Követnek? Fizess!

Pénzcentrum
2006. május 17. 10:00

Külföldi példákon felbuzdulva alternatív behajtócéget alapítana egy hazai vállalkozó, Csecskedi Péter a nyilvános lejáratás eszközével igyekezne enyhíteni a körbetartozás által okozott problémákon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Külföldi példákon felbuzdulva alternatív behajtócéget alapítana egy hazai vállalkozó, Csecskedi Péter a nyilvános lejáratás eszközével igyekezne enyhíteni a körbetartozás által okozott problémákon - írja a Magyar Hírlap.

A behajtócég emberei valamilyen feltűnő, vicces jelmezben követik az adóst, így félreérthetetlenül tudatják a szemlélőkkel, hogy a célszemélynek régóta esedékes tartozásai vannak. Az adós természetesen csak úgy szabadulhat meg a kínos díszkísérettől, ha rendezi a számlát.

A módszer itthon is sikeres, Csecskedi tapasztalatai alapján a kísérleti alanyok 3 napon belül fizettek. A vállalkozó új cégét, a Sárga Ember Kft-t azonban egyelőre még a bíróságon sem jegyeztette be, melynek anyagi okai vannak. A cég megalapítására, a nyolc alkalmazottra és a különleges sárga munkaruhák varratására, valamint a marketingre összesen 166 millió forintra lenne szükség.

Igény minden bizonnyal lenne a szolgáltatásra, hiszen hazánkban jelenleg 150-200 milliárd forintra becsülik a körbetartozások értékét.

Az egyik legsikeresebb megszégyenítős behajtó vállalkozás Venezuelában működik, ahol a fizetett hirdetésben történő felszólítás után ördögnek maszkírozva keresi fel a cégvezető az adósokat, újságírók és tévések kíséretében. Ezt követően egy egész zenekar is kivonulhat az adós háza elé sikertelenség esetén, erre azonban az esetek 80%-ában már nincs szükség. (A cég egyébként 20-30%-os jutalékért vállalja a behajtást.)

Az ehhez hasonló vállalkozások persze könnyen megbukhatnak az önbíráskodást tiltó, illetve a jó hírnevet védő jogszabályokon.

Japánban a módszer kudarcba fulladt, mivel egy rendkívül lelkiismeretes üzletember harakirit követett el a megszégyenülés miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20