18 °C Budapest

Tudod a tuti befektetést de nincs elég pénzed? Ez nem lehet akadály!

Pénzcentrum
2007. április 23. 12:00

A fenti kérdésre van megoldás, bár ez inkább azokra vonatkozik, akik rendelkeznek valamennyi készpénzzel, vagy értékpapírral, de nagyobb volumenű ügyleteket szeretnének esetlegesen kötni, mint amekkorára ezek lehetőséget teremtenének. Vagyis általában már kell rendelkezni valamilyen fedezettel. Megkérdeztünk néhány bankot, hol, milyen kondíciókkal lehet befektetési hitelhez jutni, illetve hogyan zajlik az értékpapírkölcsönzés.

Befektetési hitel

Az Erste Bank véleménye szerint talán az egyik legkényelmesebb hitelkonstrukció az Erste Befektetési Zrt. kínálatában szereplő Befektetési hitel. A kényelmesség oka, hogy mindössze egy keretszerződés aláírására van, s nem számítanak fel sem hitelbírálati, sem rendelkezésre tartási díjat.

Az, hogy mekkora hitelt vehetünk fel, az Erste Befektetési Zrt.-nél nyitott értékpapírszámlánkon szereplő vagyon összegétől és összetételétől függ, ugyanis mindegyik befektetési eszközhöz tartozik egy-egy diszkonttényező, amely alapján meghatározható az arra felvehető hitel mértéke.

Ez az Erste Befektetési Zrt.-nél a hazai, úgynevezett blue chip papírok esetén 0,8. Vagyis ez mondjuk 100 darab Mol részvény esetén azt jelenti, hogy a piaci érték 80 százaléka a fedezetei érték. Azaz pénteki záróáron a 100 darab részvényünk 2 220 000 forint piaci értékű, ennek 80 százalékát, 1 776 000 forintot kaphatunk.

A hitel kamata az értékpapír tartási idejére vonatkozóan évi 19 százalék, illetve a devizában igényelt hitelnél évi 9,9 százalék. A hitel futamideje maximálisan 30 nap lehet, de lejáratkor van lehetőség annak meghosszabbítására. Visszafizetése egyszerű esetben a hitellel felvett pozíció zárásával, vagyis a megvásárolt értékpapírok eladásával történik, ugyanakkor lehetőség van a készpénzes kiváltásra is.

A K&H Banknál kérdésünkre a Lombard hitelt ajánlották, amely meghatározott megtakarítások fedezete mellett nyújt szabad felhasználású hitelt. A kizárólag forint alapon igényelhető hitel változó kamatozású, amely jelenleg 13,99 %.


Emellett úgynevezett szerződéskötési díjat is kell fizetni, méghozzá az engedélyezett hitelösszeg százalékában, annak folyósításakor. Ennek mértéke 2 százalék, azonban jelenleg a banknál a hitel teljes fedezetéül szolgáló, új megtakarításokat elhelyező ügyfelek 1 százalékos kedvezményben részesülnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minimálisan 100 ezer forint igényelhető, a hitel maximuma fedezetek értékétől, valamint a hitelfedezeti arány mértékétől függ. A futamidő függ a törlesztéstől, illetve a fedezettől. A fedezeti arány mindig megtalálható az aktuális kondíciós listában.


A Raiffeisen Bank a Raiffeisen Private Bankingen elérhető Lombard hitelt ajánlotta, amely értékpapír fedezete mellett tetszőleges célra felhasználható. Minimum 1 millió forintot lehet felvenni, akár devizában is, maximum 5 évre. A THM forinthitel esetén 10,87 - 12,5 százalék, devizahitel esetében pedig 4,85 - 9,09 százalék között mozoghat. Az elfogadható értékpapírok, valamint azok beszámításának mértéke a kondíciós listában olvasható.

Értékpapírkölcsönzés

Ha biztosak vagyunk benne, hogy egy adott, előre meghatározott időszak alatt nem szeretnénk a portfoliónkban lévő értékpapírokhoz hozzányúlni, abban az esetben az esetleges majdani árfolyamnyereségen túl is hozhat a konyhára a "parlagon heverő" papír, ugyanis egyes esetekben van lehetőség azokat némi kamatért cserébe kölcsön adni.

Így például az Erste Befektetési Zrt. ügyfeleitől kölcsönöz részvényeket, melyek ugyanúgy, mint a befektetési hitel esetén a blue chip részvények közül kerülnek ki. Ezért cserébe a pénzintézet időarányosan az aznapi piaci árfolyamértékek alapján évi 3 százalékos kamatot fizet.

Az Inter-Európa Banknál ezzel szemben értékpapírkölcsönzésre nyílik lehetőség (tehát az ügyfelek kölcsönözhetnek az intézménytől értékpapírt), melynek lebonyolítási díja a kölcsön tárgyát képező értékpapír záróárfolyamának 0,2 százaléka, minimum 5000 forint. Kamata állampapírok esetén a jegybanki alapkamat + 2,5 %, minimum 10 000 forint, egyéb értékpapíroknál pedig a jegybanki alapkamat kétszerese, de minimum 10 000 forint. Ezen kívül a bank óvadékba von készpénzt, vagy értékpapírt, a kölcsönösszeg árfolyamértékének 110 százalékát készpénz, valamint állampapír esetében, illetve 140 százalékát egyéb értékpapír esetében.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?