26 °C Budapest

Nyerő befektetés olcsó hitelből? Tedd zsebre a különbözetet!

Pénzcentrum
2007. április 17. 05:55

Mit is jelent? Igen vonzó befektetési lehetőségnek bizonyulnak az úgynevezett carry trade ügyletek. Azonban nagyon kevesen tudják, hogy mit is takar ez az újabb angol kifejezés, illetve itthon milyen lehetőségek állnak a magánbefektetők rendelkezésére. Ennek jártunk most utána.

Kezdjük az alapoknál

Mit is takar ez a kifejezés? Magyarul ritkábban használják helyette az átvitt kereskedés fogalmát is. A befektetés lelke, hogy alacsony kamatozású devizában veszünk fel hitelt, majd az abból származó pénzt a hitelkamatnál magasabb hozamot kínáló devizában fektetjük be.

Alacsony kamatozású hitelek tehát tipikusan a svájci frankban, illetve a japán jenben denominált ügyletek. Jenhitel a hazai piacon egyelőre még csupán a nagyvállalati ügyfelek számára érhető el, svájci frank alapú hitelek viszont annál inkább elterjedtek.

A feltörekvő országok piacán, illetve a magas kamatszinttel rendelkező országokban lelhetünk a megfelelő hozamszintű befektetésekre. Jelenleg nem is kell messzire kacsintgatni, ugyanis a magyar államkötvények mintegy 7 százalékos hozamot kínálnak. Külföldi befektetési formaként kedvelt lehet például a török állampapír is, amely 18-20 százalékos hozammal is kecsegtethet.

Semmiképpen sem szabad elfeledkezni a carry trade-t választó befektetőknek a felvállalt kockázatokról, amelyek abból fakadnak, hogy a befektetés két lába különböző devizában denominált.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Tisztában kell lenni a kilátásokkal, s fel kell készülni egy estleges hozamelmozdulásra, így például egy jegybanki alapkamat-emelés a devizaárfolyam erősödéséhez vezethet, ami pedig a törlesztőrészletek emelkedését vonhatja maga után.

Mi közül választhatunk?

Itthoni lehetőségek

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?