17 °C Budapest

Nyerő befektetés olcsó hitelből? Tedd zsebre a különbözetet!

Pénzcentrum
2007. április 17. 05:55

Mit is jelent? Igen vonzó befektetési lehetőségnek bizonyulnak az úgynevezett carry trade ügyletek. Azonban nagyon kevesen tudják, hogy mit is takar ez az újabb angol kifejezés, illetve itthon milyen lehetőségek állnak a magánbefektetők rendelkezésére. Ennek jártunk most utána.

Kezdjük az alapoknál

Mit is takar ez a kifejezés? Magyarul ritkábban használják helyette az átvitt kereskedés fogalmát is. A befektetés lelke, hogy alacsony kamatozású devizában veszünk fel hitelt, majd az abból származó pénzt a hitelkamatnál magasabb hozamot kínáló devizában fektetjük be.

Alacsony kamatozású hitelek tehát tipikusan a svájci frankban, illetve a japán jenben denominált ügyletek. Jenhitel a hazai piacon egyelőre még csupán a nagyvállalati ügyfelek számára érhető el, svájci frank alapú hitelek viszont annál inkább elterjedtek.

A feltörekvő országok piacán, illetve a magas kamatszinttel rendelkező országokban lelhetünk a megfelelő hozamszintű befektetésekre. Jelenleg nem is kell messzire kacsintgatni, ugyanis a magyar államkötvények mintegy 7 százalékos hozamot kínálnak. Külföldi befektetési formaként kedvelt lehet például a török állampapír is, amely 18-20 százalékos hozammal is kecsegtethet.

Semmiképpen sem szabad elfeledkezni a carry trade-t választó befektetőknek a felvállalt kockázatokról, amelyek abból fakadnak, hogy a befektetés két lába különböző devizában denominált.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Tisztában kell lenni a kilátásokkal, s fel kell készülni egy estleges hozamelmozdulásra, így például egy jegybanki alapkamat-emelés a devizaárfolyam erősödéséhez vezethet, ami pedig a törlesztőrészletek emelkedését vonhatja maga után.

Mi közül választhatunk?

Itthoni lehetőségek

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?