Nincs kegyelem: már 716 ezer magyar a BAR listán

2009. július 24. 14:55

Immár 716 ezer fős a legalább 90 napos késéssel fizető hiteladósok tábora Magyarországon - derül ki a köznyelvben BAR listának nevezett Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb adataiból. A válság hatására dinamikusan, havonta 3-4 százalékkal bővül a rendszerben tárolt mulasztások és visszaélések száma is a BISZ Zrt. kimutatása szerint. Az utóbbi két hónapban felgyorsult a késve fizetők számának növekedése, májusban 6.9, júniusban pedig 4.7 százalékkal lettek többen a legalább három hónapos késésben lévők. A fentiek a lakosságra vonatkoznak, a vállalkozások adataiból nem olvasható ki ilyen egyértelmű tendencia.

Lakosság: szomorú trend

A BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszere a vállalkozások mellett azokat a természetes személyeket és ezek mulasztásait, visszaéléseit tartja nyilván, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. Június végéig a tavaly év végi 618 ezerről 716 ezerre nőtt a lakossági alrendszerben tároltak száma.


Tavaly év végén még "csak" 669 ezer volt a fennálló lakossági mulasztások száma a rendszerben, ám ez idén június végére 829 ezerre nőtt. A mulasztás megszűnik, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik (a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybe vételével, vagy akár a szerződés átütemezésével). A lezárt mulasztások az üzleti lekérdezésekben a lezárást követően még további öt évig láthatók. Ezek száma lényegében stagnál, vagyis az öt évvel ezelőtt lezárt ügyek száma nagyjából megegyezik a mostanában lezárt tartozások számával.


Áprilisban ugyan úgy tűnt, megállt a késve fizetők számának növekedése, a május és a június azonban azt látszik igazolni, hogy még csak most szembesülnek igazán a hitelesek a törlesztő részleteik megemelkedéséből és a megélhetés nehezüléséből származó fizetési problémákkal, májusban ugyanis korábban nem tapasztalt ütemben, 6.9, júniusban pedig 4.7 százalékkal gyarapodott a legalább 90 napos késéséssel vagy egyáltalán nem fizetők tábora.


Vállalkozások: különböző okok

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem csak a lakossági ügyfeleket, de a mulasztásban lévő vállalkozásokat is nyilvántartja a KHR. Közülük 2008 végéig 914 ezren törlesztettek késedelmesen, 460 ezren pedig még fennálló késedelmes tartozással rendelkeztek. A legtöbb lezáratlan tartozásuk tavaly novemberben volt a cégeknek, azóta pedig 450 ezerre csökkent a számuk, ám arról nem rendelkezünk megbízható információkkal, hogy a fennálló tartozások számának csökkenése milyen arányban következett be a cégek megszűnése, illetve a tartozás rendezésének, kezes közreműködésének vagy átütemezésnek köszönhetően.


A vállalkozások mindenesetre nagyobb arányban voltak képesek rendezni tartozásukat, mint a lakossági hitelfelvevők, ezért a lezárt hitelszerződések száma dinamikusabban nőtt (év eleje óta 4 százalékkal a lakosság 2%-ával szemben).


A fennálló késedelmes hiteltartozások száma április kivételével idén eddig minden hónapban csökkent. A késedelmesen fizetők fennálló hitelszerződéseinek száma nem volt még ilyen alacsony, lezárt tartozásainak száma pedig nem volt még ilyen magas az elmúlt egy esztendőben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 21:13
Perintfalvi Rita katolikus teológus, író, egyetemi oktató közösségi médiás bejegyzésében ír arról, h...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem