13 °C Budapest

Nem akarunk több hitelt?

Pénzcentrum
2007. október 31. 15:00

Háztartások Az idei év kilencedik hónapjában általában a csökkenő hitelfelvételi kedv jellemezte mind a háztartásokat mind pedig a vállalkozásokat. A háztartások esetében a forinthitelek kamatára általánosságban az emelkedés volt jellemző, míg a devizában denominált hitelek már vegyes képet mutatnak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Fogyasztási hitelek


2007. kilencedik havában egy viszonylag kevés változást generáló időszak után a fogyasztási hitelek forintban denominált hitelköltség mutatója 1 százalékponttal emelkedett, s így 25,37 százalékot tett ki. A folyószámlahitelek átlagkamatlába 1,13 százalékponttal emelkedett 21,54 százalékra szeptemberben. Ez a mutató folyószámlahitelek esetében 17,07 százalékos volt.

Hitelköltségek tekintetében hasonló mechanizmus zajlott le a svájci frankban denominált hitelek területén, igaz itt az emelkedés mérsékelt, 0,3 százalékpontos volt, így szeptemberben a hitelköltség mutató 18,48 százalékot tett ki, míg az átlagos évesített kamatláb 6,69 százalékos volt.

Egyedül az euróban denominált fogyasztási hitelek hitelköltség mutatója indult csökkenésnek, a szeptemberi 9,78 százalékos értékkel visszatért a tavaly nyárra jellemző szintre. Az euró folyószámlahitelek átlagkamatlába 8,04 százalékos volt. Szeptemberben a fogyasztási célú hitelek új szerződéseinek értéke minden devizanemben csökkentek.


Lakáshitel


Lakáshitel fronton kevesebb változás történt a hitelköltségek tekintetében. A forintban denominált hitelek átlagos költsége lényegében nem változott, így szeptemberben 13,09 százalékot tett ki. A piaci szintű átlagos kamatláb 10,5 százalékot tett ki.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A svájci frankban denominált hitelek esetében sem volt kirívó változás tapasztalható (6,48 százalékos átlagos hitelköltség, s 4,02 százalékos átlagos kamatláb mutatókkal),azonban az euró lakáshitelek kamatelőnye úgy tűnik, olvadásnak indult, legalábbis a júliusi szintet meghaladó szintre emelkedett vissza az áltagos hitelköltség, s így 6,23 százalékot tett ki.


Szeptemberben tovább apadt a lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke, kivételt ez alól az egyébként marginális szerepet játszó euróban denominált hitelek jelentettek, ebben az esetben a stagnálás volt a jellemző.

Vállalkozások hitelei

Vállalatok

A nem pénzügyi vállalatok forint folyószámlahiteleinek átlagos kamatlába 2007. szeptemberében 0,35 százalékpontos csökkenés után 9,38 százalékot tett ki. Az euróban denominált folyószámlahitelek kamata ezzel ellentétben egyáltalán nem változott, így szeptemberben is 5,60 százalékot tett ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?