10 °C Budapest

Felejtsd el a jenhitelt, már a svájci frank is veszélyben van!

Pénzcentrum
2008. október 17. 05:40

A napokban beszámoltunk arról, hogy miután az MKB Bank felfüggesztette a devizahitelezést, a Volksbank nem sokkal később csatlakozott hozzá és leállította a svájci frank- és dollár alapú hitelkihelyezéseket. Az első két pénzintézet bejelentése egyelőre nem váltott ki dominó-hatást, de a pénzintézetek többsége felülvizsgálja a hiteltermékeit és a piac által indokolt mértékben módosítja feltételrendszerét az előttünk álló napokban.

Az OTP Bank a nemzetközi pénzpiacokon kialakult új helyzetre való tekintettel ugyan tovább folytatja a devizahitelek kihelyezését, de - részben az ügyfelek vagyoni helyzetének védelme érdekében - óvatosabb kockázatkezelési gyakorlatot vezet be. Október 15-től jenhitelt már csak azok a privát banki szerződéssel rendelkező ügyfelek igényelhetnek, akik legalább 20 millió forint hitelbiztosítéki értékű ingatlanfedezetet ajánlanak fel.

A bank a továbbiakban nem fogad be hitelkérelmet a jövedelem hivatalos igazolása nélkül, valamint nem vesznek át kérelmet a passzív KHR-esektől (korábban passzív BAR listások). Devizában felfüggesztik a Gyorshitelt (fedezet alapú, minimálbér igazolása melletti hitelezés), a jelzáloghitel biztosítást és a devizahiteleknél 20 %-kal csökkentették a finanszírozási arányokat.

A bank által közzétett módosító intézkedésekből az is kiderül, hogy valamennyi október 16-át követően benyújtott devizahitel esetében megszűnik az első hat hónapra vonatkozó kamatkedvezmény, novembertől pedig további kamatláb módosításra lehet számítani. A hitelintézet az induló költségekre vonatkozó akciós díjkedvezményeket visszavonja, ezentúl minden - a hitel felvételével összefüggő - díj és költség megfizetése az igénylőket terheli.

A bank kommunikációjából leszűrhető, hogy a megszigorított feltételekkel az árfolyamkockázat nélküli forint alapú hitelek irányába kívánják terelni az ügyfeleket.

A K&H Bank szeptember elsejei hatállyal az anyabank döntésének megfelelően leállította a jenhitelezést, október 14-től pedig felfüggesztették a mindössze 5 % önerő bevonásával kínált magas finanszírozású lakás- és szabad felhasználású jelzáloghiteleket. A pénzintézet folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci eseményeket és mérlegeli az ügyfeleket érintő kockázatokat. A hitelezés a sztenderd jövedelem alapú finanszírozás szerint folytatódik az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 80 %-áig.

Az Erste Bank arról számolt be, hogy a refinanszírozási piac változásainak tükrében a lakossági és a vállalati területen is megkezdték a konstrukciók felülvizsgálatát. A jelzáloghitelezés mindig is az egyik legfelelősségteljesebb banki eljárás volt, ennek fényében hozzák majd meg a döntéseiket, de egyelőre nem szigorodnak a hitelhez jutás feltételei. A hitelképesség vizsgálat az eddigi gyakorlatnak megfelelően folytatódik tovább, a feltételrendszer egyelőre változatlan.

A Raiffeisen Bank a piaci helyzetre való tekintettel a vállalati- és az önkormányzati ügyfelek esetében átmenetileg felfüggesztette a svájci frank alapú hitelezést és az euró alapú termékeket részesíti előnyben. A lakossági devizahitelezést tovább folytatják svájci frankban és euróban egyaránt, ameddig a nemzetközi pénzpiaci helyzet nem indokolja ennek az ellenkezőjét.

A bank nyomon követi a piaci folyamatokat, szerintük a jelenlegi gyakorlatot alapvetően a nemzetközi történések hatása változtathatja meg. A bank vis major helyzetekben korlátozhatja bizonyos devizanemek használatát, egyelőre azonban ezt még nem tervezik alkalmazni.

A banknál még folyik a devizahitelezési stratégia felülvizsgálata, melynek keretében az árazásra, a termék szerkezetére és az igénylési feltételekre vonatkozó kérdéseket vitatják meg. A döntések meghozatala során várhatóan előnyben részesítik majd a forint és az euró alapú hiteleket, a svájci frankkal szemben.

Az UniCredit Bank a lakossági és a vállalati szegmensben is folytatja a devizahitelezést - mondta Komócsi Sándor, a pénzintézet ügyvezető igazgatója. A bank már megkezdték a hitelezés módszertanának áttekintését és az árazást várhatóan a piaci realitásokhoz igazítják. A nemzetközi pénzügyi viszonyok már nem napról-napra, hanem óráról-órára változnak, ezért szoros figyelemmel kísérik az eseményeket.

A bank segít az ügyfeleknek a számukra leginkább biztonságos megoldás kiválasztásában, de azt figyelték meg, hogy az emberek inkább egy nyugalmasabb időszakra halasztják a hiteligénnyel járó nagyobb értéket képviselő vásárlásaikat. A lakosság óvatosabbá vált és nem csak a deviza, hanem a forinthitelek iránt is csökkent a kereslet, megélénkült viszont a lekötött betétek és a megtakarítások iránti érdeklődés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Budapest Bank folytatja a svájci frank alapú hitelezést mind a lakosság, mind a vállalkozások számára. A rendkívüli napokat megélő gazdasági környezetben - igaz eltérő mértékben, de - emelkedtek a forrásköltségek. A teljes bankpiachoz hasonlóan a Budapest Bank sem kerülheti el, hogy a változásokat rövidesen a hitelkamatokban érvényesítse.

A pénzintézet a bizonytalan helyzetre tekintettek nem ösztönzi a meglévő ügyfeleket a devizák közötti váltásra, különösen a hosszú futamidejű hitelek esetében lehetne ez kockázatos. Az árfolyam ingadozások miatt a meglévő és az új ügyfelek egyaránt magasabb törlesztőrészletekre számíthatnak, ezért az ügyfeleknek még most sem késő a forintban fix törlesztőre váltani.

A kockázatok megismerése mellett az ügyfeleknek lehetőségük nyílik bármely devizahitel esetén szerződés módosítás kezdeményezésére, amennyiben hitelét forint alapúra kívánja váltani. A bank egyoldalúan ezt nem teheti meg, csak bizonyos vállalati devizahitel szerződések esetén.

Az AXA Bank a piaci viszonyoknak megfelelően árazza a hiteleit, ezek hatása tükröződik a jelzáloghitelek mindenkori kamatában. Amennyiben a piaci viszonyok úgy alakulnak, hogy a forint- és a devizahitelek közötti különbség csökken, úgy a bank is a változásokhoz igazítja az árakat, de ezt elősegítő lépéseket nem tesznek.

A bank hitelszerződései nem tartalmaznak speciális pontokat a hitelek egyoldalúan forint alapúra történő átváltására, az ügyfelek kezdeményezésére, csak közösen módosíthatják a hitel devizanemét.

A bank üzletpolitikája és pénzügyi helyzete nem indokolja a meglévő termékpaletta módosítását. A hitel kiválasztására a személyes tanácsadást követően kerül sor. Bár a forinthitelek iránt a közelmúltban nem mutatkozott jelentős kereslet, de a bank fontosnak tartja a devizahitelek ellensúlyozását egy kedvezően árazott forint alapú termékeivel.

Az Allianz Bank az eddigi gyakorlatnak megfelelően tovább folytatja devizahitelezési tevékenységet, nem változtattak a hitelkérelmek befogadásának rendjén.

A hitelintézetek mindegyikéről elmondható, hogy fokozottan figyelemmel kísérik a nemzetközi pénzpiacokon végbemenő eseményeket. A megemelkedett forrásköltségek a devizahitelek kondícióinak módosítására kényszerítheti a bankokat. Néhány hónapja még egymásra licitáltak a bankok, amikor a kedvezményekről volt szó, mára azonban jóval óvatosabbá váltak a piaci szereplők.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm