16 °C Budapest

Pénziránytű - Új jegybanki pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak

Pénzcentrum
2008. október 14. 12:06

Az MNB pénzügyi kultúra fejlesztését célzó legújabb kezdeményezése a "Pénziránytű" honlap elindítása, melynek célja a fiatalok számára jegybank-specifikus témakörökben a legfontosabb alapismeretek közérthető átadása. A honlapra látogatók tájékozódhatnak azokról a szempontokról és összefüggésekről is, amelyeket a leggyakoribb pénzügyi döntések során mérlegelniük érdemes. A site a mai naptól a www.penziranytu.mnb.hu oldalon érhető el.

A Magyar Nemzeti Bank fontos célja, hogy törvényben rögzített alapfeladatainak támogatásaként hozzájáruljon a lakosság, és különösen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez, valamint minél szélesebb körben megismertesse és megértesse a jegybank működését, a monetáris politika mozgatórugóit. Az MNB ennek érdekében évek óta szervez a lakosságnak, és különösen a diákságnak szóló, a pénzügyi kultúra fejlesztésére irányuló programokat. A mindennapokhoz szükséges gazdasági-pénzügyi ismeretek széles körű elterjedéséhez ugyanakkor további fontos lépésekre van szükség, melynek egyik újabb állomását jelenti az MNB internetes struktúrájának részeként a fiataloknak, valamint az érdeklődőknek (pedagógusok stb.) létrehozott Pénziránytű honlap elindítása.

Az új honlap elsődleges célja, hogy az MNB - független és felelős intézményként - közérthető formában hívja fel a figyelmet azokra az összefüggésekre és szempontokra, amelyek az egyes monetáris politikai és egyéb jegybanki döntések hátterében állnak, valamint amelyeket a leggyakoribb egyéni pénzügyi döntések során mérlegelni érdemes. A honlap részleteinek kidolgozásakor a hasonló céllal létrehozott külföldi jegybankok és nemzetközi szervezetek kezdeményezéseit is figyelembe vették az MNB munkatársai. E mellett a site által érintett témakörök véglegesítését, valamint a formai kivitelezést a célcsoport körében elvégzett fókuszcsoportos kutatás előzte meg.

A honlap fejlesztésének jelenleg záruló első szakaszában a jegybank működésének bemutatásán túlmenően a bankjegy és érme, bankszámla, bankkártya használat, elektronikus fizetési módok, megtakarítások, körültekintő hitelfelvétel és árstabilitás témakörökben foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat. Az egyes témák ismertetése gyakorlati szempontokat és tipikus élethelyzeteket előtérbe helyezve - a célcsoporthoz igazodó stílusban és nyelvezetben - kérdések és válaszok formájában történik. Az év végéig tartó második fejlesztési szakaszban a tervek szerint a honlap a pénzügyi közvetítőrendszerrel, az euróhoz kapcsolódó ismeretekkel, valamint a legfontosabb gazdasági mutatószámok értelmezésével foglalkozó tartalmakkal bővül.

A "Pénziránytű" - a jegybank szándékai szerint - hatékony és hasznos kiegészítését jelenti a szeptember óta 25 középiskolában kísérleti jelleggel zajló, a későbbiekben akkreditálásra kerülő pénzügyi oktatási programnak (POP), valamint a Sulinet portálon várhatóan október végén induló új pénzügyi-gazdasági menüpontnak. Mivel a Pénziránytű honlap teljes fejlesztése csak az év végén zárul le, a honlapot készítő jegybanki team örömmel fogad minden javaslatot és észrevételt, melynek továbbítására külön menüpont is kialakításra került.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?