5 °C Budapest

Hitelt csak úgy, bármire

Pénzcentrum
2006. május 12. 12:40

Megcsörren a telefon. Mikor felveszem a vonal végén valaki gyorsan elhadarja nevét meg azt, hogy honnan hív és már bele is kezd a mondókájába: "Bizonyára Ön is érezte már úgy, hogy van egy jól kamatoztatható ötlete vagy Ön előtt van egy elszalaszthatatlan lehetőség, csak éppen a pénz hiányzott hozzá. Nos mi ezekre a helyzetekre is kínálunk megoldást". Itt félbeszakítottam és megkérdeztem, hogy mit szeretne eladni. A válasz egyszerű volt: személyi kölcsönt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Amikor a mindennapi életben tartós fogyasztási cikkek megvásárlásához vagy szolgáltatások igénybevételéhez hitelre van szükségünk, fogyasztási kölcsönt veszünk igénybe. Drágák, viszont mégis kelendőek ezek a fajta hiteltermékek, kiváltképpen azok, amelyeknél a bank eltekint a fedezettől.

A néhány tízezer forintosnál nagyobb beruházásokra, kiváltképpen akkor, ha hitel célja nem pontosan meghatározható (több dologra is szívesen költené az adós) a bankok a személyi kölcsönöket ajánlják. Ezek szabad felhasználású hitelek, fedezetük általában az adós jövedelme, bár manapság megjelentek a piacon az ingatlan fedezetű kölcsönök is. A felvehető hitelösszeg magasabb, mint az egyéb fogyasztási hiteleknél százezer Ft és több millió Ft között mozog, de ezek felvételéhez magasabb jövedelmet is követelnek meg.

A hitelelbírálás is hosszabb időt vesz igénybe mint egyéb fogyasztási hitelek esetében, azonban valamelyest olcsóbbak is ezek a kölcsönök, különösen ha deviza alapú (CHF, EUR) finanszírozást választunk. Személyi kölcsönöknél bankja válogatja, hogy kérnek-e ingatlanfedezetet, adóstársat, kezest a hitel fedezeteként (ezekben az esetekben még olcsóbbá válik a hitel számunkra).

Mennyibe kerül?

A gyorsaságnak viszont ára van. A hitel teljes hiteldíj mutatója (THM) amely a kamat mellett tartalmazza a járulékos költségeket is (kezelési költség, folyósítási jutalék, egyéb díjak, stb.), az alábbi módon alakul a hazai piacon.A pénzintézetek azzal magyarázzák a viszonylag "borsos" kamatot és díjakat, hogy magas a kockázat, hiszen lényegében hitelbírálat nélkül nyitják meg a folyószámlahitel kereteket. A hitel végleges költségét nagyban befolyásolja az adós minősítése, a folyósított összeg pénzneme, a kölcsön összege és futamideje.

A hitelkonstrukciók pontos leírását az általános szerződési feltételek között találjuk, amely minden szolgáltatónál rendelkezésünkre áll, ezt mindenképpen érdemes átböngészni a későbbi problémák elkerülése végett.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?