16 °C Budapest

Hitelt csak úgy, bármire

Pénzcentrum
2006. május 12. 12:40

Megcsörren a telefon. Mikor felveszem a vonal végén valaki gyorsan elhadarja nevét meg azt, hogy honnan hív és már bele is kezd a mondókájába: "Bizonyára Ön is érezte már úgy, hogy van egy jól kamatoztatható ötlete vagy Ön előtt van egy elszalaszthatatlan lehetőség, csak éppen a pénz hiányzott hozzá. Nos mi ezekre a helyzetekre is kínálunk megoldást". Itt félbeszakítottam és megkérdeztem, hogy mit szeretne eladni. A válasz egyszerű volt: személyi kölcsönt.



Amikor a mindennapi életben tartós fogyasztási cikkek megvásárlásához vagy szolgáltatások igénybevételéhez hitelre van szükségünk, fogyasztási kölcsönt veszünk igénybe. Drágák, viszont mégis kelendőek ezek a fajta hiteltermékek, kiváltképpen azok, amelyeknél a bank eltekint a fedezettől.

A néhány tízezer forintosnál nagyobb beruházásokra, kiváltképpen akkor, ha hitel célja nem pontosan meghatározható (több dologra is szívesen költené az adós) a bankok a személyi kölcsönöket ajánlják. Ezek szabad felhasználású hitelek, fedezetük általában az adós jövedelme, bár manapság megjelentek a piacon az ingatlan fedezetű kölcsönök is. A felvehető hitelösszeg magasabb, mint az egyéb fogyasztási hiteleknél százezer Ft és több millió Ft között mozog, de ezek felvételéhez magasabb jövedelmet is követelnek meg.

A hitelelbírálás is hosszabb időt vesz igénybe mint egyéb fogyasztási hitelek esetében, azonban valamelyest olcsóbbak is ezek a kölcsönök, különösen ha deviza alapú (CHF, EUR) finanszírozást választunk. Személyi kölcsönöknél bankja válogatja, hogy kérnek-e ingatlanfedezetet, adóstársat, kezest a hitel fedezeteként (ezekben az esetekben még olcsóbbá válik a hitel számunkra).

Mennyibe kerül?

A gyorsaságnak viszont ára van. A hitel teljes hiteldíj mutatója (THM) amely a kamat mellett tartalmazza a járulékos költségeket is (kezelési költség, folyósítási jutalék, egyéb díjak, stb.), az alábbi módon alakul a hazai piacon.



A pénzintézetek azzal magyarázzák a viszonylag "borsos" kamatot és díjakat, hogy magas a kockázat, hiszen lényegében hitelbírálat nélkül nyitják meg a folyószámlahitel kereteket. A hitel végleges költségét nagyban befolyásolja az adós minősítése, a folyósított összeg pénzneme, a kölcsön összege és futamideje.

A hitelkonstrukciók pontos leírását az általános szerződési feltételek között találjuk, amely minden szolgáltatónál rendelkezésünkre áll, ezt mindenképpen érdemes átböngészni a későbbi problémák elkerülése végett.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 11:46
Ahogy tavaly az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék, most kedden a másodfokon eljáró Fővá...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem