Leépítenék a deviza alapú lakáshiteleiket az ügyfelek

2010. március 1. 09:02

A jegybanki alapkamat csökkenésével arányosan a két évvel ezelőtti szint (12%) alá csökkent a lakáscélú forintalapú hitelszerződések átlagos teljes hiteldíj-mutatója. Az alacsony kamatok miatt csökkent a bankok betétállománya, ugyanakkor nőtt a forinthitel állomány - írja az MNB jelentése alapján a Világgazdaság.

Az alacsony jegybanki alapkamat és a devizaárfolyamok nehezen kiszámítható mozgása következtében ismét egyre nagyobb teret nyer a forinthitelezés, miközben a devizahiteleiket igyekeznek mielőbb leépíteni az ügyfelek.

A jelenlegi kamatkörnyezetben ugyanakkor kevésbé vonzóak a forintbetétek, az MNB-jelentés szerint megkezdődött a pénzkivonás a bankbetétekből. A lakosság így egyfelől nettó hitelfelvevő, másfelől pénzt vesz ki a korábbi akciós kamatokat meg sem közelítő forintbetétekből.

A lap szerint márciustól 117,3 milliárd forintot vettek ki a forintbetétekből, míg a devizabetétekbe 19 milliárd forintnyi összeget helyeztek el. A forinthitel állomány 6,2 milliárddal növekedett januárban (elsősorban a 8,2 milliárdos nettó hitelfelvétel következtében), ugyanakkor 16,4 milliárd forintot törlesztettek devizában.

Tavaly összességében 474 milliárd forinttal zsugorodott a lakosság hitelállománya, miközben 114 milliárdnyi tőkét helyeztek el a magyarországi bankoknál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hitelezési válzotások:
Az autóhiteles ügyfelek fele nem menne át az új szűrőn
325-ös eurótól és 260-as svájci franktól félnek: júniustól keményítenek be igazán
Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?