Gátat a gyorskölcsönöknek: a lengyelek már megcsinálták!

Pénzcentrum
2008. június 16. 12:00

A piaci szereplők közül egyre többen a bajban lévő emberek kiszolgáltatott helyzetéből hasznot húzó uzsorásnak titulálják a gyorskölcsönöket kínáló vállalkozásokat. A cégeket folyamatosan támadják, a jelenlegi szabályozás nem elég szigorú a magas hiteldíjak kordában tartására. Az ombudsman kezdeményezte a kamatplafon bevezetését, amit a PSZÁF is támogat, de a döntés nálunk még várat magára. Nem úgy Lengyelországban, ahol már több mint két éve működik a kamatplafon intézménye.

Nem újszerű az elégedetlenség, a magyar felügyelet mellett, a briteknél a versenyhivatalnak, a lengyeleknél a kormánynak szúrt szemet a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat. Számos országban ingyenes segélyvonalat is működtetnek, ahol az ügyfelek panaszt emelhetnek az őket megtévesztő pénzügyi vállalkozások ellen.

Hazánkban a bankszövetség és az ombudsman is első körben a mindenkori jegybanki alapkamat tízszeresében (85 %), más javaslatok a háromszorosában (25,5%) korlátoznák a hiteleket terhelő maximális kamatok mértékét. A felügyelet elmondta, hogy a jelenleg piacon lévő szolgáltatók ettől jóval magasabb kamatszint mellett és a sorozatos ellenőrzések ellenére is folyamatosan végzik a tevékenységüket.

A magas teljes hiteldíj mutatókat a cégek üzletkötői szóban megpróbálják megszépíteni, majd az ügyféllel aláíratják a feltételek megismeréséről szóló nyilatkozatot. A tájékoztatóban a tényadatok szerepelnek, csak a hitelfelvevőnek sokszor ideje, energiája sincs végigböngészni minden számot, vagy eleve járatlan a pénzügyekben.

A Lengyel Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamai (Forrás: LNB)

A francia és a német példát követve a lengyel kormány már 2005-ben elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely szerint a mindenkori jegybanki alapkamat négyszeresének megfelelő mértékben maximalizálták a hitelnyújtás felső határát. A jogszabály 2006 februárjában lépett életbe. Az akkori alapkamat 5,5 % volt, ennek megfelelően a kamatplafont 22 %-ban állapították meg. Idén márciusban a lengyel jegybank 25 bázispontos emelés mellett döntött, ami a kamatplafon egy százalékpontos emelkedését eredményezte, ami még mindig jóval a tervezett magyar limit alatt marad.

Az ország kedvelt célpont a külföldi befektetők körében a kedvező hitellehetőségek és az emelkedő ingatlanáraknak köszönhetően. A lengyel kamatszintre jellemző, hogy a lakáscélú hitelek átlagos kamatlábai 6,6-6,9 % között, a fogyasztási hitelek kamata pedig 10,1-17,2 % között változik a futamidő függvényében. A folyószámla hitelkeret igénybevételét átlagosan 12,6 %-os kamat terheli a 39 milliós országban. A lengyel inflációs célkitűzés 2,5 % volt, azonban az áprilisi 4 %-os adatok alapján ezt nem sikerült teljesíteni. A szakértők alapkamat emelésre számítanak a lengyel monetáris tanács következő ülésén.

Lengyel kamatszint (Forrás: Lengyel Nemzeti Bank)

A lengyel kormánynak sikerült határt szabni a kamatoknak, és az uzsorakölcsönök ideje lejárt. A gyorskölcsönöket nyújtó pénzügyi vállalkozásokat ennek az intézkedésnek megfelelően kötelezték a hitelezési- és az értékesítési politikájuk megváltoztatására és a hiteltermékeik megújítására. A módosítások a kamatot és a bírálati díjakat egyaránt érintették, mindkét költség-nemben korlátozásokat vezettek be, amire sajnos hazánkban még nem biztosítanak lehetőséget a jogszabályok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Lengyel bankjegyek (Forrás: Lengyel Nemzeti Bank)
Az egyik hazánkban is ismert pénzügyi vállalkozás 300-7000 zlotyi (20-500 ezer forint) közötti kölcsönt kínál. A cég központi internetes oldalán eleget tett az előírásoknak, közleményben feltüntette a lengyel kamatdöntést és tájékoztatja az ügyfeleket ennek hatásairól.

A bankok által kínált lakáscélú és a szabad felhasználású hiteleket nem érintette érzékenyen a szankció, mert a határvonal alatti kamatszinten hiteleznek, de a magas kamatra gyorskölcsönt ígérő vállalkozásokat sikerült korlátozni az intézkedéssel.

Bár a britek szerint a kamatplafon korlátozza a versenyt, mégis egyre több országban döntöttek a bevezetése mellett. Írország, majd Ausztrália is csatlakozott a szabályt alkalmazó államokhoz, Japán pedig 29 %-ról 20 %-ra csökkentette a maximális kamat mértékét. Az egyes országok ezzel a szankcióval próbálják megakadályozni a lakosság teljes eladósodását.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem