8 °C Budapest

A rossz hírek csőstül jönnek...

Pénzcentrum
2006. május 18. 08:30

Gyakran hallunk arról, hogy régiónkban egy-egy bank kiszemel magának egy másik pénzintézetet és szeretné azt szinte minden áron felvásárolni, arról azonban relatíve kevés szó esik, mit is jelent az ügyfelek, vagy egyszerűen csak a térségben élők számára egy hasonló tranzakció. A legfrissebb amerikai kutatások szerint a bankok nászát az esetek többségében rossz hírként kell értékelnünk, lássuk mi áll ezen következtetés hátterében!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Journal of Finance áprilisi számában közölt tanulmány szerint a bankok összeolvadását követő három év alatt az érintett térségben jelentősen csökken a verseny a hitelek piacán, melynek következtében a kamatok emelkednek, a hitelösszegek pedig csökkenésnek indulnak.

Mark J. Garmaise és Tobias J. Moskowitz egyetemi professzorok kutatása egyértelműen arra utal, hogy az egyesüléseknek versenycsökkentő hatása van, mely a magasabb hitelkamatokon keresztül a lakosság számára is érezhető.

A kedvezőtlen hitelfeltételek a vizsgált 3 éves időtartamon belül a régió ingatlanpiacán is éreztetik hatásukat, a térség egyre kevésbé lesz preferált lakóövezet, az ingatlanárak csökkennek és megjelennek az alacsonyabb jövedelmű családok, valamint megugranak a betöréses bűnesetek.

Korábban az FDIC januári Banking Review munkája is rámutatott, hogy a bankok egyesülése a részvényeseknek és az ügyfeleknek sem jó egyértelműen, legalábbis ezt nehéz lenne bizonyítani. Az FDIC vezető elemzője és vezető közgazdásza szerint a tranzakciók a hitel- és betétpiacon is kedvezőtlen hatással vannak az ügyfelekre, valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy a növekvő koncentráció növekvő kockázattal is jár a bankszektorban, hiszen egyre több pénz kerül egyre kevesebb kézbe...

Szakértők szerint ugyanakkor pozitívan értékelhető, hogy az összeolvadások és felvásárlások által létrejövő bank szélesebb körben és nagyobb területen nyújthatja szolgáltatásait, a diverzifikáció által pedig növelhető a hatékonyság és a jövedelmezőség.

A bank számára érezhető előnyök azonban a két professzor tanulmánya alapján hatalmas szociális költségek árán valósulnak meg. Garmaise és Moskowitz 316 olyan bankot vizsgált, melyek mérlegfőösszege meghaladja az 1 milliárd dollárt és amelyek 1992 és 1999 között vettek részt fúzióban vagy felvásárlásban. Egyik vizsgált bank sem küzdött pénzügyi problémákkal a tranzakciót megelőzően.

A szerzők tapasztalatai szerint a vizsgált rövid időtávon (az egyesülést követő 3 évben) a kereskedelmi ingatlanfejlesztések visszaestek, az építkezési aktivitás jelentősen mérséklődött, az ingatlanárak pedig csökkentek az érintett területeken.

A kutatás rámutatott, hogy a kevésbé gazdag régiókban történt tranzakciók a munkanélküliség emelkedéséhez és a jövedelmek mediánjának csökkenéséhez vezetnek. A szerzők szerint az érintett térségekbe megindult az alacsony jövedelműek beáramlása.

A professzorok sem állítják azonban egyértelműen, hogy minden bankfrigy kedvezőtlen hatással van a hétköznapi emberekre, amennyiben azonban a régióra az alacsony jövedelem és a koncentrált hitelpiac volt jellemző a tranzakciót megelőzően is, akkor a hatás érezhetőbb, mint egyébként.

A jövedelmi viszonyok romlásával a vagyon elleni (elsősorban) betöréses bűncselekmények száma megugrott, míg az élet elleni esetek száma nem mutatott szignifikáns emelkedést a vizsgált régiókban és időszakokban.

A kutatás állításai persze könnyen visszájukra is fordíthatók: számos bank jelenléte pozitív hatással lehet egyes régiókra, a kedvezőbb hitelfeltételeknek köszönhetően fellendülhet az ingatlanpiac és emelkedhet a jövedelem szint, mely a bűncselekmények számának visszaesését hozhatja magával.

Az amerikai professzorok persze jó hírként kiemelik, hogy a jövőben a tengerentúlon nem kell bankfelvásárlási hullámtól tartani, mely azonban régiónkra nem feltétlenül igaz. Kérdés, hogy az ottani megállapítások pár év múlva megállják-e majd a helyüket a közép-kelet-európai régióban is...
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?