20 °C Budapest

Mégsem akarunk svájci frank alapú hitelt...

Pénzcentrum
2007. december 29. 12:00

Háztartások Az idei év tizenegyedik hónapjában a háztartásoknak nyújtott svájci frankban denominált hitelek új szerződéseinek értéke mérséklődött mind fogyasztási, mind pedig lakáscélú hitelek tekintetében - derül ki az MNB legfrissebb adataiból.

Folyószámla és fogyasztási hitel

A háztartások számára kínált forint folyószámlahitelek átlagos kamatlába alig változott, 15 bázispontos emelkedés után 22,13 százalékot tett ki. Az euroban denominált folyószámlahiteleknél ennél erősebb csökkenés volt érezhető, 88 bázispontos csökkenés után 9,27 százalékra mérséklődött az átlagos kamatláb.


A fogyasztási hitelek területén a forintban denominált konstrukcióknál 95 bázisponttal csökkent az átlagos hitelköltség mutató, így novemberben 24,68 százalékot tett ki. A svájci frankban denominált személyi hitelek kamatának esetében lényeges változás nem történt, míg az eurohiteleknél közel két százalékpontos emelkedést tapasztalhattunk, így novemberben az átlagos hitelköltség mutató 12,38 százalékot tett ki.


A fogyasztási hitelek esetében mindhárom devizanemben denominált hitelek tekintetében csökkenés volt tapasztalható az új szerződések értékében.

Lakáscélú hitelek


Mindhárom devizanemben denominált lakáscélú hitelek esetében mérséklődött az átlagos hitelköltség mutató. Így novemberben a forinthitelek esetében ez a mutató 12,4 százalékot, az eurohitelek esetében 6,73 százalékot, s svájci frank hitelek esetében pedig 6,43 százalékot tett ki.


Az euroban denominált lakáshitelek szerepe továbbra is marginális az új szerződések értékének tekintetében. Mind a forintban, mind pedig a svájci frankban denominált új hitelek szerződésének értéke mérséklődött, így előbbi 9,3 milliárd forintot, míg utóbbi 50,85 milliárd forintot tett ki az év tizenegyedik hónapjában.

Vállalkozások

Folyószámlahitelek

A vállalkozások esetében nem tapasztalható nagy mértékű változás az előző hónaphoz képest, ugyanis a forint folyószámlahitelek átlagos kamatlába alig módosult, november során 9,35 százalékot tett ki, az euroban denominált hitelek esetében pedig nem történt módosulás, továbbra is 5,31 százalékon áll az átlagkamat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


November során ugyan a forintban denominált új hitelek szerződésének értéke mérséklődött 25,5 milliárd forinttal, addig az euroban denominált hitelek esetében éppen ellentétes változás történt, így 136,5 milliárd forintot tett ki ez az érték.


Egyéb hitelek

A változó kamatozású, legfeljebb 1 éves kamatfixálású hitelek átlagos kamatlába forintban denominált hitelek esetén a folyószámlahitelekhez hasonlóan alig változott, 8,91 százalékot tett ki. Ezzel szemben az eurohitelek területén folytatódott a csökkenés, 22 bázisponttal 5,27 százalékra csökkent novemberben az átlagos hitelkamat.


A folyószámlahitelekhez hasonlóan a forinthiteleknél csökkent az új szerződések értéke, 90,8 milliárd forinttal, 156,5 milliárd forintra, míg az euro-hitelfelvétel növekedett, 148,7 milliárd forintra.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18