7 °C Budapest

A rossz hírek csőstül jönnek...

Pénzcentrum
2006. május 18. 08:30

Gyakran hallunk arról, hogy régiónkban egy-egy bank kiszemel magának egy másik pénzintézetet és szeretné azt szinte minden áron felvásárolni, arról azonban relatíve kevés szó esik, mit is jelent az ügyfelek, vagy egyszerűen csak a térségben élők számára egy hasonló tranzakció. A legfrissebb amerikai kutatások szerint a bankok nászát az esetek többségében rossz hírként kell értékelnünk, lássuk mi áll ezen következtetés hátterében!



A Journal of Finance áprilisi számában közölt tanulmány szerint a bankok összeolvadását követő három év alatt az érintett térségben jelentősen csökken a verseny a hitelek piacán, melynek következtében a kamatok emelkednek, a hitelösszegek pedig csökkenésnek indulnak.

Mark J. Garmaise és Tobias J. Moskowitz egyetemi professzorok kutatása egyértelműen arra utal, hogy az egyesüléseknek versenycsökkentő hatása van, mely a magasabb hitelkamatokon keresztül a lakosság számára is érezhető.

A kedvezőtlen hitelfeltételek a vizsgált 3 éves időtartamon belül a régió ingatlanpiacán is éreztetik hatásukat, a térség egyre kevésbé lesz preferált lakóövezet, az ingatlanárak csökkennek és megjelennek az alacsonyabb jövedelmű családok, valamint megugranak a betöréses bűnesetek.

Korábban az FDIC januári Banking Review munkája is rámutatott, hogy a bankok egyesülése a részvényeseknek és az ügyfeleknek sem jó egyértelműen, legalábbis ezt nehéz lenne bizonyítani. Az FDIC vezető elemzője és vezető közgazdásza szerint a tranzakciók a hitel- és betétpiacon is kedvezőtlen hatással vannak az ügyfelekre, valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy a növekvő koncentráció növekvő kockázattal is jár a bankszektorban, hiszen egyre több pénz kerül egyre kevesebb kézbe...

Szakértők szerint ugyanakkor pozitívan értékelhető, hogy az összeolvadások és felvásárlások által létrejövő bank szélesebb körben és nagyobb területen nyújthatja szolgáltatásait, a diverzifikáció által pedig növelhető a hatékonyság és a jövedelmezőség.

A bank számára érezhető előnyök azonban a két professzor tanulmánya alapján hatalmas szociális költségek árán valósulnak meg. Garmaise és Moskowitz 316 olyan bankot vizsgált, melyek mérlegfőösszege meghaladja az 1 milliárd dollárt és amelyek 1992 és 1999 között vettek részt fúzióban vagy felvásárlásban. Egyik vizsgált bank sem küzdött pénzügyi problémákkal a tranzakciót megelőzően.

A szerzők tapasztalatai szerint a vizsgált rövid időtávon (az egyesülést követő 3 évben) a kereskedelmi ingatlanfejlesztések visszaestek, az építkezési aktivitás jelentősen mérséklődött, az ingatlanárak pedig csökkentek az érintett területeken.

A kutatás rámutatott, hogy a kevésbé gazdag régiókban történt tranzakciók a munkanélküliség emelkedéséhez és a jövedelmek mediánjának csökkenéséhez vezetnek. A szerzők szerint az érintett térségekbe megindult az alacsony jövedelműek beáramlása.

A professzorok sem állítják azonban egyértelműen, hogy minden bankfrigy kedvezőtlen hatással van a hétköznapi emberekre, amennyiben azonban a régióra az alacsony jövedelem és a koncentrált hitelpiac volt jellemző a tranzakciót megelőzően is, akkor a hatás érezhetőbb, mint egyébként.

A jövedelmi viszonyok romlásával a vagyon elleni (elsősorban) betöréses bűncselekmények száma megugrott, míg az élet elleni esetek száma nem mutatott szignifikáns emelkedést a vizsgált régiókban és időszakokban.

A kutatás állításai persze könnyen visszájukra is fordíthatók: számos bank jelenléte pozitív hatással lehet egyes régiókra, a kedvezőbb hitelfeltételeknek köszönhetően fellendülhet az ingatlanpiac és emelkedhet a jövedelem szint, mely a bűncselekmények számának visszaesését hozhatja magával.

Az amerikai professzorok persze jó hírként kiemelik, hogy a jövőben a tengerentúlon nem kell bankfelvásárlási hullámtól tartani, mely azonban régiónkra nem feltétlenül igaz. Kérdés, hogy az ottani megállapítások pár év múlva megállják-e majd a helyüket a közép-kelet-európai régióban is...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm