1 °C Budapest

A tyúk és a tojás esete - egyre több helyen fizethetünk kártyával

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 10:56

A MasterCard Europe kártyatársaság kereskedők körében végzett kampánya is szerepet játszott abban, hogy a tavalyi év során a magyarországi bankkártya elfogadóhelyek száma 36%-kal nőtt , amely a jegybank 2003, 2004 é 2005-ben közölt 5,2%-os átlag növekedéséhez hasonlítva kiemelkedő eredmény.

Zdenek Houser, a MasterCard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója elmondta: "A bankkártya kibocsátás és az elfogadás olyanok, mint a tyúk és a tojás. Az egyik nem létezhet a másik nélkül: ezért fontos, hogy ne csupán a kibocsátott bankkártyák-, de az elfogadóhelyek száma is gyarapodjon."

A vezető azt is elmondta, hogy hasonló fejlettségű és méretű országokban egy millió kártyabirtokosra átlagosan tízezer kereskedelmi elfogadóhely jut. Ugyanakkor a jegybank adatai szerint a 6,5 millió hazai kártyabirtokost jelenleg mindössze 27 000 kereskedelmi elfogadóhely szolgálja ki, amely a kívánatos szám csupán 41%-a.

A tavalyi évben megindult erőteljes növekedés részben a MasterCard személyes megkeresésen alapuló kampányának és a kártyatársaság külön erre a célra létrehozott www.kartyaelfogadas.hu weboldalának köszönhető.

Az elfogadókedv élénkülésében nagy szerepet játszott a hitelkártyák robbanásszerű növekedése is, melynek következtében a kredit termékeket használó kártyabirtokosok már a kereskedők számára is érzékelhető mértékben kezdtek hangot adni a bankkártyás fizetési lehetőség iránti igényüknek.

"A kereskedőket elsősorban a vásárlói panasz tudja meggyőzni arról, hogy szükség van kártyaelfogadásra üzletükben" - mondta el a MasterCard kereskedői kampányáért felelős vezetője, Gauder Milán. "A hitelkártya olyan termék, melynek használata elsősorban vásárláskor előnyös, hiszen a kártyabirtokos ezen a módon tudja igénybe venni a kamatmentes periódust. Ezért amennyiben a hitelkártya használója a plasztikkal nem tud közvetlenül - csak egy készpénzfelvételi tranzakció közbeiktatásával - fizetni, gyakran inkább eláll a vételi szándékától. Ez főként azoknak a kereskedőknek okozhat forgalomkiesést, ahol nagy szerephez jut az érzelmi alapú, "meglátom és megszeretem" típusú vásárlás" - véli Gauder Milán.

Kereskedői felmérés

A MasterCard számára az AOS Networking kutatócég végzett felmérést 2007. májusában "Elfogadók az elefántcsonttoronyban" címmel. A kutatás elsődleges célja az volt, hogy feltárja a magyarországi kereskedők fő motivációit és ellenérzéseit a bankkártya elfogadással kapcsolatban, és ilyen módon segítse az üzletág résztvevőit a POS hálózat további fejlesztésében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezett 1095 bankkártyát elfogadó kereskedő több mint a fele (53%) elsősorban a vásárlói igényre válaszolva vezette be a kártyaelfogadást. A kereskedők 98%-a egyáltalán nem bánta meg döntését és újra az elfogadás mellett tenné le a voksát.

A 821 bankkártyát még el nem fogadó kereskedők 16%-a napi szinten is észleli a kártyaelfogadás hiányából eredő üzletvesztést. Bevallásuk szerint a vásárlók 6%-a áll el vásárlási szándékától mikor azt tapasztalja, hogy nem lehetséges az üzletben bankkártyával fizetni.


Így nem meglepő, hogy a megkérdezett készpénzes kereskedők 57%-a tervezi a kártyaelfogadás bevezetését legkésőbb egy éven belül. A kereskedők helyesen ítélik meg a kártyás fizetés esetleges kockázatait, hiszen az összes
megkérdezett kevesebb, mint 0,5%-a mondta, hogy üzlete számára a kártyavisszaélések kockázatot jelenthetnek.

Mi alapján választanak a kereskedők elfogadó bankot? A MasterCard kutatásából kiderült, hogy a kereskedők elsősorban azt a bankot választják, amelytől a legkedvezőbb ajánlatot kapják (50%), a pénzintézet iránt táplált általános bizalom pedig a megkérdezettek 28%-ánál játszik elsődleges szerepet.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
MEDIA1  |  2023. december 3. 22:48
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága az Úgytudjuk.hu főszerkesztőjének beadványa...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem