17 °C Budapest

A hitelkártya 2 buktatója - Mielőtt meglepne a számlakivonat...

Pénzcentrum
2007. január 24. 08:00

Óvakodj a készpénztől! A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy a Gazdasági Versenyhivatal több hazai bank esetében is kifogásolja a hitelkártyákkal kapcsolatos ügyfél-tájékoztatás színvonalát, valamint félrevezetőnek ítéli meg a kamatmentesség látszatát keltő hirdetéseket. Tény, hogy akad egy-két apró részlet, ami nem mindenhol kerül kihangsúlyozásra, az esetleges kellemetlen tapasztalatokat megelőzendő igyekszünk hát a bankok segítségével némi támpontot nyújtani arra vonatkozólag, mikor is úszhatjuk meg a kamatfizetést. Előrebocsátjuk, nem minden bank alkalmaz azonos kamatszámítást, így rendkívüli jelentőséggel bírhat a megfelelő tájékozódás! Vágjunk is bele!

Körképünk összeállításához a következő bankok nyújtottak segítséget: OTP Bank, K&H, Erste Bank, Raiffeisen, Budapest Bank, CIB Bank, Citibank.

Egy mondat, amiből érdemes lehet kiindulni...

"Amennyiben a hó végi zárlati elszámolás napjától kezdődő X napos türelmi időszak alatt az aktuális számlázási időszak végén fennálló teljes tartozás összege visszafizetésre kerül, abban az esetben az előző hónapban végrehajtott vásárlási tranzakciók után hitelkamatot nem számít fel a bank."

A fentivel megegyező tartalmú mondat szinte minden válaszadó bank hitelkártya-hirdetményében megtalálható, ebből azonban két dolog bír kiemelkedő fontossággal számunkra:

- A teljes tartozást meg kell fizetni a türelmi időn belül a kamatmentességhez?
- Készpénzfelvétel esetén egyáltalán nem beszélhetünk kamatmentességről?

Kezdjük is a második, egyszerűbb kérdéssel, mielőtt feltárnánk a kamatszámítás érdekes módozatait!

Óvakodj a készpénztől!

A válaszadó bankok egyértelmű állásfoglalása szerint a kamatmentesség ígérete a készpénzfelvételi tranzakciókra egyáltalán nem vonatkozik, melyet ügyfél-edukációs szempontból a legtöbben igyekeznek egyre inkább hangsúlyozni.

Amennyiben tehát egy - talán önhibájából tájékozatlan - ügyfél abban a tudatban megy hitelkártyájával az ATM-hez, hogy kamatmentesen használja a bank pénzét, nagyon meg fog lepődni a havi kivonat kézhezvételekor!

A meglepetés két forrásból táplálkozik: egyrészt a hitelkártyák esetében rendkívül magas a készpénzfelvétel díja, másrészt a havi, nagyságrendileg 2-2.5%-os kamat készpénzfelvételkor a tranzakció időpontjától a visszafizetés napjáig felszámításra kerül, mindenféle kamatmentes periódus nélkül!

Az alábbi táblázatban mintegy elrettentésként összegyűjtöttük, mennyibe kerül 100 ezer Ft ATM-es felvétele hitelkártyával. A kirívóan magas számok kommunikálása a bankok törekvéseivel is összhangban van, hiszen minden pénzintézet igyekszik ezen negatív motivációval terelni ügyfeleit a vásárlási tranzakciók irányába.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kamat okozhatja az igazi meglepetést!

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy a teljes igénybe vett hitelkeret összegét vissza kell-e fizetni a kamatmentes perióduson belül, hogy tényleg kamatmentesen használhassuk a bank pénzét. A problémát legegyszerűbben az alábbi példával világíthatjuk meg, melyből számszerűsítve kiderül, mi a különbség pénztárcánk számára a szimpla és a dupla ciklusos kamatszámítás között.

Tegyük fel, hogy az ügyfél felhasználja a hónap elején a 200 ezres hitelkeretét, majd a kamatmentes perióduson belül visszafizet 190 ezer forintot. Ekkor a következő hónap kivonatán mire számít fel kamatot a bank? Csak a fennmaradó 10 ezer Ft-ra 1 havit, vagy a 200 ezer Ft-ra 1 havit és a 10 ezer Ft-ra még egy havit?

A megkérdezett bankok - egy kivétellel - a következő álláspontot vallják: a kamatmentesség feltétele akkor teljesül, ha az ügyfél a teljes fennálló tartozását rendezte a kamatmentes perióduson belül. Ellenkező esetben nincs szó mentességről, tehát a fenti példánál maradva a 200 ezer forintra is kell egy havi kamatot fizetni, a 10 ezer forintra pedig a visszafizetésig további kamat kerül felszámításra.

Amennyiben tehát úgy döntünk, hogy nem fizetjük vissza a teljes tartozást, akkor lemondunk a kamatmentességről és rendes hitelkamatot fizetünk, mely a 200 ezer forint felvételétől egészen az utolsó forint visszafizetéséig, napi kamatszámítás alapján történik a fennálló tartozás figyelembe vételével. Az Erste Banknál mindezt a következőképpen foglalták össze találóan: "egyszerűen - mint bármely fogyasztási hitel esetében - szimpla napi kamatelhatárolás van, amely alapján ha a kamatmentesség feltétele nem teljesül, a bank terheli a vásárlásra normál kamatszámítás szerint elhatárolt kamatot, ha pedig a kamatmentesség feltétele teljesül, akkor pedig törli az elhatárolt kamatot és nem terhel kamatot, azaz kamatmentes lesz a vásárlás."

A fenti politikával ellentétes nézetet vall a Raiffeisen Bank, melynek estében a fenti példában csak a 10 ezer forint válik kamatkötelessé. Ezen tétel esetében a kamat napi elszámolású és a vásárlástól számítva ketyeg. Mindez a hirdetményben a következőképp jelenik meg: a visszafizetési határidőig visszafizetett vásárlás kamatmentes, a vissza nem fizetett pedig automatikusan hitellé alakul át.

Aki a fentiek kapcsán sem érzi minden információval felvértezve magát, mindenképpen kérdezzen rá a kiszemelt banknál a konkrétumokra, ugyanis a jogilag minden bizonnyal korrektül megfogalmazott mondatokból meglehetősen nehéz kihámozni a pénzügyeink szempontjából kiemelkedő fontosságú részleteket!

Hogy milyen fontos is a fenti példánál ez a "kis apróság", azt számszerűsítjük végezetül 2.5%-os havi kamattal számolva, mintegy meggyőzve Olvasóinkat, hogy az ördög a részletekben rejlik, ezért ne is próbáljunk időt spórolni a tájékozódáskor, mert sokat bukhatunk rajta! Amennyiben kereken egy havi kamatot számítunk fel a 200 ezer Ft-ra, majd pont egy újabb hónap múlva fizetjük vissza a fennmaradó 10 ezret, akkor 5,250 Ft-ba került az ingyenesnek vélt hitel. A másik - szimpla ciklusos - esetben mindezt 250 Ft-ból ússzuk meg...

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem