22 °C Budapest

A tyúk és a tojás esete - egyre több helyen fizethetünk kártyával

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 10:56

A MasterCard Europe kártyatársaság kereskedők körében végzett kampánya is szerepet játszott abban, hogy a tavalyi év során a magyarországi bankkártya elfogadóhelyek száma 36%-kal nőtt , amely a jegybank 2003, 2004 é 2005-ben közölt 5,2%-os átlag növekedéséhez hasonlítva kiemelkedő eredmény.

Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója elmondta: "A bankkártya kibocsátás és az elfogadás olyanok, mint a tyúk és a tojás. Az egyik nem létezhet a másik nélkül: ezért fontos, hogy ne csupán a kibocsátott bankkártyák-, de az elfogadóhelyek száma is gyarapodjon."

A vezető azt is elmondta, hogy hasonló fejlettségű és méretű országokban egy millió kártyabirtokosra átlagosan tízezer kereskedelmi elfogadóhely jut. Ugyanakkor a jegybank adatai szerint a 6,5 millió hazai kártyabirtokost jelenleg mindössze 27 000 kereskedelmi elfogadóhely szolgálja ki, amely a kívánatos szám csupán 41%-a.

A tavalyi évben megindult erőteljes növekedés részben a MasterCard személyes megkeresésen alapuló kampányának és a kártyatársaság külön erre a célra létrehozott www.kartyaelfogadas.hu weboldalának köszönhető.

Az elfogadókedv élénkülésében nagy szerepet játszott a hitelkártyák robbanásszerű növekedése is, melynek következtében a kredit termékeket használó kártyabirtokosok már a kereskedők számára is érzékelhető mértékben kezdtek hangot adni a bankkártyás fizetési lehetőség iránti igényüknek.

"A kereskedőket elsősorban a vásárlói panasz tudja meggyőzni arról, hogy szükség van kártyaelfogadásra üzletükben" - mondta el a MasterCard kereskedői kampányáért felelős vezetője, Gauder Milán. "A hitelkártya olyan termék, melynek használata elsősorban vásárláskor előnyös, hiszen a kártyabirtokos ezen a módon tudja igénybe venni a kamatmentes periódust. Ezért amennyiben a hitelkártya használója a plasztikkal nem tud közvetlenül - csak egy készpénzfelvételi tranzakció közbeiktatásával - fizetni, gyakran inkább eláll a vételi szándékától. Ez főként azoknak a kereskedőknek okozhat forgalomkiesést, ahol nagy szerephez jut az érzelmi alapú, "meglátom és megszeretem" típusú vásárlás" - véli Gauder Milán.

Kereskedői felmérés

A MasterCard számára az AOS Networking kutatócég végzett felmérést 2007. májusában "Elfogadók az elefántcsonttoronyban" címmel. A kutatás elsődleges célja az volt, hogy feltárja a magyarországi kereskedők fő motivációit és ellenérzéseit a bankkártya elfogadással kapcsolatban, és ilyen módon segítse az üzletág résztvevőit a POS hálózat további fejlesztésében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezett 1095 bankkártyát elfogadó kereskedő több mint a fele (53%) elsősorban a vásárlói igényre válaszolva vezette be a kártyaelfogadást. A kereskedők 98%-a egyáltalán nem bánta meg döntését és újra az elfogadás mellett tenné le a voksát.

A 821 bankkártyát még el nem fogadó kereskedők 16%-a napi szinten is észleli a kártyaelfogadás hiányából eredő üzletvesztést. Bevallásuk szerint a vásárlók 6%-a áll el vásárlási szándékától mikor azt tapasztalja, hogy nem lehetséges az üzletben bankkártyával fizetni.


Így nem meglepő, hogy a megkérdezett készpénzes kereskedők 57%-a tervezi a kártyaelfogadás bevezetését legkésőbb egy éven belül. A kereskedők helyesen ítélik meg a kártyás fizetés esetleges kockázatait, hiszen az összes
megkérdezett kevesebb, mint 0,5%-a mondta, hogy üzlete számára a kártyavisszaélések kockázatot jelenthetnek.

Mi alapján választanak a kereskedők elfogadó bankot? A MasterCard kutatásából kiderült, hogy a kereskedők elsősorban azt a bankot választják, amelytől a legkedvezőbb ajánlatot kapják (50%), a pénzintézet iránt táplált általános bizalom pedig a megkérdezettek 28%-ánál játszik elsődleges szerepet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 12:01
Uniós rendelet kötelezi a techóriásokat, köztük a Google-t arra, hogy fizessen a portáloknak a tarta...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?