5 °C Budapest

Pénziránytű - Új jegybanki pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak

Pénzcentrum
2008. október 14. 12:06

Az MNB pénzügyi kultúra fejlesztését célzó legújabb kezdeményezése a "Pénziránytű" honlap elindítása, melynek célja a fiatalok számára jegybank-specifikus témakörökben a legfontosabb alapismeretek közérthető átadása. A honlapra látogatók tájékozódhatnak azokról a szempontokról és összefüggésekről is, amelyeket a leggyakoribb pénzügyi döntések során mérlegelniük érdemes. A site a mai naptól a www.penziranytu.mnb.hu oldalon érhető el.

A Magyar Nemzeti Bank fontos célja, hogy törvényben rögzített alapfeladatainak támogatásaként hozzájáruljon a lakosság, és különösen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez, valamint minél szélesebb körben megismertesse és megértesse a jegybank működését, a monetáris politika mozgatórugóit. Az MNB ennek érdekében évek óta szervez a lakosságnak, és különösen a diákságnak szóló, a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló programokat. A mindennapokhoz szükséges gazdasági-pénzügyi ismeretek széles körű elterjedéséhez ugyanakkor további fontos lépésekre van szükség, melynek egyik újabb állomását jelenti az MNB internetes struktúrájának részeként a fiataloknak, valamint az érdeklődőknek (pedagógusok stb.) létrehozott Pénziránytű honlap elindítása.

Az új honlap elsődleges célja, hogy az MNB - független és felelős intézményként - közérthető formában hívja fel a figyelmet azokra az összefüggésekre és szempontokra, amelyek az egyes monetáris politikai és egyéb jegybanki döntések hátterében állnak, valamint amelyeket a leggyakoribb egyéni pénzügyi döntések során mérlegelni érdemes. A honlap részleteinek kidolgozásakor a hasonló céllal létrehozott külföldi jegybankok és nemzetközi szervezetek kezdeményezéseit is figyelembe vették az MNB munkatársai. E mellett a site által érintett témakörök véglegesítését, valamint a formai kivitelezést a célcsoport körében elvégzett fókuszcsoportos kutatás előzte meg.

A honlap fejlesztésének jelenleg záruló első szakaszában a jegybank működésének bemutatásán túlmenően a bankjegy és érme, bankszámla, bankkártya használat, elektronikus fizetési módok, megtakarítások, körültekintő hitelfelvétel és árstabilitás témakörökben foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat. Az egyes témák ismertetése gyakorlati szempontokat és tipikus élethelyzeteket előtérbe helyezve - a célcsoporthoz igazodó stílusban és nyelvezetben - kérdések és válaszok formájában történik. Az év végéig tartó második fejlesztési szakaszban a tervek szerint a honlap a pénzügyi közvetítőrendszerrel, az euróhoz kapcsolódó ismeretekkel, valamint a legfontosabb gazdasági mutatószámok értelmezésével foglalkozó tartalmakkal bővül.

A "Pénziránytű" - a jegybank szándékai szerint - hatékony és hasznos kiegészítését jelenti a szeptember óta 25 középiskolában kísérleti jelleggel zajló, a későbbiekben akkreditálásra kerülő pénzügyi oktatási programnak (POP), valamint a Sulinet portálon várhatóan október végén induló új pénzügyi-gazdasági menüpontnak. Mivel a Pénziránytű honlap teljes fejlesztése csak az év végén zárul le, a honlapot készítő jegybanki team örömmel fogad minden javaslatot és észrevételt, melynek továbbítására külön menüpont is kialakításra került.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem