8 °C Budapest

Mégsem akarunk svájci frank alapú hitelt...

Pénzcentrum
2007. december 29. 12:00

Háztartások Az idei év tizenegyedik hónapjában a háztartásoknak nyújtott svájci frankban denominált hitelek új szerződéseinek értéke mérséklődött mind fogyasztási, mind pedig lakáscélú hitelek tekintetében - derül ki az MNB legfrissebb adataiból.

Folyószámla és fogyasztási hitel

A háztartások számára kínált forint folyószámlahitelek átlagos kamatlába alig változott, 15 bázispontos emelkedés után 22,13 százalékot tett ki. Az euroban denominált folyószámlahiteleknél ennél erősebb csökkenés volt érezhető, 88 bázispontos csökkenés után 9,27 százalékra mérséklődött az átlagos kamatláb.


A fogyasztási hitelek területén a forintban denominált konstrukcióknál 95 bázisponttal csökkent az átlagos hitelköltség mutató, így novemberben 24,68 százalékot tett ki. A svájci frankban denominált személyi hitelek kamatának esetében lényeges változás nem történt, míg az eurohiteleknél közel két százalékpontos emelkedést tapasztalhattunk, így novemberben az átlagos hitelköltség mutató 12,38 százalékot tett ki.


A fogyasztási hitelek esetében mindhárom devizanemben denominált hitelek tekintetében csökkenés volt tapasztalható az új szerződések értékében.

Lakáscélú hitelek


Mindhárom devizanemben denominált lakáscélú hitelek esetében mérséklődött az átlagos hitelköltség mutató. Így novemberben a forinthitelek esetében ez a mutató 12,4 százalékot, az eurohitelek esetében 6,73 százalékot, s svájci frank hitelek esetében pedig 6,43 százalékot tett ki.


Az euroban denominált lakáshitelek szerepe továbbra is marginális az új szerződések értékének tekintetében. Mind a forintban, mind pedig a svájci frankban denominált új hitelek szerződésének értéke mérséklődött, így előbbi 9,3 milliárd forintot, míg utóbbi 50,85 milliárd forintot tett ki az év tizenegyedik hónapjában.

Vállalkozások

Folyószámlahitelek

A vállalkozások esetében nem tapasztalható nagy mértékű változás az előző hónaphoz képest, ugyanis a forint folyószámlahitelek átlagos kamatlába alig módosult, november során 9,35 százalékot tett ki, az euroban denominált hitelek esetében pedig nem történt módosulás, továbbra is 5,31 százalékon áll az átlagkamat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


November során ugyan a forintban denominált új hitelek szerződésének értéke mérséklődött 25,5 milliárd forinttal, addig az euroban denominált hitelek esetében éppen ellentétes változás történt, így 136,5 milliárd forintot tett ki ez az érték.


Egyéb hitelek

A változó kamatozású, legfeljebb 1 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába forintban denominált hitelek esetén a folyószámlahitelekhez hasonlóan alig változott, 8,91 százalékot tett ki. Ezzel szemben az eurohitelek területén folytatódott a csökkenés, 22 bázisponttal 5,27 százalékra csökkent novemberben az átlagos hitelkamat.


A folyószámlahitelekhez hasonlóan a forinthiteleknél csökkent az új szerződések értéke, 90,8 milliárd forinttal, 156,5 milliárd forintra, míg az euro-hitelfelvétel növekedett, 148,7 milliárd forintra.

EZT OLVASTAD MÁR?