21 °C Budapest

Végtörlesztők serege ostromolhatja a takarékokat?

Pénzcentrum
2011. október 10. 13:07

A Pannon Takarék Bank volt az első, mely kifejezetten a végtörlesztő devizahiteleseknek szánt forinthitellel, a Somogy Takarék pedig, amelyik rendkívül kedvező, 8 százalékot közelítő hiteldíjjal állt elő az elmúlt hetekben. Miközben mások kamatot emelnek, a széles fiókhálózattal rendelkező takarékszövetkezeti szektor tárt ajtókkal várja a devizahiteleseket. A hitelezési szándék megvan, jó a szektor likviditási helyzete, a legtöbb helyen a tőkével sincs gond. Méretük és kapacitásuk azonban nem végtelen, így aligha fognak tudni 30 milliárd forintnál több lakáshitelt kihelyezni a rendelkezésre álló kevesebb, mint öt hónapban. Ez nem éri el a kiváltásra váró deviza alapú jelzáloghitel-állomány egy százalékát, emellett úgy tudjuk, nem nagyon lesz a közeljövőben 10 százalékos THM-nél kedvezőbb hitelajánlat a takarékszövetkezetek palettáján sem.

Az érdeklődés nagyon nagy a takarékoknál: a Portfolio.hu több helyről származó értesülései szerint égnek a telefonvonalak a teljesen magyar kézben lévő takarékszövetkezeti szektor fiókjaiban, és budapesti devizahitelesek százai keresik annak lehetőségét, miként tudnának kedvező kondíciójú hitelhez jutni valamelyik vidéki takarékszövetkezetnél. A szektor közel 80 százalékát lefedő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (érvelése szerint mivel nem hitelintézet) nem csatlakozott a Bankszövetség alkotmánybírósági beadványához (igaz, ez tagjai számára lehetséges), és a szektor kommunikációja is arra utal, szeretnének minél több devizahitelest elhódítani a nagyoktól. Erre minden esélyük meg is van, hiszen több mutató alapján is sokkal jobbak a takarékok hitelezési lehetőségei, mint a bankokéi.

Alacsony devizahitel-arány

Minél nagyobb ma egy hitelintézet deviza alapú jelzáloghitel-állománya, annál nagyobb a várható vesztesége, hisz a frankhitelek esetében (jelenlegi árfolyamon) az állomány 25 százalékát, az euróhitelek esetében 16 százalékát kell leírniuk veszteségként a végtörlesztést választó devizahitelesek esetében. A bankokkal összevetve a takarékszövetkezetek kellemes helyzetben vannak: míg előbbieknél 70 százalék, utóbbiaknál 14 százalék a deviza alapú háztartási hitelek aránya. A szektor maximális vesztesége legfeljebb közel tízmilliárd forint a bankok közel ezermilliárdjával szemben. A végső veszteség a végtörlesztők arányától függ, de semmi sem indokolja, hogy náluk nagyobb legyen a veszteségek aránya, mint a bankoknál.

 


Magas likviditás

Gyakran hivatkoznak a szektor vezetői a takarékszövetkezetek 500-600 milliárd forintos "szabad forintforrására". A PSZÁF statisztikái szerint július végén a forgatási célú értékpapírok 20 százalékos, a jegybanki és bankközi betétek pedig 18 százalékos arányt képviseltek a takarékszövetkezetek mérlegében, míg a bankoknál ez az arány 10 százalék, illetve 5 százalék volt. A bankok 152 százalékos hitel-betét mutatójával szemben ráadásul a takarékszövetkezetek csak 52,6 százalékos hasonló aránnyal rendelkeztek. Amennyiben tehát elindul a takarékszövetkezetek hitelexpanziója, az megoldható a portfóliójukban lévő likvid eszközök hitelre történő "cseréjével", új forrás bevonása nélkül is. Amennyiben azonban a hitelezés "túlnőné" mérlegfőösszegüket, központi bankjuk és elsődleges bankközi piaci partnerük, a Takarékbank nyújthatna számukra plusz finanszírozást is. Mivel azonban a hitelállomány nem növelhető a végtelenségig többek között a tőkekövetelmények miatt sem, erre aligha fog sor kerülni. A hitelkihelyezéseket tehát meglévő forrásaikból képesek lesznek finanszírozni a takarékszövetkezetek.

 


Nagy fiókszám

Az Országos Takarékszövetkezeti Integrációhoz tartozó takarékszövetkezetek a szervezet közlése szerint csaknem 1500 fiókkal rendelkeznek. Ez a szám csaknem négyszerese a legnagyobb hazai bank, az OTP fiókszámának, és nagyobb, mint az összes hazai nagybank fiókszáma. Ez nagy fegyvertény abban az időszakban, amikor a fiókon kívül értékesítő hitelközvetítők jóval mérsékeltebb szerepet játszhatnak az új hitelkihelyezésekben, mint 2008-at megelőzően. Utóbbinak nem elsősorban a hitelközvetítők díjazásának törvényi tiltása az oka, hanem a puszta tény, hogy a hitelközvetítők száma mára a korábbi több tízezerről mintegy 2500 főre csökkent.


Termékfejlesztés, THM

A takarékszövetkezetek jó része a végtörlesztésről szóló törvény kihirdetésére már felkészült arra, hogy kifejezetten a végtörlesztő devizahitelesek számára kínált konstrukcióval hívja fel magára a figyelmet. Így került a képbe először az idén év elején bankká átalakult Pannon Takarék Bank, mely 10,7 százalékos (mára vélhetően a megnövekedett érdeklődés miatt 11,4 százalékosra növelt) hitelajánlattal. A Somogy Takarék pedig a közelmúltban akár 8,37 százalékos THM mellett hitelkiváltást szolgáló konstrukcióval állt elő, úgy tudni azonban, a szövetkezet "alulárazta" magát, és a közeljövőben - szintén a nagy érdeklődésre, illetve saját hosszú távú nyereségességére való tekintettel magasabb hiteldíjra áll vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A takarékszövetkezetek termékfejlesztésében jelentős szerep hárul a Takarékbankra, különösen ami a TakarékPonthoz tartozó 25 takarékszövetkezet illeti. A bank 10,5-11 százalékos THM-mel rendelkező, hamarosan megjelenő forinthitele értesüléseink szerint hamarosan megjelenik a piacon, a takarékoknak ugyanakkor nem kötelességük követni ezt az árazást. Így könnyen előfordulhat, hogy egyes takarékok - agresszív hitelezésben bízva - alacsonyabb hiteldíjat állapítanak meg, ez azonban várhatóan egyáltalán nem lesz tömeges jelenség.

Kis "felségterület"

Egy takarékszövetkezet elvileg az ország bármely területén lakó ügyfélnek nyújthat hitelt, a megnövekedett érdeklődésre és saját kapacitásaira hivatkozva azonban könnyen arra kényszerülhetnek a szereplők, hogy jelentősen korlátozzák a potenciális ügyfelek körét. Jó példa erre a már említette takarék, amely az alacsony hiteldíjú terméke megjelenését követően kénytelen lett az alábbi tájékoztatással élni honlapján:

"Tájékoztatjuk a Tisztelt Ügyfeleket, hogy a Somogy Takarék Szövetkezet a korlátozott lehetőségei miatt elsősorban a saját és a működési körzetébe tartozó (Somogy megye és Nagykanizsa) ügyfelei devizahitel kiváltását tudja biztosítani. Javasoljuk, hogy a lakóhelyük körzetében lévő Takarékszövetkezeteket keressék fel konkrét igényeikkel."

Úgy tudjuk, a takarékszövetkezeti integráció vezetői sem számítanak arra, hogy országosan 30 milliárd forintnál nagyobb hitelösszeget helyeznének ki a következő hónapok devizahitel-kiváltási hullámában, és a legnagyobb takarékoknál is legfeljebb 1-2 milliárdos állománynövekedésre számítanak. A teljes (augusztus végi adatok szerinti) 5088 milliárd forintos deviza alapú jelzáloghitelállományhoz képest ez kevesebb, mint 1 százaléknyi hitel kiváltását jelentheti. Ez a magyar hitelpiac felforgatására nem lesz elegendő, de arra igen, hogy a takarékszövetkezetek jelenlegi 4% körüli hitelállomány szerinti részesedését 5 százalék környékére növelje, és több ezer új ügyféllel gazdagodjon a szektor. Hitelállományuknak pedig közel 10 százalékos növekedését jelentené, ami nagy szó a teljes magyarországi hitelpiac folyamatos visszaesése idején.

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 24. 15:57
Néhány napja még arra utalt Huth Gergely, hogy a PestiSrácok jövője is bizonytalanná vált a Pesti TV...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?