11 °C Budapest

Időzített bomba a pénztárcákban: óriási baj lesz!

Pénzcentrum
2008. december 16. 09:30

A hitelválság kapcsán most még mindenki szinte kizárólag a jelzáloghitelekről beszél, nem árt azonban előre felkészülni, hogy lesz még a jelenleginél sokkal rosszabb. Világszerte milliók tárcájában lapul meg a következő időzített bomba, mely nem más, mint a hitelkártya. A plasztikhoz kötődő kondíciók drámai változás előtt állnak, és aki nem tart folyamatosan lépést az apró betűs módosításokkal, azt egy csapásra maga alá temetheti az adósságlavina.

Nem árulunk el túl nagy újdonságot azzal a ténnyel, hogy a nemfizetési arány a hitelkártyához kapcsolódó hitelek esetében is emelkedik. A bankok a megnövekedett kockázatot igyekeznek a maguk módján kezelni (beárazni), mely ügyfélszempontból nem jelent mást, mint a hitelkeretek drasztikus csökkentését és a kamat megemelését. Ennyire azonban nem transzparens a helyzet, hiszen akkor alig végezhetne ki valakit a hitelkártya.

A kártyabirtokosok számára alapvető jótanács, hogy a rendelkezésükre bocsátott hitelkeretet 30-40%-nál semmiképp nem szabad jobban kihasználni, ez ugyanis gyakran a kondíciók kedvezőtlen irányú megváltoztatását indukálja egy olyan országban, mint az Egyesült Államok, ahol minden adósról komplex adatbázis áll rendelkezésre.

A nagyobb baj csak azt, hogy a kártyatársaságok mostanában előszeretettel csökkentik ügyfeleik hitelkeretét (egyes előrejelzések szerint 2009-ben 2 ezer milliárd dollárnyi hitelkártyához kapcsolódó hitelkeret szűnhet meg), ezen csökkentés kommunikálása azonban már korántsem mindig megy túl korrekt módon.

Ha az ügyfél nem veszi észre, hogy keretét csökkentették, vagy a csökkentés oly mértékű, hogy nem tud annyit törleszteni, hogy a 30-40%-os arányt fenntartsa, akkor számolhat a kondíciók romlásával, mely méginkább megnehezíti a helyzetét. A gond csak az, hogy a jelenlegi szabályozás lehetőséget ad a bankoknak arra, hogy a már fennálló tartozásra is megemeljék a kamatot, ne csak az értesítés után felvett hitelre. A 2010 után érvénybe lépő új jogszabályok erre már nem adnak lehetőséget, mint ahogy arra sem, hogy egy kártyabirtokosnak olyan tartozás miatt emeljék a kamatát, ami nem is kapcsolódik a plasztikhoz (pl. közüzemi tartozás miatt, Amerikában ugyanis az adós adatai között ezt is nyilvántartják, ez is befolyásolja a hitelbesorolást).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jogszabályi változások bevezetése drága lesz a kártyabiznisznek, mely jelenleg is csökkenő profittal néz szembe. A Fed előrejelzése szerint a hitelkereteket kártyánként átlagosan 2029 dollárral csökkentik majd, a szigorúbb feltételek pedig mintegy 45 millió ügyfelet szorítanak ki a hitelkártyapiacról. És akkor ne feledjük el, hogy az amerikaiak jelentős része már nem csak tartós fogyasztási cikkeket vásárol hitelkártyával, hanem mindennapi fogyasztását is ilyen plasztikkal fedezi...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?