0 °C Budapest

Lakáshitelt készülsz felvenni? - Akkor nézd meg mire számíthatsz

Pénzcentrum
2007. december 28. 09:30

Módosították az állami lakástámogatásokról szóló kormányrendeletet. A január első napjától hatályba lépő szabályok szerint a támogatások jogszerűségét a Magyar Államkincstár ellenőrzi, így bővülnek annak jogosítványai, de a bankok kötelezettsége is változik. Nemcsak a támogatott személy, hanem a vele együtt költöző családtagok személyes adatait is átadja a bank az adóhatóságnak januártól, s az adatokat a kincstárnak is meg kell küldeni - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Február 1-jétől változik a három, vagy több gyermeket nevelő családok méltányolható lakásigénye, amelyhez az állami támogatás jár. Az alapnorma változatlan marad, vagyis ha az együtt költözők száma 1-2 fő, akkor 1-3 szobát, ha 3 fő, akkor 1,5-3,5 szobát, míg ha négyen költöznek együtt, akkor 2-4 szobát "méltányol" az állam. Ha az együtt költözők száma ennél több, akkor a méltányolt szobaszám személyenként fél szobával növekszik. A három- és többgyermekes családoknál február 1-jétől az alsó határ fél szobával nő (a felső határ továbbra is egy szobával magasabb a normánál). Mindenkire vonatkozó új előírás, hogy két fél szoba egy szobának számít.

A méltányolható lakásigény másik eleme, hogy a lakás építési költsége (telekár nélkül) ne haladja meg a limitet. Ezt a limitet a Pénzügyminisztérium 2001-ben tette közzé a Pénzügyi Közlönyben, és azóta is változatlan. A szakértők évek óta szorgalmazzák, hogy az állam emelje meg a támogatáshoz elismert építési költséget, mivel azok irreálisak. Februártól azonban csak a táblázat elhelyezése változik a kormányrendeletben, a tartalma nem. Így például egy kétszobás lakás vételára, illetve építési költsége továbbra sem lehet több Budapesten 15 millió, másutt 14 millió forintnál.

Kicsit megengedőbb lesz az állam a fiatalok otthonteremtési támogatásánál (ezt a 35 év alatti párok és egyedülállók vehetik igénybe használt lakás vásárlására). A módosítás megengedi, hogy a bank által megállapított forgalmi értéktől a szerződésbe foglalt vételár 10 százalékkal eltérhessen, de továbbra sem haladhatja meg a fővárosban és a megyei jogú városokban a 12 millió, másutt pedig a 8 millió forintot.

Új szabály, hogy a közvetlen állami (szocpol-, fél szocpol-, illetve akadálymentesítési) támogatás vagy támogatott hitel igénylésekor a banknak meg kell mondania, hogy az elbírálás - várhatóan - mennyi ideig tart. Ha pedig a bank a kérelmet elutasítja, azt indokolnia kell. Az elutasított kérelmező a kincstártól újabb bírálatot kérhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06