3 °C Budapest

Sokba kerülhet az ellopott bankkártya!

Pénzcentrum
2008. június 12. 10:30

Rengeteg történetet hallottunk már bankkártya csalásokról, ellopott vagy lemásolt kártyákról. Egy legutóbbi brit kártyalopás azonban 9400 fontjába került egy idős nyugdíjasnak, hiába jelentette be az esetet azonnal bankjánál!

A 86 éves idős asszony pénztárcáját lopták el, amiben benne voltak bankkártyái is. Az eset észrevétele után azonnal értesítette a rendőrséget, és számlavezető bankját is, akik megígérték, letiltják bankkártyáját.

Az eset előtt néhány nappal kapta kézhez nyugdíját az asszony, aki bankja tanácsára nem folyószámláján, hanem egy másik, magasabb kamatozású betétben helyezte el azt. Mikor az esetet jelentette, nem közölte, hogy melyik számlához tartozó kártyát kell letiltani, így csak az eredetit deaktiválták.

Úgy gondolta megnyugodhat, még ha a bejelentés előtt már le is vettek 250 fontot kártyájáról, a nagyobb meglepetés azonban csak később érte. A következő számlaértesítőben ugyanis észrevette, hogy a kamaton kívül semmi nem maradt számláján, ugyanis egy hónapon keresztül minden nap vettek fel róla pénzt.

Mikor a banknál érdeklődött efelől, azt a választ kapta, hogy mivel a pin-kódját a tárcájában tartotta, így nem a bank felelőssége az eset, bár azt elismerték, hogy az eset jelentésekor kollegájuk kötelessége lett volna rákérdezni, hogy más bankkártyát is le szeretne-e tiltani.

Az eset után végül az asszony visszakapta pénzét a banktól, a kollega helytelen eljárása miatt, azonban számos bank nem tette volna ezt meg, hiszen a szabályok értelmében saját hibájából történhetett meg az eset, mivel pin-kódját a tárcájában tartotta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hazánkban alapvetően a pénzforgalomról szóló kormányrendelet szabályozza, hogy nem vállalja át a kibocsátó vagy a kártyaelfogadó bank a kártyacsalásból eredő kárt. Ez az alábbiakban foglalható tömören össze:

- a kártyabirtokos köteles haladéktalanul bejelenteni a kibocsátó banknak, ha kártyáját eltulajdonították, vagy bármiféle rendellenességet észlel,
- ha a kár nem a kártyabirtokos szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása folytán következett be, akkor a birtokos a bejelentés megtételét megelőzően bekövetkezett kárt legfeljebb 45 ezer forintig viseli,
- a bejelentést követően keletkezett kárt a kibocsátó viseli.

Fontos tehát kiemelni, hogy a kibocsátó mentesül felelőssége alól, ha bizonyítja, hogy a kár a kártyabirtokos szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozott szerződésszegése folytán következett be.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57