Adósságcsapdába kerülhetünk? Egyre többen, egyre többet vesznek fel

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 11:00

Az elmúlt negyedében tovább csökkent a lakosság finanszírozási képessége, mely jelenleg a GPD 2 százalékára tehető. Ez 1,6 százalékos csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához, vagyis a 2006. júniusi adatokhoz mérve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jelentősen nőtt a fogyasztási hitelek állománya, és továbbra is bővülő számban veszünk fel lakáshitelt, ami a stagnáló lakásberuházások mellett a hitelfinanszírozási arány növekedésére és a használt lakások forgalmának bővülésére vezethető vissza.

A új lakáshitel-szerződések között jelentős többségben vannak a devizahitelek, főként a svájci frankban denominált konstrukciók, míg a forinthitelek állománya 50 milliárd forinttal, vagyis közel 2,6 százalékkal csökkent. A devizahitelek piacán tapasztalható verseny hatására az ügyleti és a bankközi kamatok közötti rés folyamatosan szűkül, tehát egyre alacsonyabb kamatok mellett juthatunk lakáshitelhez.

A fogyasztási hitel-állományon belül az új hitelek között többségben vannak a szabad felhasználású jelzáloghitelek. Az ügyletbe bevont ingatlanfedezet ugyanis alacsonyabb kamatokat biztosít, a dokumentációigény pedig jóval kisebb, mint a kötöttebb céllal rendelkező lakáshiteleknél.

Az elmúlt negyedévben a fogyasztási hitelállomány gyorsuló növekedést mutatott, melynek mértéke elérte a 7,8 százalékot. Mivel a háztartások a reáljövedelem növekedési ütemének csökkenése mellett is szeretnék fenntartani a már elért életszínvonalat, vagyis a fogyasztássimítás hatására, várhatóan az év végéig tovább nő majd a fogyasztási hitelállomány.

Ezzel szemben a háztartások megtakarítási állományának növekedése enyhén mérséklődő ütemet mutat. Míg a készpénzben és betétben tartott források 3,2 százalékkal növekedtek, addig, vélhetően a globális piacokat elbizonytalanító hitelválság hatására, mind a nem tőzsdei értékpapírok, mind a tőzsdei részvények állománya csökkent. Az elmúlt negyedév igazi nyertesei a befektetési jegyek, az állomány ebben a szegmensben 1,7 százalékkal 9,4 százalékra növekedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosítási szektor szereplőinél elhelyezett megtakarítások is enyhén csökkentek, mely elsősorban a kamatadó kapcsán népszerű váló életbiztosítási konstrukciók szerepének csökkenésére vezethető vissza.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium jelenlegi becslései szerint a lakossági finanszírozási képessége 2007 végére a GDP 1,4-1,6 százalékára csökkenhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06