7 °C Budapest

Orbán megvenné az MKB Bankot, "messzire rúgta a pöttyöst" (2.)

Pénzcentrum
2010. július 15. 12:04

Az Orbán-kormány megvenné, a Bayerische Landesbank pedig eladná az MKB Bankot - erősíti meg a pénzügyi szektorban már hónapok óta keringő pletykát a Figyelő mai cikke. Úgy tudni azonban, az árban egyelőre nagy az eltérés a felek között, a bajor tartományi bank egymilliárd euró alatt nem válna meg leányától, Orbán Viktor viszont 300 millió eurónál többet nem adna érte.

2010.01.20 16:35
Erste: nem vesszük meg az MKB Bankot

A hetilap úgy tudja, az MKB-székház falai között már készülődnek az állami létre, bár ezt a forgatókönyvet még nem kell készpénznek venni. A bajor tartományi segítségben részesült Bayerische Landesbank Brüsszelhez benyújtott reorganizációs terve szerint 2013-ig "tőkepiacképessé" kell tenni az MKB Bankot, ezt azonban akár tárgytalanná is teheti később egy esetleges állami felvásárlás.


Az Orbán-kormány vételi szándékáról szóló találgatásokat több találkozó ténye is erősíti az Orbán-Matolcsy páros és a Bayerische Landesbank vezetői között. A legkritikusabb kérdés azonban a vételár, melyben úgy hírlik, nincs egyelőre egyetértés Orbán és a német bankárok között. Míg Orbán Viktor a Figyelő informátorának szavai szerint "elég messzire rúgta a pöttyöst", 300 millió eurós ajánlatot téve, a Bayerische Landesbank a hírek szerint egymilliárd eurónál kevesebbel nem érné be.

A tranzakció akár már jövő tavasszal lebonyolódhat, ezzel vélhetően nem direkt állami tulajdonba, hanem egy állami intézmény, például az MFB tulajdonába kerülne a bank. Az is előfordulhat, hogy az állam nem teljes, "csupán" többségi tulajdonhányadot szerezne.

  
A korábban elsősorban a vállalatiban erős, mára azonban a lakossági piacon is érzékelhető részesedéssel rendelkező MKB Bank állami megvásárlására nehéz kézenfekvő indokot találni az állam szempontjából. A bankkal ugyan közvetlen befolyást szerezhetne magának az állam a nagyvállalati és kkv-, sőt a lakossági hitelezésben is, és még akár a versenyt is fokozhatná, sokkal olcsóbban és piackonform módon megoldhatná ezt a Magyar Fejlesztési Bankon és leányintézményein keresztül történő, a korábbi gyakorlatnál intenzívebb kamattámogatási és garanciarendszerrel, illetve egy célzottabb lakáspolitikával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy éppen az MKB Bankot szemelte ki magának a kormány, az azzal indokolható, hogy a tízmilliárd eurós mentőcsomagban részesült Bayerische Landesbanknak a többi német tartományi bankhoz hasonlóan jelentős reorganizációt kell végrehajtania ezekben az években, és az MKB Bank teljes eladása nagy valószínűséggel beleillik a bankcsoport jövővel kapcsolatos elképzeléseibe, még ha nincs is erről szóló döntés. A K&H-tulajdonos belga KBC csoport, az osztrák Erste és Raiffeisen, illetve az olasz Intesa Sanpaolo és UniCredit esetében ez nem mondható el.

Függetlenül a valós szándékoktól és maguktól a szereplőktől is, egy anyabank és egy állam közötti megbeszéléssorozat híre mind a leánybank, mind az állam számára jó taktikai elem lehet: a leánybank bizonyíthatja anyabankja felé, hogy a nehéz időkben is van érdeklődő az intézmény iránt, az állam pedig demonstrálhatja, hogy kis költségvetési mozgástér mellett is vannak nagyra törő tervei. Hogy ezek valójában micsodák, és hogy az MKB-ról szóló megbeszélések kiszivárgotatásában mekkorák a taktikai-kommunikációs megfontolások, nem tudni.

Az MKB állam által történő felvásárlása mindazonáltal számos kockázatot rejt magában. A hitelportfólió további romlása esetén akár 6-12 hónapon belül egy nagyszabású konszolidációt is végre lehetne hajtani a banknál, és ennek költségei felülmúlhatják akár a vételárat is. Azt sem nagyon értjük, hogy az állam miért lenne jobb gazdája egy kereskedelmi banknak, mint az eredeti tulajdonos, hiszen egy erőltetett hitelezésnek könnyen az lehet a vége, hogy hatalmas rosszhitel-állomány képződik a banknál, amelyet végül az adófizetőknek kell állniuk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem