12 °C Budapest

Bután használjuk hitelkártyáinkat

Pénzcentrum
2008. május 22. 10:00

Egyre másra rukkolnak elő a bankok a különféle cégekkel közösen kibocsátott co-branded kártyákkal, hogy egy jól behatárolható ügyfélkört szerezzenek meg maguknak, az azonban kétséges, hogy mennyire válnak ezen plasztikok birtokosai lojális törzsvásárlókká - írja a Népszabadság.

Az MNB által nemrégiben közzétett, 2006-ról szóló bankkártya használati adatok szerint a hitelkártya-állományon belül folyamatosan nő a céglogós kártyák aránya, egy év alatt 5-ről 13 százalékra. A lap által megkérdezett, co-branded kártyákat kibocsátó bankok körében azonban ez az arány 50-70 százalékra tehető.

A Citibank szerint az ilyen kártyák legnagyobb előnye a bankok számára, hogy egy jól körülhatárolható ügyfélkört tudnak becélozni testre szabott szolgáltatásokkal, amit a céges partnerek stabilabb ügyfelei biztosítanak.

De persze nem ilyen könnyű a képlet a bankok számára, hiszen mérlegelniük kell, hogy a kibocsátott társmárkás kártyák birtokosai jól jövedelmező törzsvásárlói kört, vagy éppenséggel bedőlt adóstábort hoznak-e a konyhára.

A co-branded kártyák mellett szól, hogy a hitelkártyákra jellemző 10 százalék körüli éves lemorzsolódás esetükben néhány százalékkal alacsonyabb, azonban hazánkban ez a lemorzsolódás a nyugaton jellemzőkkel ellentétben nem másik hitelkártyára való váltást, hanem végleges búcsút intést jelent.

A GfK Hungária egyik piackutatója szerint tavaly valamelyest visszaesett a hitelkártyapiac, ugyanis a teljes lakossághoz mért arányuk 4,9 százalékról 4,4 százalékra esett vissza. A lap által megkérdezett pénzintézetek közül is sokan a hitelkártya-kintlevőség csökkenését jelezték.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezt a hitelkártyákkal kapcsolatos rossz tapasztalatok is indokolhatják. A hazai lakosság ugyanis továbbra is gyakran használja készpénzfelvételre hitelkártyáját, ami ugye nem tartozik a kamatmentes tranzakciók közé. A Budapest Bank hitelkártya vezetője szerint ráadásul az ügyfelek többsége az aktiválás után 2-3 hónap alatt feléli hitelkeretét, és a magas THM ellenére is csak igen lassan törleszti vissza az összeget. Ez pedig nem a legolcsóbb formája a hitelhez jutásnak.

2007-ben újdonságot jelentettek a két tévétársaság, a TV2 és az RTL által piacra dobott kártyák, ami a nagy versenytársak egyre erősödő egymásra licitálását jellemzi. Ezek iránt nem mutatkozott túl nagy lelkesedés az ügyfelek körében, ami nem is meglepő, hiszen vásárlási kedvezmények helyett inkább csak "celebszolgáltatásokat" nyújtanak, például 5 százalékos kedvezményt Keleti Andrea táncstúdiójába. Nem is sikerült a K&H-nak ezidáig 10 ezernél több RTL kártyát piacra dobnia.

Annál elégedettebbek a bevásárlókártyák tulajdonosai. Az Auchan 3 éve bocsátotta ki bevásárlókártyáját, amivel egyre nagyobb arányban fizetnek a vásárlók, de a Tesco kártyát kibocsátó Magyar Cetelem sem panaszkodhat, hiszen túl van már a 250 ezresdik kártyakibocsátáson is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem