5 °C Budapest

Adósságcsapdába kerülhetünk? Egyre többen, egyre többet vesznek fel

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 11:00

Az elmúlt negyedében tovább csökkent a lakosság finanszírozási képessége, mely jelenleg a GPD 2 százalékára tehető. Ez 1,6 százalékos csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához, vagyis a 2006. júniusi adatokhoz mérve.

Jelentősen nőtt a fogyasztási hitelek állománya, és továbbra is bővülő számban veszünk fel lakáshitelt, ami a stagnáló lakásberuházások mellett a hitelfinanszírozási arány növekedésére és a használt lakások forgalmának bővülésére vezethető vissza.

A új lakáshitel-szerződések között jelentős többségben vannak a devizahitelek, főként a svájci frankban denominált konstrukciók, míg a forinthitelek állománya 50 milliárd forinttal, vagyis közel 2,6 százalékkal csökkent. A devizahitelek piacán tapasztalható verseny hatására az ügyleti és a bankközi kamatok közötti rés folyamatosan szűkül, tehát egyre alacsonyabb kamatok mellett juthatunk lakáshitelhez.

A fogyasztási hitel-állományon belül az új hitelek között többségben vannak a szabad felhasználású jelzáloghitelek. Az ügyletbe bevont ingatlanfedezet ugyanis alacsonyabb kamatokat biztosít, a dokumentációigény pedig jóval kisebb, mint a kötöttebb céllal rendelkező lakáshiteleknél.

Az elmúlt negyedévben a fogyasztási hitelállomány gyorsuló növekedést mutatott, melynek mértéke elérte a 7,8 százalékot. Mivel a háztartások a reáljövedelem növekedési ütemének csökkenése mellett is szeretnék fenntartani a már elért életszínvonalat, vagyis a fogyasztássimítás hatására, várhatóan az év végéig tovább nő majd a fogyasztási hitelállomány.

Ezzel szemben a háztartások megtakarítási állományának növekedése enyhén mérséklődő ütemet mutat. Míg a készpénzben és betétben tartott források 3,2 százalékkal növekedtek, addig, vélhetően a globális piacokat elbizonytalanító hitelválság hatására, mind a nem tőzsdei értékpapírok, mind a tőzsdei részvények állománya csökkent. Az elmúlt negyedév igazi nyertesei a befektetési jegyek, az állomány ebben a szegmensben 1,7 százalékkal 9,4 százalékra növekedett.

A biztosítási szektor szereplőinél elhelyezett megtakarítások is enyhén csökkentek, mely elsősorban a kamatadó kapcsán népszerű váló életbiztosítási konstrukciók szerepének csökkenésére vezethető vissza.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium jelenlegi becslései szerint a lakossági finanszírozási képessége 2007 végére a GDP 1,4-1,6 százalékára csökkenhet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 08:52
Magáncsődöt jelentett Alex Jones amerikai médiaszemélyiség, akit a bíróság a valótlan állítása miatt...
Holdblog  |  2022. december 5. 05:59
Full disclosure: nem vagyok nagy kedvelője a városunk járdáit teleszemetelő bérelhető elektromos rol...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?