-1 °C Budapest

Mennyit ér a banknak a lakásod?

Pénzcentrum
2006. május 26. 12:00

Az ügyfelek kegyeiért folytatott ádáz verseny különböző "trükkökre" kényszeríti a hazai bankokat nemcsak a befektetések hanem a hitelezés területén is. A hitelfelvételkor érdemes figyelembe vennünk azt a tényt, hogy a feltüntetett kedvezmények maximum az első év hiteldíját érintik, ezért a hosszú távon kedvező hitelajánlat kiválasztásához a bankok standard hiteldíjainak összehasonlítása is szükséges.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A leginkább megfelelő hitel kiválasztásának első és legfontosabb lépése a bankok által meghatározott maximális finanszírozási arány megismerése. Egyes hitelintézetek ezt a legmagasabb folyósítható hitelösszeg kalkulálásához használt mutatószámot a piaci érték százalékában, míg mások a forgalmi értéknél alacsonyabb hitelbiztosítéki érték (HBÉ) százalékában határozzák meg. Nem mellékes kérdés az sem, hogy a HBÉ meghatározása az ingatlan forgalmi értékének mekkora százalékában történik. Ez bankonként és értékbecslőnként változhat de általában 65-85 százalék között mozog.

A HBÉ-ből kalkulált maximális finanszírozási arány is jelentős eltérést mutat pénzintézetenként és konstrukciónként, ez ügyfél jövedelmétől függően az érték 40-80 százaléka. Ezáltal ugyanarra az ingatlanra felvehető hitel összege bankonként jelentős eltérést mutathat, tehát érdemes szétnézni a piacon mielőtt az adott banknál esetlegesen kért pótfedezetet bevonnánk a hitelügyletbe, hiszen könnyen elképzelhető, hogy egy másik piaci szereplőnél a kívánt célingatlan is elegendő a hitel felvételéhez.

THM (Teljes Hiteldíj Mutató)
A kamat mellett tartalmazza a hitel futamideje alatt felmerülő járulékos költségeket is (kezelési költség, folyósítási jutalék, egyéb díjak, stb.).
A különböző konstrukciók közötti tényleges összehasonítást a teljes hiteldíj mutató (THM) teszi lehetővé, azonban ezt több tényező is jelentősen nehezíti. Az egyik ilyen "buktató" az akciós THM-ek használata, amelyek nem adnak információt az akció után fizetendő hiteldíjról. A másik probléma, hogy a pénzintézetek a THM-et általában kizárólag a kormányrendelet által előírt 20 éves futamidőre felvett 5 millió forint hitelösszeg vonatkozásában közlik. Ez pedig nem nyújt kellő tájékoztatást az ettől eltérő összegű és futamidejű hitelek valós áráról.

A hiteltermékek kiválasztásánál fontos szempont a megfelelő futamidő is. A futamidő növelése csökkenti ugyan a törlesztőrészletet, de emeli a futamidő alatt fizetendő összes kamat és kezelési költség összegét, ezáltal drágítja a hitelt.

A bankok közötti választáskor azt is érdemes mérlegelni, hogy a kezelési költség megállapításánál milyen számítási módszert alkalmaznak. Olyan változatot érdemes előnyben részesíteni, amikor a tőketartozásunk csökkenésével együtt a kezelési költség értéke is folyamatosan, törlesztési periódusonként csökken.

A szerződésben foglaltakra is érdemes áldozni néhány percet. Azt, hogy milyen jogokat alkalmaznak a hitelintézetek és mit tehetünk ha hirtelen pénzügyi nehézségeink támadnak az alábbi cikkeinkben foglaltuk össze:

Mielőtt hitelt veszel fel, jobb ha tudod...
Hitelt vettél fel? Nem tudod fizetni? Íme néhány megoldás
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?