6 °C Budapest

Nem akarunk több hitelt?

Pénzcentrum
2007. október 31. 15:00

Háztartások Az idei év kilencedik hónapjában általában a csökkenő hitelfelvételi kedv jellemezte mind a háztartásokat mind pedig a vállalkozásokat. A háztartások esetében a forinthitelek kamatára általánosságban az emelkedés volt jellemző, míg a devizában denominált hitelek már vegyes képet mutatnak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Fogyasztási hitelek


2007. kilencedik havában egy viszonylag kevés változást generáló időszak után a fogyasztási hitelek forintban denominált hitelköltség mutatója 1 százalékponttal emelkedett, s így 25,37 százalékot tett ki. A folyószámlahitelek átlagkamatlába 1,13 százalékponttal emelkedett 21,54 százalékra szeptemberben. Ez a mutató folyószámlahitelek esetében 17,07 százalékos volt.

Hitelköltségek tekintetében hasonló mechanizmus zajlott le a svájci frankban denominált hitelek területén, igaz itt az emelkedés mérsékelt, 0,3 százalékpontos volt, így szeptemberben a hitelköltség mutató 18,48 százalékot tett ki, míg az átlagos évesített kamatláb 6,69 százalékos volt.

Egyedül az euróban denominált fogyasztási hitelek hitelköltség mutatója indult csökkenésnek, a szeptemberi 9,78 százalékos értékkel visszatért a tavaly nyárra jellemző szintre. Az euró folyószámlahitelek átlagkamatlába 8,04 százalékos volt. Szeptemberben a fogyasztási célú hitelek új szerződéseinek értéke minden devizanemben csökkentek.


Lakáshitel


Lakáshitel fronton kevesebb változás történt a hitelköltségek tekintetében. A forintban denominált hitelek átlagos költsége lényegében nem változott, így szeptemberben 13,09 százalékot tett ki. A piaci szintű átlagos kamatláb 10,5 százalékot tett ki.

A svájci frankban denominált hitelek esetében sem volt kirívó változás tapasztalható (6,48 százalékos átlagos hitelköltség, s 4,02 százalékos átlagos kamatláb mutatókkal),azonban az euró lakáshitelek kamatelőnye úgy tűnik, olvadásnak indult, legalábbis a júliusi szintet meghaladó szintre emelkedett vissza az áltagos hitelköltség, s így 6,23 százalékot tett ki.


Szeptemberben tovább apadt a lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke, kivételt ez alól az egyébként marginális szerepet játszó euróban denominált hitelek jelentettek, ebben az esetben a stagnálás volt a jellemző.

Vállalkozások hitelei

Vállalatok

A nem pénzügyi vállalatok forint folyószámlahiteleinek átlagos kamatlába 2007. szeptemberében 0,35 százalékpontos csökkenés után 9,38 százalékot tett ki. Az euróban denominált folyószámlahitelek kamata ezzel ellentétben egyáltalán nem változott, így szeptemberben is 5,60 százalékot tett ki.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?