25 °C Budapest

Változik a piac, változnak a lakáshitelek?

Pénzcentrum
2008. január 7. 09:45

A kereskedelmi bankok többsége úgy véli, a használt lakások értékesítését érintő jogszabályi változástok nem bírnak majd jelentősebb piacmódosító szereppel, legalábbis, ami a lakáshiteleket illeti - derült ki a Napi Gazdaság körkérdéséből.

A hitelállomány jelentős, több pénzintézet esetében 60 százalékot meghaladó hányadát a használt lakások vásárlásához igényelt hitelek teszik ki. A bankok azonban ennek ellenére nem tartanak a hitelpiac átrendeződésétől.

Az Erste és a CIB Banknál is úgy vélekednek, hogy a jogszabályi környezet változása nem befolyásolja majd jelentősen a hitelfelvételi kedvet. Az Allianz Bank pedig válaszában kifejtette, hogy a változások főként a spekulatív céllal vásárlók esetében lesznek majd érezhetőek, a lakhatási céllal vásárlók által megjelenített kereslet alakulásában nem játszanak szerepet.

A CIB általánosságban egyetért az ingatlanpiaci szakértők egy részével, akik arra mutattak rá, hogy a befektetési céllal vásárlók várhatóan mérlegelik majd a lakások hosszabb ideig, vagyis legalább öt évig való megtartásának lehetőségét.

Az MKB Bank szakértője szerint eléggé ritka, hogy valaki öt évnél korábban továbbadjon lakásán, feltéve, hogy saját célra vásárol. Ennyi idő alatt pedig a jelenlegi körülmények között nem lehet érdemi növekedésre számítani, így a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség nem jelent kibírhatatlan terhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő azonban, ahogy Komócsi Sándor az UniCredit Bank igazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy a piac enyhén élénkülni fog, amely meggyorsíthatja a már meglévő lakások előtörlesztését illetve átvitelét is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 26. 11:24
Az őszi UEFA Bajnokok Ligája előtt egy újabb futball-eseménysorozat veszi kezdetét az RTL+-on. A Kin...
Holdblog  |  2024. május 26. 08:00
Ezek azok az országok, ahol a legnagyobb a különbség a férfiak és nők munkaerő-piaci részvétele közt...
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem