Bután használjuk hitelkártyáinkat

Pénzcentrum
2008. május 22. 10:00

Egyre másra rukkolnak elő a bankok a különféle cégekkel közösen kibocsátott co-branded kártyákkal, hogy egy jól behatárolható ügyfélkört szerezzenek meg maguknak, az azonban kétséges, hogy mennyire válnak ezen plasztikok birtokosai lojális törzsvásárlókká - írja a Népszabadság.

Az MNB által nemrégiben közzétett, 2006-ról szóló bankkártya használati adatok szerint a hitelkártya-állományon belül folyamatosan nő a céglogós kártyák aránya, egy év alatt 5-ről 13 százalékra. A lap által megkérdezett, co-branded kártyákat kibocsátó bankok körében azonban ez az arány 50-70 százalékra tehető.

A Citibank szerint az ilyen kártyák legnagyobb előnye a bankok számára, hogy egy jól körülhatárolható ügyfélkört tudnak becélozni testre szabott szolgáltatásokkal, amit a céges partnerek stabilabb ügyfelei biztosítanak.

De persze nem ilyen könnyű a képlet a bankok számára, hiszen mérlegelniük kell, hogy a kibocsátott társmárkás kártyák birtokosai jól jövedelmező törzsvásárlói kört, vagy éppenséggel bedőlt adóstábort hoznak-e a konyhára.

A co-branded kártyák mellett szól, hogy a hitelkártyákra jellemző 10 százalék körüli éves lemorzsolódás esetükben néhány százalékkal alacsonyabb, azonban hazánkban ez a lemorzsolódás a nyugaton jellemzőkkel ellentétben nem másik hitelkártyára való váltást, hanem végleges búcsút intést jelent.

A GfK Hungária egyik piackutatója szerint tavaly valamelyest visszaesett a hitelkártyapiac, ugyanis a teljes lakossághoz mért arányuk 4,9 százalékról 4,4 százalékra esett vissza. A lap által megkérdezett pénzintézetek közül is sokan a hitelkártya-kintlevőség csökkenését jelezték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt a hitelkártyákkal kapcsolatos rossz tapasztalatok is indokolhatják. A hazai lakosság ugyanis továbbra is gyakran használja készpénzfelvételre hitelkártyáját, ami ugye nem tartozik a kamatmentes tranzakciók közé. A Budapest Bank hitelkártya vezetője szerint ráadásul az ügyfelek többsége az aktiválás után 2-3 hónap alatt feléli hitelkeretét, és a magas THM ellenére is csak igen lassan törleszti vissza az összeget. Ez pedig nem a legolcsóbb formája a hitelhez jutásnak.

2007-ben újdonságot jelentettek a két tévétársaság, a TV2 és az RTL által piacra dobott kártyák, ami a nagy versenytársak egyre erősödő egymásra licitálását jellemzi. Ezek iránt nem mutatkozott túl nagy lelkesedés az ügyfelek körében, ami nem is meglepő, hiszen vásárlási kedvezmények helyett inkább csak "celebszolgáltatásokat" nyújtanak, például 5 százalékos kedvezményt Keleti Andrea táncstúdiójába. Nem is sikerült a K&H-nak ezidáig 10 ezernél több RTL kártyát piacra dobnia.

Annál elégedettebbek a bevásárlókártyák tulajdonosai. Az Auchan 3 éve bocsátotta ki bevásárlókártyáját, amivel egyre nagyobb arányban fizetnek a vásárlók, de a Tesco kártyát kibocsátó Magyar Cetelem sem panaszkodhat, hiszen túl van már a 250 ezresdik kártyakibocsátáson is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?