4 °C Budapest

Lakáshitelt készülsz felvenni? - Akkor nézd meg mire számíthatsz

Pénzcentrum
2007. december 28. 09:30

Módosították az állami lakástámogatásokról szóló kormányrendeletet. A január első napjától hatályba lépő szabályok szerint a támogatások jogszerűségét a Magyar Államkincstár ellenőrzi, így bővülnek annak jogosítványai, de a bankok kötelezettsége is változik. Nemcsak a támogatott személy, hanem a vele együtt költöző családtagok személyes adatait is átadja a bank az adóhatóságnak januártól, s az adatokat a kincstárnak is meg kell küldeni - írja a Népszabadság.

Február 1-jétől változik a három, vagy több gyermeket nevelő családok méltányolható lakásigénye, amelyhez az állami támogatás jár. Az alapnorma változatlan marad, vagyis ha az együtt költözők száma 1-2 fő, akkor 1-3 szobát, ha 3 fő, akkor 1,5-3,5 szobát, míg ha négyen költöznek együtt, akkor 2-4 szobát "méltányol" az állam. Ha az együtt költözők száma ennél több, akkor a méltányolt szobaszám személyenként fél szobával növekszik. A három- és többgyermekes családoknál február 1-jétől az alsó határ fél szobával nő (a felső határ továbbra is egy szobával magasabb a normánál). Mindenkire vonatkozó új előírás, hogy két fél szoba egy szobának számít.

A méltányolható lakásigény másik eleme, hogy a lakás építési költsége (telekár nélkül) ne haladja meg a limitet. Ezt a limitet a Pénzügyminisztérium 2001-ben tette közzé a Pénzügyi Közlönyben, és azóta is változatlan. A szakértők évek óta szorgalmazzák, hogy az állam emelje meg a támogatáshoz elismert építési költséget, mivel azok irreálisak. Februártól azonban csak a táblázat elhelyezése változik a kormányrendeletben, a tartalma nem. Így például egy kétszobás lakás vételára, illetve építési költsége továbbra sem lehet több Budapesten 15 millió, másutt 14 millió forintnál.

Kicsit megengedőbb lesz az állam a fiatalok otthonteremtési támogatásánál (ezt a 35 év alatti párok és egyedülállók vehetik igénybe használt lakás vásárlására). A módosítás megengedi, hogy a bank által megállapított forgalmi értéktől a szerződésbe foglalt vételár 10 százalékkal eltérhessen, de továbbra sem haladhatja meg a fővárosban és a megyei jogú városokban a 12 millió, másutt pedig a 8 millió forintot.

Új szabály, hogy a közvetlen állami (szocpol-, fél szocpol-, illetve akadálymentesítési) támogatás vagy támogatott hitel igénylésekor a banknak meg kell mondania, hogy az elbírálás - várhatóan - mennyi ideig tart. Ha pedig a bank a kérelmet elutasítja, azt indokolnia kell. Az elutasított kérelmező a kincstártól újabb bírálatot kérhet.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?