3 °C Budapest

Nincs kegyelem: már 716 ezer magyar a BAR listán

2009. július 24. 14:55

Immár 716 ezer fős a legalább 90 napos késéssel fizető hiteladósok tábora Magyarországon - derül ki a köznyelvben BAR listának nevezett Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb adataiból. A válság hatására dinamikusan, havonta 3-4 százalékkal bővül a rendszerben tárolt mulasztások és visszaélések száma is a BISZ Zrt. kimutatása szerint. Az utóbbi két hónapban felgyorsult a késve fizetők számának növekedése, májusban 6.9, júniusban pedig 4.7 százalékkal lettek többen a legalább három hónapos késésben lévők. A fentiek a lakosságra vonatkoznak, a vállalkozások adataiból nem olvasható ki ilyen egyértelmű tendencia.

Lakosság: szomorú trend

A BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszere a vállalkozások mellett azokat a természetes személyeket és ezek mulasztásait, visszaéléseit tartja nyilván, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. Június végéig a tavaly év végi 618 ezerről 716 ezerre nőtt a lakossági alrendszerben tároltak száma.


Tavaly év végén még "csak" 669 ezer volt a fennálló lakossági mulasztások száma a rendszerben, ám ez idén június végére 829 ezerre nőtt. A mulasztás megszűnik, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik (a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybe vételével, vagy akár a szerződés átütemezésével). A lezárt mulasztások az üzleti lekérdezésekben a lezárást követően még további öt évig láthatók. Ezek száma lényegében stagnál, vagyis az öt évvel ezelőtt lezárt ügyek száma nagyjából megegyezik a mostanában lezárt tartozások számával.


Áprilisban ugyan úgy tűnt, megállt a késve fizetők számának növekedése, a május és a június azonban azt látszik igazolni, hogy még csak most szembesülnek igazán a hitelesek a törlesztő részleteik megemelkedéséből és a megélhetés nehezüléséből származó fizetési problémákkal, májusban ugyanis korábban nem tapasztalt ütemben, 6.9, júniusban pedig 4.7 százalékkal gyarapodott a legalább 90 napos késéséssel vagy egyáltalán nem fizetők tábora.


Vállalkozások: különböző okok

Nem csak a lakossági ügyfeleket, de a mulasztásban lévő vállalkozásokat is nyilvántartja a KHR. Közülük 2008 végéig 914 ezren törlesztettek késedelmesen, 460 ezren pedig még fennálló késedelmes tartozással rendelkeztek. A legtöbb lezáratlan tartozásuk tavaly novemberben volt a cégeknek, azóta pedig 450 ezerre csökkent a számuk, ám arról nem rendelkezünk megbízható információkkal, hogy a fennálló tartozások számának csökkenése milyen arányban következett be a cégek megszűnése, illetve a tartozás rendezésének, kezes közreműködésének vagy átütemezésnek köszönhetően.


A vállalkozások mindenesetre nagyobb arányban voltak képesek rendezni tartozásukat, mint a lakossági hitelfelvevők, ezért a lezárt hitelszerződések száma dinamikusabban nőtt (év eleje óta 4 százalékkal a lakosság 2%-ával szemben).


A fennálló késedelmes hiteltartozások száma április kivételével idén eddig minden hónapban csökkent. A késedelmesen fizetők fennálló hitelszerződéseinek száma nem volt még ilyen alacsony, lezárt tartozásainak száma pedig nem volt még ilyen magas az elmúlt egy esztendőben.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 6. 06:13
Ki tudja, hány dominó dől még el, amíg a kriptovaluták világában konszolidálódnak a viszonyok. Jó hí...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?