek (180 CHF/HUF, 250 EUR/HUF illetve 2 JPY/HUF), ez idő alatt az árfolyamkülönbségből eredő különbözet egy gyűjtőszámlán halmozódna, melyet 2014 után az adósnak vissza kellene fizetni. Új elem viszont, hogy a bank is átvállal egy részt ebből a tartozásból, melynek nagysága eleddig még nem tisztázott, valamint, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásnak esetlegesen nem lenne kamata.

Amennyiben valóban így valósulna meg a devizahitelesek megmentése - a banki átvállalás mértékétől függően - akár a forinthitelre váltásnál is kedvezőbb lehet az adósoknak az új lehetőség. Kiszámoltuk, hogy mekkora részt kell átvállalnia a bankoknak a gyűjtőszámlán felhalmozódó tartozásból, hogy a forinthitelekhez hasonló költségekkel számolhassanak a családok.

Számításaink során a tipikusnak mondható 8 millió forint tőketartozással még terhelt, 15 év hátralévő futamidejű frankhitelt vettük, a THM 7,5 százalék. Ennek a hitelnek a törlesztőrészlete több mint 20 ezer forinttal lehetne alacsonyabb 36 hónapig (mint, ahogy az árfolyamrögzítés esetén is).


A kiszivárgott részletek szerint a Bankszövetség által benyújtott javaslat is azt tartalmazza, hogy 2014 végéig, azaz 3 évig lenne lehetőség az adósoknak a rögzítéskori árfolyamon törleszteni, ez idő alatt viszont egy gyűjtőszámlán halmozódik fel az árfolyamkülönbségből eredő különbözet. Nagy különbség viszont, hogy most ez a halmozódás kamatmentesen történhet (vagy alacsonyabb díjjal), és még a tartozás egy részét is átvállalhatja a bank.

 

 

A kérdőjelek
Többféleképpen is megvalósulhat a most kiszivárgott javaslat, a megfogalmazás szerint 0 százalékra csökkenhet a gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásra terhelt díj egy, az állam által nyújtott kamattámogatás révén, de nem részletezi azt, hogy ez a kamattámogatás csak a rögzített időszak alatt él-e, vagy esetleg a teljes futamidő alatt.

Attól függően, hogy a 3 év alatt milyen frankárfolyam alakul ki, az elkülönített gyűjtőszámlán halmozódik az árfolyamrögzítésből eredő tőketartozás. Ennek mértékét és a rögzített időszak utáni törlesztőrészletét láthatjuk a fenti táblázatban két díjköltséggel kalkulálva. Értesülések szerint 0 százalékos díjjal nyújtotta be javaslatát a Bankszövetség. Az árfolyamrögzítéskor még az első 36 hónapban 6 (BUBOR), azután pedig piaci alapú THM-mel kellett visszafizetni az itt felhalmozott adósságot. 

 

 


A kamattámogatáson túl egy másik fontos eleme is lehet a javaslatnak. A bankok is szerepet vállalnának az árfolyamkockázatban, méghozzá a felgyülemlett tartozás egy részének elengedése révén. A fenti táblázatban még e szerepvállalás nélkül számoltuk ki a 2015-től lehetséges törlesztőrészletek alakulását példahitelünk esetében, 3 különböző (2015-től várható) árfolyamszint mellett. Amennyiben azt feltételezzük, hogy a bankok 50 százalékos mértékben lépnek be az adós helyett a törlesztésbe, akkor a következő táblázat szerint módosulhatnak a számok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 



A fenti számok alapján csak akkor számíthatunk a mostanihoz hasonló összegű törlesztőrészletre a kedvezményes időszak után, ha a frankárfolyam valamilyen szinten csökkenni kezd, és a mentőcsomagban felvázolt feltételek is megvalósulnak (0 százalékos THM a banki gyűjtőszámlán felhalmozott tartozásra, jelentős banki szerepvállalás). A következő három évben viszont mindenképp jelentős könnyebbséget érezhetnek az adósok, hiszen nagymértékben csökkenhet a törlesztőrészletük. Ezzel kapcsolatban érdemes végigolvasni a korábbi, árfolyamrögzítéssel kapcsolatos cikkeinket.

Amennyiben valóban csökkenhetnek az árfolyamok és a banki szerepvállalás is jelentős lesz, akkor a forintosításnál jóval életképesebb és a devizahitelesek számára kedvezőbb megoldás születhet. Számításaink lezárásaként a forintosított, vagyis forinthitelre váltott tartozások törlesztőrészleteit mutatjuk meg.

A jelenlegi árfolyamszinten való forintosítás a sokkal magasabb forintköltségek és az árfolyamveszteség azonnali realizálása miatt sokkal nagyobb plusz terhet jelentene az adósoknak, mint a most felvázolt javaslat. A most rögzített árfolyamon való forinthitelre váltás viszont még mindig jobban megérheti, hiszen olyan mértékű tőketartozás-csökkenéssel jár, hogy azt nem tudja kitermelni még a nagyarányú banki szerepvállalás és az alacsonyabb devizakamat sem (minél hosszabb a hátralévő futamideje tartozásunknak, annál kisebb lehet a különbség a két megoldás között).

Kinek ajánlható az elképzelés?

A csomag részletein és a gyűjtőszámla részletes kondícióin (előtörlesztési, végtörlesztési stb. díjak) túl a bankok szerepvállalásán és a tényleges kamat mértékétől is függ, hogy megéri-e csatlakozni a mentőcsomaghoz ( amennyiben egyáltalán választható és nem kötelező érvényű lesz).

1. Aki jelenleg fizetőképessége határán mozog, és a mostaninál erősebb frankárfolyam mellett nagy valószínűséggel késedelembe esne
2. Aki számára fontos, hogy a törlesztőrészlete a következő négy évben legalább árfolyamszempontból kiszámítható legyen (figyelem: a program a kamatkockázat ellen nem nyújt védelmet, csupán az árfolyamkockázat ellen!), ezt követően azonban már képes lesz elviselni az árfolyammozgásokat
3. Aki képes a 42 hónapon keresztül elért törlesztőrészlet-megtakarításait félretenni, és a gyűjtőszámlára érvényes kamat feletti várható hozam mellett befektetni (figyelembe véve a gyűjtőszámla esetleges végtörlesztési díját is).
4. Aki bízik a forint erősödésében, a saját pénzügyi helyzetének javulásában.
5. Ha a kamatokból származó plusz teher kisebb lesz, mint a banki szerepvállalás, akkor szinte mindenkinek!


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem