Begyújtották a rakétát - még mindig a deviza a menő

Pénzcentrum
2007. június 27. 14:00

Májusban újra emelkedésnek indult a vállalkozások hitelállománya, így a bankszektor mérlegfőösszege is újra talpra állt. A háztartások hitelfelvételi kedve devizában továbbra is töretlen, sőt az állomány már megelőzi a csökkenésnek indult forinthitelekét - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) bankszektorra vonatkozó legfrissebb adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bankszektor mérlegfőösszege újból növekedésnek indult, 1,3 százalékos emelkedés után májusban 21 301 milliárd forintot tett ki.


Hitelek

Mind a háztartások, mind a vállalkozások hitelállományában az előző havit meghaladó mértékű növekedés következett be, utóbbiak esetében az év eleje óta tartó csökkenő tendencia is megfordult. Az összesített hitelállomány emelkedése májusban 2,98 százalékos volt, amely majdnem egy százalékponttal haladta meg az előző év azonos időszakában tapasztalt emelkedést. Éves szinten 13,5 százalékos növekedés után az összes hitelállomány 14 271 milliárd forintot tett ki.


Áttörés volt tapasztalható a háztartások hitelállományában, ugyanis a devizahitelek állománya 6,21 százalékos havi, illetve mintegy 60 százalékos éves növekedése révén (2378 mrd Ft) májusban meghaladta a forinthitelek állományát (2 281 mrd Ft), amely áprilishoz képest negyed százaléknyit zsugorodott.

Betétek

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vélhetően a hitelfelvétel emelkedésének következtében csökkenő megtakarítás-állomány miatt tovább csökkent a belföldi forintbetét állomány, áprilishoz képest fél, az előző év azonos időszakához képest 2,55 százalékkal. Emellett a devizabetétek népszerűsége is lecsengeni látszik, áprilishoz képest 1,96 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest 30,98 százalékkal növekedett a devizabetétek állománya.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09