16 °C Budapest

Átláthatatlan banki díjak: az EU-t is izgatja

2009. szeptember 23. 11:00

Az Európai Bizottság is vizsgálatot indított az átláthatatlan banki szolgáltatási díjak miatt, elsősorban ami a folyószámlákat illeti. Közösségi szintű összehasonlítást javasolnak Brüsszelben.

A bizottság mintegy 224 bankot vizsgált meg Európa szerte az átláthatatlan tranzakciós díjaik miatt, továbbá arra is kíváncsiak voltak, hogy az ügyfelek vajon bankot, számlacsomagot váltanak-e, ha elégedetlenek.

Utóbbira azt kapták, hogy átlagosan mindössze az ügyfelek 9 százaléka vált szolgáltatást, szemben például a kgfb-váltók 25 százalékos arányával.

Meglena Kuneva, az EU fogyasztóvédelemért felelős biztosa szerint a komplex árazási technikák alkalmazása miatt alapvető fogyasztói jogok csorbulnak, ráadásul egyes díjtételeket nem is magyaráznak meg a bankok.

A vizsgált bankoknál az esetek 66 százalékában külön rá kellett kérdezni, hogy melyik díjtétel mit takar, tízből egy bank honlapján pedig egyáltalán nem is találni rá utalást, vagy információt.

A legdrágább folyószámlacsomagot Olaszországban találták, melynek éves díja, a jellemző tranzakciókat is beleszámolva 253 euró, a legolcsóbb ugyanez Bulgáriában, ahol mindössze 27 euró. De Ausztriában, Franciaországban és Spanyolországban is drága a folyószámla-szolgáltatás, főként azok átláthatatlan árazása miatt.

Hogy az ügyfeleket fogyasztói tudatra ébresszék, és a szolgáltatócserét fellendítsék, a bizottság egy EU-szintű ár-összehasonlító oldalt tervez létrehozni, ahol az összes bank kondícióit egybefésülnék.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05